5 °C Budapest
Financial asset invest analysis with volume and candle stick chart

Tarolt ez a részvény tavaly: így telt 2022 a hazai tőkepiacon

2023. január 4. 18:03

Az előző hónapok magabiztos növekedését követően decemberben is stabil formát mutatott a Budapesti Értéktőzsde elsődleges indexe, a BUX index. Ezzel a BUX a globális gazdasági bizonytalanság ellenére javarészt ledolgozta az elsősorban az orosz-ukrán háború kitöréséből eredeztethető visszaesést, 43 793,8 ponton zárva az évet. A részvénypiacon 2022-ben is élénk kereskedés zajlott, amelyről az összesített forgalom 3,7 ezer milliárd forintos értéke is tanúskodik – ebből a decemberi forgalom 166 milliárd forintot, tehát átlagosan napi 7,9 milliárd forintot tett ki. Vezető részvénynek, a korábbi trendeknek megfelelően, éves és havi szinten egyaránt az OTP Bank bizonyult, míg a forgalmi rangsort a WOOD & Company zárta az élen.

A 2022 februárjában kitört orosz-ukrán konfliktus katalizálta azokat a pénzügyi-gazdasági folyamatokat, amelyek már 2021-ben is érezhetőek voltak a tőkepiacokon. Az inflációs nyomás, a nyersanyagárak emelkedése, az energiakrízis, és az ellátási láncok túlterheltsége egyaránt folyamatosan hatást gyakoroltak, mind a nemzetközi-, mind a hazai befektetői hangulatra.

A Budapesti Értéktőzsde vezető tőzsdeindexe, a BUX index dinamikusan követte a világpiacon jellemző tendenciákat, a regionális piacokhoz képest erősen teljesítve. A BUX index az orosz-ukrán háború februári kitörése által indukált sokkhatást követően előbb stabilizálódott, majd ősztől fokozatosan növekedett, amelynek nyomán, 2021-hez képest mindössze 13,7 százalékos csökkenéssel, 43 793,8 ponton zárta az évet. A legmagasabb értékét az év elején, januárban érte el, ekkor 54 405,8 ponton állt az index, míg a legalacsonyabb értéken – 37 035,8 ponton - szeptemberben állt a mutató.

 

A forgalom tekintetében ismét növekedés jellemezte az évet, a 2021-es eredményt is meghaladva 3,7 ezer milliárd forint értékben folyt a kereskedés a hazai részvénypiacon, amelyből a december 166 milliárd forintos havi, és 7,9 milliárd forintos napi átlagforgalmat hozott.

Összességében elmondható, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet nem vetette vissza a lakosság tőzsdei kereskedés iránti kedvét. Az elmúlt években kiépült fundamentumok mentén, a BÉT edukációs törekvéseinek köszönhetően folytatódott a hazai lakossági megtakarítások tőkepiacra való becsatornázása. A lakosság a tőzsdei részvények közel 17%-át birtokolja, 1 358 milliárd forint értékben.

A részvények éves forgalmi listájának dobogós helyeit, a korábbi évekhez hasonlóan, az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL foglalta el, negyedik helyre pedig a Magyar Telekom futott be. Decemberben az éves szinten is vezető hármas közül az OTP részvényeivel zajlott legnagyobb értékben a kereskedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részvénypiac a külső kihívások ellenére rendkívül aktív évet zárt, amelyet a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói körének növekedése is fémjelzett: míg a Standard kategóriában az eSense és a BÉT Xtend piacról szintet lépő DM-KER tűnt fel, a Prémium kategóriában Európa meghatározó biztosítótársasága, a Vienna Insurance Group részvényei jelentek meg. Az év legkiemelkedőbb növekedését ugyanakkor a BÉT középvállalati piaca, a BÉT Xtend produkálta, amely azok után, hogy 6 kibocsátóval kezdte a 2022-es évet, mára 18 kibocsátót számlál.

A befektetési szolgálatók éves versenyét ezúttal is a WOOD & Company nyerte, 1 922 milliárd forinttal, a Concorde-ot és az Erste Bankot maga mögé utasítva. Decemberi bontásban az első három helyet a WOOD & Company, az Erste Bank és a Concorde szerezte meg.

Az árupiacon folytatódott a 2021-ben megkezdődött fellendülés, az éves összforgalom a 2021-es adatokat is túlszárnyalva 13,8 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 14:10
Volt, amikor egy időre a képernyőtől is eltiltotta a csatorna, most mégis közleményben méltatják a t...
Bankmonitor  |  2023. január 31. 13:38
Lecserélnéd régi, elavult bankszámládat egy jobbra és olcsóbbra? Van egy remek hírünk! 2023-ban már...
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?