1 °C Budapest
Yanis Varoufakis, Görögország volt pénzügyminisztere, anti-Bitcoin közgazdász

Érik a totális összeomlás a kriptopiacon: Nem szabad behódolni, hamar kidurranhat a Bitcoin-lufi

2022. október 16. 12:59

A kriptovaluták a jelenlegi gazdasági körülmények, és tőzsdei mozgások közepette egyre megosztóbb fizetési, befektetési eszközökké válnak. Akik eddig sem hittek túlzottan a kriptopiacban most igazolva érzik magukat, látva például a Bitcoin, az Ethereum vagy sok más altcoin árfolyamának zuhanását. Akik viszont továbbra is úgy gondolják, hogy a decentralizált fizetőeszközöké a jövő, azok kitartanak és azt mondják, a kriptovaluták a részvénypiaccal együtt mozogva zuhannak, ez pedig a kripto népszerűségét mutatja, mivel a részvényekhez hasonlóan ezek is igazi mainstream eszközökké váltak, és a főbb részvényindexekkel együtt majd a kripto árfolyamok is újra emelkedni fognak. A CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb részében Györfi András, a Kripto Akadémia alapítója, és Yanis Varoufakis, Görögország volt pénzügyminisztere, anti-Bitcoin közgazdász mondják el, hogyan látják a kriptopiac jövőjét.

Igazi vérfürdő, amit az elmúlt egy évben láthattunk kriptopiacon, a legnagyobb piaci szereplő, azaz a Bitcoin árfolyama az elmúlt egy évben 55 000 dollár környékéről 19 000 dollárig zuhant, és hasonló a helyzet a többi kriptovalutánál is. Persze a háború hatásai, a piacon jelenlévő bizonytalanság, az energia- és élelmiszerárdrágulás, és a világszerte megugró infláció nem csak a kriptovalutákat, hanem a részvényeket is megviseli, elég az S&P 500 amerikai részvényindexre nézni, ahol 2022 januárjában még 4800 körül járt az árfolyam, és innen csökkent 3600-ig.

A Bitcoin esetében például, ha a mostani 18-19 ezerről lemegyünk akár 10 ezerre is, akkor annak aki ezt el tudja viselni a következő 1-3 év során, ez nem jelent majd nagy problémát, hiszen jó okkal feltételezzük, hogy a következő ciklus majd egy újabb magasságba repíti. Mehet még lejjebb a kriptopiac, ettől függetlenül ez a mostani egy jó beszálló hosszútávon” - mondta Györfy András, a Kripto Akadémia alapítója.

Ezzel a véleménnyel sokan nem értenek egyet, és vannak, akik az egész jelenséget egyfajta lufinak, mesterségesen gerjesztett dolognak tartják, amivel megvezetik az embereket. A 2022-es BrainBar-on a  CashTagnek interjútt adott Yanis Varoufakis, volt görög pénzügyminiszter, akit anti-Bitcoin közgazdászként is szoktak emlegetni. Mint kiderült, a blokklánc technológiák sok előnyét ő is elismeri, de a decentralizált fizetőeszközökről nincs túl jó véleménnyel.

Veszélyes fantázia, illúzió, hogy helyettesíteni lehet a valutákat, az elhelyezett pénzt, a forgalomban lévő pénzt kriptovalutákkal. A kripto inkább másfajta problémákra lehet válasz, de nem ez a pénz civilizálásának és demokratizálásának eszköze, és nem pénzkereseti mód. Előnyünkre kell fordítani, de nem szabad neki behódolni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- fogalmazott Yanis Varoufakis.

Hogy pontosan mi Yanis Varoufakis problémája a kriptovalutákkal, és hogy mit üzen azoknak, akik már fektettek kriptovalutába, vagy éppen tervezik, kiderül a CashTag legújabb videojából:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?