2020. április 5. vasárnap Vince

Koronavírus: a súlyos visszaesés után így mászik majd ki a magyar gazdaság a hullámvölgyből


A GKI Gazdaságkutató friss prognózisa szerint idén 3%-kal eshet vissza a gazdaság a "kevésbé pesszimista" forgatókönyv szerint, azonban 7%-os zsugorodásra is van esély. A koronavírus-járvány miatt a kutatók szerint idén mindenképpen zsugorodik a magyar gazdaság, már csak a visszaesés mértékét tartja kérdésesnek a cég. A fő kérdés így az, hogy a vírus okozta mozgáskorlátozások csak a második negyedévet, illetve a harmadik negyedévet, vagy egy még hosszabb időszakot fognak-e érinteni.

A nemzetközi prognózisok (például a JP Morgan) a második negyedévben súlyos visszaesést, majd a második félévben jelentős visszapattanást (javulást) valószínűsítenek. A GKI forgatókönyvei közül a kevésbé pesszimista forgatókönyv is ebből indul ki, és éves átlagban 3%-os visszaeséssel számol. Ugyanakkor a járvány elhúzódása, illetve mélyebb volta esetén 7% körüli recessziót prognosztizál. Ezek a forgatókönyvek természetesen igen bizonytalan feltételezéseken alapulnak, s ennél kedvezőtlenebb folyamatok is kialakulhatnak - írja a GKI.

A GKI az MGYOSZ megbízásából (ugyancsak nagyobb részt a vészhelyzet bejelentése előtt) külön felmérést végzett a koronavírus okozta járvány már érezhető és a közeljövőben várható hatásairól a magyar gazdaságra. Eszerint a járvány következményei már határozottan jelen vannak a magyar gazdaságban. A járvány hatását a cégek üzletmenetére az összes válaszadó 7%-a jelentősnek érezte, s további 20%-uk is érzékelt némi hatást, vagyis összesen a cégek több mint egynegyede érintett.

Logikus fejlemény, hogy a foglalkoztatott létszám emelkedésével párhuzamosan nő a járvány okozta jelenségek érzékelése is, mivel a nagyobb cégek - kiterjedtebb üzleti kapcsolataik révén - nagyobb valószínűséggel ütköztek ilyenekbe. A 11 fő alatti mikro cégek mindössze 22%-a érzékelt bármilyen hatást, miközben a 250 fő feletti nagyvállalatok csaknem fele számolt be erről. Az átlagosnál kevésbé érintett nemzetgazdasági ág az építőipar, itt a járvány hatásai által érintett cégek aránya mindössze 15%. A többi ágazat cégei nagyjából hasonló arányban jelezték a járvány következményeinek érzékelését. Az üzleti szolgáltatásokon belül a turizmus, valamint a szórakoztatás és szabadidős szolgáltatás területén tevékenykedők számoltak be a legrosszabb kilátásokról.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk