23 °C Budapest
Winning

Most nagyon futnak a közép- és kelet európai magántőke-befektetések: jó pénzekre számítanak

2024. május 23. 21:32

A Roland Berger európai magántőke-felmérésének eredményei szerint 2024-ben az M&A-tevékenységek száma enyhén emelkedik, és a közép- és kelet-európai régió is követi a tendenciákat. Az idei European Private Equity Outlook 2024 felméréshez a stratégiai tanácsadó cég 2200 magántőke-befektetési szakértőt kérdezett meg arról, mit várnak a különböző országok és régiók tekintetében, és mely témákat tartják fontosnak ebben az évben a magántőke-üzletág szempontjából.

A fejlődési kilátások a főbb európai országok és régiók között eltérőek. A válaszadók a DACH-régióban várják a legerősebb növekedést 2024-re, amelyet Franciaország és az északi országok követnek. Olaszország, Spanyolország és Portugália növekedési várakozásai is egyértelműen pozitívak, de a többi országhoz képest a válaszolók konzervatívabbnak tűnnek. A tavalyi évhez képest a közép- és kelet-európai kilátások optimistábbak: míg 2023-ban a válaszadók csak 16%-a számított javulásra, addig idén 58%-uk és nagyjából kétszer annyian számítanak inkább pozitív, mint negatív irányú üzletkötési aktivitásra.

A magántőke alapok részvételével zajló M&A-tranzakciók kilátásai iparáganként is eltérőek. Az elmúlt három évhez hasonlóan, Európában 2024-ben várhatóan a technológia – beleértve a szoftveres és digitális megoldásokat -, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy lesznek a vezető ágazatok. A fő indokok között szerepel a gazdasági válságokkal szembeni ellenálló képesség, az ellátási lánc megerősítése, valamint a termékportfólió bővítése a gyógyszeriparban és az egészségügyben. A technológia, a szoftverek és digitális megoldások, a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) és a digitális átalakítási megoldások (beleértve az adatelemzést, a hiperautomatizálást és a mesterséges intelligencia megoldásokat) kulcsfontosságúak. Ezek az iparágak alapvető növekedési jellemzőik, rugalmasságuk és skálázhatóságuk miatt különösen érdekesek a magánbefektetők számára.

A CEE régióban várhatóan az üzleti szolgáltatások és logisztika, az energia/közművek és az infrastrukturális beruházások területén is megnövekszik az M&A-tevékenység. Magyarországon várhatóan a technológia, a gyógyszeripar és az energiaipar lesz az M&A-piac motorja. Az orosz-ukrán háború a technológiai, az energetikai és az építőipari ágazatra lesz a legnagyobb hatással, míg a politikai stabilitás továbbra is jelentős tényező a magántőke alapok döntéshozói számára. A tranzakciók számának alakulását tekintve Európában a legígéretesebbek a kis és közepes tőkeértékű szegmensek, a közép-kelet-európai régióban működő magánbefektetők pedig még konzervatívabbak a mid cap (100-499 millió EUR), az upper mid cap (500-99 millió EUR) és a large cap (> 1 milliárd EUR) szegmensek tekintetében. A magyar szereplők az M&A-tevékenység enyhe növekedésére számítanak, 50-50%-os arányban magán- és állami forrásokból származó finanszírozással.

A válaszadók Európa-szerte különböző kihívásokkal szembesülnek. Nyugat-Európában az általános gazdasági helyzet, a kamatkörnyezet és az értékelési szintek továbbra is a magántőke részvételével megvalósuló tranzakciók számát leginkább befolyásoló tényezők közé tartoznak. „Közép és Kelet-Európában a vonzó célpontok elérhetősége, a fogyasztói bizalom és az általános gazdasági helyzet a legjelentősebb tényezők. Magyarország követi a közép-kelet-európai trendet, ahol a vonzó célpontok elérhetősége, az értékelési szintek és a fogyasztói bizalom a fontos tényezők, azonban a politikai stabilitás az egyik legjelentősebb szempontként emelkedik ki” – mondta el a tanulmány kapcsán Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az értékteremtés mérései régiónként eltérőek; a közép- és kelet-európai országok és Magyarország azonban hasonlóságot mutatnak. A költségcsökkentés és az addicionális felvásárlások továbbra is jelentős tényezők, de csak a magyar válaszadók tartják fontos rövid távú értékteremtő intézkedésnek a refinanszírozást. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia bevezetése 5 éven belül minden régióban meghatározó tényező lesz. Hosszú távon a magyar válaszadók az AI megoldások integrálását és az ESG-t is fontos tényezőknek tartják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm