6 °C Budapest
A Caucasian teenage girl is indoors. She is wearing casual clothing. She is writing in her binder. A calculator is on the table.

Ennyi pénz jut egy magyar fiatalnak: kevesen fordulnak hitelhez, inkább spórolnak

2021. december 16. 18:30

Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.

Kedvezőbb lett a fiatalok anyagi helyzete: az idei harmadik negyedévben nagyobb jövedelemmel rendelkeztek a 19-29 évesek, mint egy évvel korábban, akkor ugyanis az erőteljes járványhatás miatt a korábbinál alacsonyabb összegből tudtak gazdálkodni. Éves szinten 16 százalékkal nőtt a jövedelmük, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal növekedett.

A háztartásuk teljes jövedelme a fiatalok beszámolói szerint havonta átlagosan 266 ezer forintot tett ki, ezzel szemben a tavalyi harmadik negyedévben 230 ezer forintot mondtak, vagyis 16 százalékkal nőtt ez az összeg 12 hónap alatt. A járvány előtt 2018 és 2019 harmadik negyedévében ugyanez az összeg átlagban 216 ezer, illetve 218 ezer forintra rúgott.

Az elmúlt 12 hónapban még ütemesebben emelkedett a fiatalok úgynevezett személyes - azaz az egy főre jutó - átlagjövedelme: havi 110 ezerről 132 ezer forintra, azaz 20 százalékkal gyarapodott. Két és három évvel korábban egyaránt 106 ezer forintról számoltak be átlagosan.

Az idei kutatás alapján látható az is, hogy jókora eltérések vannak a korosztályon belül. A férfiak 151 ezer forintos személyes jövedelme 37 százalékkal haladja meg a nőkére jellemző 110 ezer forintot. A 19-25 évesek esetében 108 ezer forint jutott egy főre, míg a 26-29 éveseknél 169 ezer forint volt ugyanez - a magasabb összeg hátterében az áll, hogy utóbbi korosztály tagjai közül többen már dolgoznak, így rendszeres fizetést kapnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kevés fiatalnak van hitele a felmérés alapján, mindössze 15 százalékukra igaz ez. Az érintettek többsége - 61 százaléka - személyi kölcsönt törleszt, 32 százalékuknak van folyószámla-hitele, 28 százalékuknak pedig lakáshitele. Mindebből az is látszik, hogy vannak fiatalok, akik több hitellel is rendelkeznek.
A hitellel rendelkező fiatalok 11 százaléka mondta azt, hogy nagy megterhelést jelent számára a havi törlesztés kifizetése, 30 százalékuknak viszont nem jelent problémát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem