A young woman student at home with her laptop making notes and studying.

Új trend hódít a nyelviskoláknál: áttörő tanulási technika vagy durva csalás az egész?

2023. július 25. 19:28

A Chat GPT használata a nyelvtanulók között már-már általánosnak mondható. De vajon észreveszi azt a nyelvtanár? Hogyan lehet megállapítani egy szövegről, hogy azt a mesterséges intelligencia segítségével írták? Hogyan lehet a Chat GPT-t segítségül hívni a nyelvtanulásban? A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) konferenciáján az előadók azt a kérdést járták körül, hogy a nyelvtanítás milyen válaszokat adhat a megváltozott technológiai, társadalmi és pszichológiai kérdésekre.

Vajon van félnivalójuk a nyelvtanároknak? Elveszi a munkájukat a mesterséges intelligencia? Bár elengedhetetlen az új eszközök, applikációk bevonása a nyelvtanításba, de a valós nyelvtudás elérhető kizárólag „gépek” segítségével is?

A konferencia résztvevői számos angol, német és magyar nyelvű előadáson és workshop-on keresztül próbáltak választ találni a mesterséges intelligencia térnyerésére. A Mesterséges Intelligenciával (MI) generált idegen nyelvű szövegek hasznosak és jól használhatók lehetnek sok szituációban, de sosem fogják pótolni az aktív nyelvtudást, jelentették ki a konferencia előadói.

A nyelv finomságai, árnyalt kifejezései, a nyelvi humor, vagy éppen a közlő arcán megjelenő metakommunikációs jelek nem pótolhatók egy gép segítségével, és várhatóan a tanulók igénye is megmarad arra, hogy ne csak gépek által generált szövegek segítségével kommunikáljanak. A mesterséges intelligencia jellegéből fakadóan még tovább fog fejlődni, így várhatóan egyre jobb idegen nyelvű szövegeket lehet rajta létrehozni, mégis mindig hiányozni fog belőle az a személyesség és egyediség, melyre egy dolgozat megírásához lehet, hogy nem lesz szükség, de a való életben, és a szóbeli kommunikációban igen.

A konferencia másik fontos témája volt, hogy bár a kormányzat eltörölte a felsőfokú diploma megszerzéséhez a nyelvvizsgakötelezettséget, de ez nem jelenti, hogy nem lesz szükség magas szintű nyelvtudásra a különböző munkahelyeken. A nyelvtudás szükségessége a szakmai körökben elvitathatatlan maradt, ezért továbbra is fontos, hogy megfelelő nyelvi képzésekkel várják a nyelviskolák a diákokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm