25 °C Budapest
Csak ne panaszkodj: ezért vagy képtelen spórolni!

Csak ne panaszkodj: ezért vagy képtelen spórolni!

2017. november 12. 12:45

Sokan még akkor is képtelenek megtakarítani, ha egyébként a jövedelmükből telne rá. Vannak akik elindulnak az úton, félreteszik a fizetésük egy részét, ám a megspórolt pénzt végül mégiscsak idő előtt költik el valamire. Az ilyen embereken segíthetnek az alábbi trükkök.

Önmagában a pénzt félretenni sokaknak még nem jelent nehézséget. Annál nehezebben szokott menni, hogy az elviekben már megtakarított pénzt ne költsük el idő előtt valami másra. Nagyon egyszerű egyik oldalról megvágni a kiadásokat, de ugyanilyen könnyű, hogy másik oldalon többet kezdjünk költeni. A Business Insider egy cikke szerint megtakarításunkat csak akkor fogjuk tudni megtartani, ha megakadályozzuk, hogy idő közben elfolyjon valahol.

Amire igazán szükségünk van az néhány trükk, melyekkel rávehetjük magunkat a rendszeres megtakarításra.

Automatizálj

Sajnos azt kell mondanunk, hogy általában túlértékeljük az akaraterőnket. Jobban járunk, ha rendszeres átutalásokat állítunk be a számlánkon, így automatikusan kerül át a pénz a megtakarítási számlánkra vagy például a nyugdíjcélú megtakarításba.

Rejtsd el

El kell érned, hogy lehetőleg semmi se emlékeztessen a rendelkezésedre álló pénzre. Érdemes különböző pénzintézeteknél vezetni a megtakarítási és a folyószámlát, így nem fogod látni előbbi egyenlegét, amikor például bejelentkezel az internetbankodba. Ne kérj papíralapú értesítéseket a nyugdíjcélú megtakarításaidról, és ne is ellenőrizd ezeket évente egy-két alkalomnál többször.

De persze a ló túloldalára sem szabad átesni. Kérj értesítéseket (például sms-ben) a levonásokról, esetleges szokatlan tranzakciókról. Így könnyedén ellenőrizheted, hogy nem történt-e csalás a károdra.

Nevezd el

Jelentősen visszatarthat minket a pénz elverésétől, ha a számlákat felcímkézzük, mindegyiket elnevezzük arról a célról, amire épp gyűjtünk. Az átnevezéseket általában az online felületen végezhetjük el: nyaralás, vagyonadók, új autó, ünnepnapok és így tovább.

Sokkal könnyebben nyúlunk bele egy névtelen megtakarítási számlába mint egy olyanba, amelynek mondjuk "Párizsi utazás" a neve. A számla elnevezése azonnal eszedbe fogja juttatni, hogy tulajdonképpen mit is áldozol fel akkor, amikor meggondolatlanul költöd el a pénzt. Gyakran a nyugdíjcélú megtakarításoknak is adhatunk nevet. Mit szólnál a "Szabadság Alaphoz"?

Használj alkalmazásokat

Több olyan alkalmazás is elérhető (például Koin, Money Lover, Pocket Expense stb.), melyek segítenek összegezni a havi költéseidet, illetve segítenek meghatározni, hogy hol tudnád visszafogni a kiadásaidat.

Zárd el

Célszerű csekélyebb, könnyen hozzáférhető összegeket félretenni a kisebb vészhelyzetek esetére. Ezeket leszámítva azonban érdemes elgondolkodnod azon, hogyan létesíts minél több akadályt közéd és megtakarításaid közé. Például elrettentő ereje lehet, ha a megspórolt pénzed idő előtti felhasználásakor büntetést kell fizetned. Gondolj például a nyugdíjcélú megtakarításokra, melyek idő előtti megbontása jelentős büntetésekkel, adókötelezettséggel jár.

Tedd félre a jóváírásokat

Használj hitelkártyát a kiadásaid fedezésére, és minden hónap végén egyenlítsd ki a tartozásodat. Az ezért kapott jóváírásokat rendszeresen tedd el a megtakarítási vagy a nyugdíjcélú számládra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Irányítsd át

Minden egyes alkalommal, amikor megszüntetsz egy előfizetést, lemondasz egy szolgáltatást vagy visszafizetsz egy tartozást, az addig arra fordított pénzt irányítsd át a megtakarításaidba.

Tedd félre a szerencsepénzeket

Tartsuk nyilván az ölünkbe hulló extra bevételeket is: kedvezmények, bónuszok, visszatérítések (ide értve az adódból származó visszatérítéseket is) - mindegyiket tedd félre. Ezek 10 százalékát nyugodtan költsd el amire csak szeretnéd, de a maradékot spórold meg.

Fogd fel játékként

Érdemes egy kisebb összeget meghatároznod, amit utána minden este tegyél bele egy befőttesüvegbe. Az itt felhalmozódó összeget minden hónapban tedd be a megtakarítási számládra.

Tedd félre az emelésed

Kaptál mondjuk egy 10 százalékos fizetésemelést? A 10-ből legalább 7-et tegyél félre a nyugdíjadra. Így lesz egy kis extra pénzed a folyószámládon, miközben az emelésed nagy részét félretetted, hogy az a jövődért dolgozzon.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorávalkönnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02