23 °C Budapest

Egekben a Tesla-részvények: vajon mikor durran ki a tőzsdei lufi?

2020. október 5. 11:03

Attól, hogy egy részvény drága, még nyugodtan lehet annál is sokkal drágább. A Tesla-részvények hihetetlen árfolyam-emelkedése ugyanakkor kísérteties hasonlóságot mutat a néhány száz évvel ezelőtti tulipánhagyma-őrülettel és a dotcom-lufival. Interjú Kardos Zsolttal, az Aegon Alapkezelő termékspecialistájával.

Pénzcentrum: Az idei év igazi nyertesének számít az amerikai Tesla elektromosautó-gyártó: részvényei augusztus végéig az ötszörösére drágultak. Aztán jött a hideg zuhany: több mint 30 százalékos eséssel a NASDAQ-buborék kipukkant. Vajon vége a "nagy menetelésnek"?

Kardos Zsolt: A szkeptikusoknak akár igazuk is lehet, ám a múlt tapasztalatai alapján inkább nemleges a válaszom. Ha analóg modelleket vizsgálunk, érdemes a 17. századi holland tulipánmániát, illetve az 1997-2000-es technológiai lufit kicsit közelebbről szemügyre venni. A tulipánláz a gazdaságtörténet első befektetési buborékja volt. A bécsi udvar isztambuli nagykövete hozta el Európába a török tulipánhagymákat, és korának legnagyobb botanikusa, Carolus Clusius (Charles de L’Écluse) terjesztette tovább Hollandiában az 1500-as évek végén. Ez a virág különösen közkedveltté vált erőteljes, telt színű szirmai miatt. Az óriási kereslet és a korlátozott kínálat miatt a közben a tőzsdére is bevezetett tulipánhagymák ára 1636-37 között 5 guldenről 200 guldenre nőtt. 

Ez közel 40-szeres emelkedés. Indokolt volt ekkora drágulás?

Nem is az a kérdés, hogy mi okozta ezt az áremelkedést. Hanem az, hogy amikor a tőzsdei lufi kipukkant, voltak-e olyan tényezők, amik korábban nem álltak fent. Azzal tisztában volt mindenki, hogy 20-25 guldennél járva már drága volt a tulipánhagyma. De annak reményében, hogy valaki még ennél is többet, mondjuk 30 guldent is fizetni fog majd érte, megvették. Aki pedig 30-ért jutott hozzá, az bizakodott benne, hogy ennél is többért tudja majd eladni. Ez addig folytatódott, hogy volt, amikor egy ritka virághagyma áráért házat lehetett venni Amszterdamban. 

Egy ilyen optimista hangulatban mi hozhat hirtelen fordulatot?

Állítólag 1637 egyik téli reggelén egy házasodni készülő holland hölgy apja megjelent a tulipán tőzsdén, hogy eladjon néhány hagymát. Csak a lányának szeretett volna esküvői ajándékként egy szép kertes házat vásárolni, ám az eladó megjelenése hirtelen riadalmat okozott. Addig ugyanis mindenki kizárólag vásárlási szándékkal jött a tőzsdére. 

Kitört a pánik, mindenki szabadulni akart a tulipán hagymáitól. De hol találni párhuzamot a technológiai részvényekkel?

Nagyon hasonló dolog ment végbe a Nasdaq tőzsde 2000-es összeomlásánál is. 1997-től, mikor már evidens volt, hogy az internet megváltoztatja a világot, az ezzel foglalkozó cégek részvényei őrült emelkedésbe kezdtek. Az átlagos árfolyamváltozást követő Nasdaq index 750-ről 5000 pontra ugrott. Persze minden hozzáértő tudta, hogy 3000 pont felett (gazdasági alapon) ez a tőzsde összességében túl van árazva. De ugyanaz a pszichológia lépett itt is működésbe, mint pár száz évvel korábban Hollandiában: a dotcom-részvényeket a befektetők azért vették, mert remélték, hogy majd jön valaki, aki még többet ad érte. 

Sokan felvetették az elemzők felelősségét is, akik félretájékoztatják a befektetőket. 

A Wall Street, látva a pénzesőt, elkezdett vásárlási ajánlásokat közreadni ezekre a részvényekre. Volt egy gond: mivel ezek a vállalatok nem voltak nyereségesek, ezért hagyományos módon nem lehetett felértékelni őket. Próbáltak mindenféle új módszert kitalálni, ami alapján persze jó magas célárfolyamokat lehetett felállítani. Ez egészen 2000 januárjáig így ment, amikor is az AOL, egy mindössze 15 éves, nyereség nélküli internetes cég megvásárolta a 100 éves - és profitot termelő - Time Warner filmgyártó és kommunikációs céget. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel a tranzakcióval azonban az internetes céget is beárazták, így vége lett a légből kapott értékelési metódusoknak. Hirtelen mindenki bevételről, hovatovább nyereségről kezdett beszélni, és amikor az üzleti szoftvereket gyártó Microstrategy visszamenőleg módosította pénzügyi mutatóit, a befektetők villámgyorsan kijózanodtak. 

Mi a helyzet a jelenlegi szituációval? Hasonló lejtmenet jöhet a már említett Tesla részvényeknél is?

Ha a Teslát nézzük, a fundamentális elemzések alapján a részvény már 100 dollárnál is drága volt. Sok spekuláns hedge-fund menedzser árfolyamesésre is fogadott - ám vesztére. A pesszimista fundamentális elemzések ellenére a részvény ára egyre feljebb ment. Akárcsak a tulipánnál és a dotcom-papíroknál, a befektetők most is azért vásároltak, mert azt gondolták, hogy valaki többet fog fizetni érte. 

Ha 100 dollárnál drága volt, 500-nál nagyon drága lett, 2000-nél pedig felfoghatatlanul magas az ára. És a részvény kurzusa mégis 2500 dollár fölé ment. 

Sokan abba a csapdába estek, hogy túl korán kezdtek a részvény - és vele együtt a Nasdaq index - esésére fogadni. Ilyen pszichológiai helyzetben ugyanis nem az ár számít, hanem várni kell egy külső kiváltó okot. Egy váratlan szikrát, ami hirtelen megváltoztatja a tömegek véleményét. A múltbeli tapasztalatok alapján attól, hogy valami drága, nyugodtan lehet még drágább. A befektetési klíma mindenesetre a részvényeknek kedvez: a kamatok rekordalacsony szinten állnak, az infláció emelkedik - nincs igazi alternatíva a tőzsdén kívül a pénz reálértékének megőrzésére. A befektetők gyakorlatilag kénytelenek a Tesla és más cégek részvényeit venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
MEDIA1  |  2023. szeptember 29. 18:26
A budapesti Vörösmarty téren és a Váci utcában fényképeztek le koldusokat a Metropol munkatársai, de...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 29. 11:13
A racionális várakozásokon alapuló pénzügyi modellek nem képesek magyarázni a részvényárak előrejele...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM