6 °C Budapest
Woman accounting ,Money, euro

Indul a roham a legújabb magyar csodabefektetésért: tényleg annyira megéri?

2023. március 10. 18:01

Március 17-től új eurós lakossági állampapírt lehet vásárolni EMÁP néven. Gyakorlatilag ezzel egy időben kivezetésre kerül a jelenleg elérhető inflációkövető Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP). De hogyan járunk jobban: vásároljunk most még a jelenleg elérhető papírból, vagy várjuk meg az új indulását? A Bankmonitor szakértői elemezték a helyzetet.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közleménye alapján 2026/U néven új eurós állampapír értékesítése indul 2023. március 17-én. Az állampapír lejárata 2026. szeptember 23., vagyis 3,5 éves futamidejű konstrukcióról van szó. A papírt a kizárólag a Magyar Államkincstáron keresztül lehet megvásárolni.

A befektetés változó kamatozású, a kamat nagysága a 3 havi EURIBOR értékétől függ, konkrétan azzal megegyező. (A 3 hónapos futamidejű EURIBOR azt mutatja meg, hogy az európai bankok milyen kamaton adnának kölcsön egymásnak eurót három hónapos futamidőre.)

Az állampapír nyilvános ajánlattételi tájékoztatója a kamat meghatározásáról az alábbiakat tartalmazza:

Vagyis az adott időszakra érvényes kamatot mindig a kamatfordulót megelőzően határozzák meg, a kamat pedig nem lehet negatív. A kamatfizetés negyedévente történik mindig az adott év március 23., június 23., szeptember 23. és december 23. napján. Az induló éves kamat mértéke a március 8-án érvényes EURIBOR-ral egyezik meg, amelynek mértéke 2,944%, ez a negyedévre időarányosan 0,77% kamatnak felel meg. Az első kamatfizetés időpontja 2023. június 23-a.

Kizárólag természetes személyek vásárolhatják a papírt, mégpedig személyenként legfeljebb 500 ezer darabot - ez 500 ezer euró névértéknek felel meg -, a teljes értékesíthető mennyiség pedig jelenleg 250 millió euró névérték.

Az új papír bevezetésével szinte egy időben lezárul a jelenleg elérhető inflációkövető (2028/Y PEMÁP) eurós állampapír vásárlása, az értékesítés utolsó napja március 16.

Melyik eurós állampapírral járhatunk jobban?

Egy eurós állampapír kivezetésre kerül, ezzel együtt pedig indul egy teljesen új konstrukció. A két befektetési forma alapvető tulajdonságai lényegesen eltérnek. Joggal merülhet fel a kérdés: melyik papírt érdemes megvásárolni?

Hasonlítsuk össze a két konstrukció feltételeit, tulajdonságait:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Az új kötvény futamideje rövidebb. Az EMÁP 3,5 éves futamidejű, míg a 2028/Y PEMÁP futamidejéből még 5 év és 5 hónap van hátra.
  • Mindkét konstrukció változó kamatozású.
  • A két papír kamata más instrumentum értékéhez van kötve. A prémium állampapír kamata az euróövezet inflációját követi le, míg az új kötvény kamatának mértéke a 3 hónapos EURIBOR értékhez kapcsolódik.
  • A prémium állampapír esetében van egy fix kamatprémium, mellyel az adott időszak inflációját megnövelik. Ebből a két tényezőből áll össze a végleges kamat. Ez a kamatprémium a 2028/Y PEMÁP esetében 0,25%. Az EMÁP esetében nincs kamatprémium, a kamat nagysága ténylegesen megegyezik a kamatozás szempontjából lényeges EURIBOR értékével.
  • A prémium állampapír évente fizet kamatot, míg az új kötvény negyedévente. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a kamat nagysága is sűrűbben, negyedévente módosulhat.
  • Az éves induló kamatszint igen hasonló. A prémium állampapír esetében 2,60%, míg az EMÁP-nál 2,944% az éves kamatláb az első periódusra. (Időarányosan ez természetesen más-más értéket jelent.)
  • A futamidő alatti visszaváltási költségekről nincs hivatalos információ - a már elérhető konstrukció esetében tapasztalat van -, ezért induljunk ki abból, hogy ez is hasonlóan fog alakulni.

A befektetési döntésnél nagyon lényeges lehet, hogy a kamatozás szempontjából lényeges mutatók - az infláció és az EURIBOR - értéke hogyan alakul, alakult. Illetve milyen várakozásaink vannak.

Ebből a szempontból jelentős eltérést láthatunk a két papírnál. Az infláció ugyanis a tavaly az euróövezetben 8,4 százalék volt, ez azt jelenti, hogy a PEMÁP kamata a 2023. augusztus és 2024. augusztus közötti időszakra 8,65% lenne. Ezzel szemben a EMÁP jövőbeni kamatáról nincs információnk. Érdemes azonban a 3 havi EURIBOR múltbeli értékeit megvizsgálni.

A mutató értéke 2021. év vége óta folyamatosan emelkedik, de a legutóbbi érték még mindig 3% alatt van. Ráadásul ebben az évezredben a legmagasabb érték 5,381% volt, mégpedig 2008. októberében, a válság idején.

Fontos tudni, hogy az EMÁP kamata negyedévente felveszi a mutató értékét. Márpedig az elmúlt évek adatai alapján nem igazán számíthatunk arra, hogy ez a kamat 2023. augusztusától megközelítheti az eurós prémium állampapír kamatszintjét.

Az euróövezet inflációja a jelek szerint túl van a csúcson, a tavaly októberi 10,1 százalékról 2023 januárjára már 8,6 százalékra mérséklődött a drágulás üteme. Ugyan az infláció mérséklődésének üteme lassulhat, de alapvetően a drágulás fokozatos lassulása az irányadó kamatok emelkedését is megállíthatja. Ettől függetlenül a magas maginfláció miatt könnyen elképzelhető, hogy az Európai Központi Bank (EKB) által jegyzett alapkamat eléri a 4 százalékot. De ilyen alapkamat mellett is jó eséllyel elmarad a 3 havi EURIBOR értéke - és ezáltal az EMÁK kamata is - a 8,65 százalékos szinttől.

Hosszabb időtávra most nem tekintenénk előre a magas fokú bizonytalanság miatt. De másfél éves időtávon - 2024. augusztusáig - nagy eséllyel a jelenleg vásárolható eurós inflációkövető befektetésen elérhető nyereség magasabb lesz, mint az új EMÁP-on elérhető hozam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem