13 °C Budapest
Nemzetközi tőke áramlott a magyar régióba: ezekből az országokból jött a pénz

Nemzetközi tőke áramlott a magyar régióba: ezekből az országokból jött a pénz

MTI
2020. április 20. 19:31

A kelet-közép-európai (CEE) régió tavaly is kedvelt célpontja volt a nemzetközi tőkebefektetéseknek, Magyarország a tranzakciók számát tekintve továbbra is a régió középmezőnyében helyezkedett el - derült ki a Mazars és a Mergermarket közösen publikált szakértői tanulmányából. A "CEE Látkép: Külföldi befektetések 2019/2020" című jelentés a tavaly megvalósult regionális vállalati összeolvadásokra és felvásárlásokra (M&A - Mergers and Acquisitions) fókuszál, valamint kitekintést nyújt a következő időszakban várható kihívásokra és lehetőségekre is.

Közölték, 2019-ben a régióban 2018-hoz hasonlóan 726 tranzakciós üzletkötést regisztráltak, azok összértéke azonban 12 százalékkal, 42,3 milliárd euróra csökkent 2019-ben, ami a jelentés szerint azt jelenti, hogy kevesebb megaüzletet kötöttek a régióban. Ugyanakkor megjegyezték, a képet árnyalja, hogy a tranzakciók összértéke nem tartalmazza azokat az üzletkötéseket, amelyeknél az értéket nem hozták nyilvánosságra. Hozzátették, hogy a régióba beáramló tőkét tekintve a tranzakciók volumene szempontjából továbbra is Németország, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország befektetői játszanak jelentős szerepet.

Magyarországon a tranzakciók száma 2019-ben 27 volt, ami eggyel meghaladta az előző évi hasonló mutatót. Az üzletkötések összértéke 253 millió euró volt, ami viszont jelentős elmaradás az előző időszak regionálisan is kiemelkedő eredményéhez képest, amikor az üzletkötések összértéke elérte a 2983 millió eurót.

A tanulmány szerint mindez részben azzal magyarázható, hogy a 2018-as teljesítmény néhány kiemelkedően nagy értékű tranzakciónak volt köszönhető, részben pedig azzal, hogy tavaly Magyarországon is történt néhány olyan üzletkötés, amelyeknél nem hozták nyilvánosságra a tranzakció értékét.

A következő időszakra vonatkozóan megállapították, hogy bár a befektetők nem hagyhatják figyelmen kívül a jelenleg is tapasztalható nehézségeket, ezek jelentős része mégis a régiótól független tényező. A terület egyik legjellemzőbb erőssége a nemzetközi piacokkal való összeköttetés, amely egyben kiszolgáltatottságot is jelent a globális sokk hatásokkal szemben. Példaként a Covid-19 járvány gyors elterjedését említették. Ezzel együtt is a CEE régió erős alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy a veszélyhelyzet elmúlásával gyorsan talpra álljon - olvasható a Mazars és a Mergermarket közös tanulmányában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07