12 °C Budapest
Már a legtehetősebb magyarok is a készpénzbe menekülnek

Már a legtehetősebb magyarok is a készpénzbe menekülnek

2016. szeptember 7. 16:02

Június végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon meghaladta a 3670 milliárd forintot, ami 4,4 százalékos bővülést mutat tavaly decemberhez képest.  Óvatosabbak lettek a vagyonos ügyfelek is, a vagyon közel 20 százaléka van készpénzben és bankbetétben, miközben a részvénybefektetések aránya még a 10 százalékot sem éri el.

Nőtt a kezelt vagyon, de az ügyfélszámlák csökkentek

Tavaly év végén a privátbanki szektor átlépte a 3500 milliárd forintos kezelt vagyont, ez az idei első félévben tovább nőtt, 4,4 százalékos bővüléssel meghaladta a 3670 milliárdot. A vagyonbővülés ütemét az ügyfélszámlák száma már nem tudta követni, sőt, itt kisebb visszaesést tapasztalhattak a szolgáltatók a június végi 47,4 ezer számlával.

Borúlátóbbak lettek a szolgáltatók, és még az ügyfelek is behúzták a kéziféket

A Portfolio fél évvel ezelőtti felméréshez képest óvatosabbak lettek a privátbanki ügyfelek. Ebben az idén látott év eleji és június végi hektikus piaci mozgások is szerepet játszhattak, nem beszélve arról, hogy az alacsony hozamok miatt jelenleg nagyon nehéz jól teljesítő befektetéseket találni. A kivárás főként abban mutatkozik meg, hogy a készpénz és betét aránya a befektetéseken belül 18 százalékot tett ki az idei első félévben, miközben a részvények aránya 8 százalékot ért el. A befektetési alapok és kötvények népszerűsége nem csökkent, továbbra is ezekben az eszközökben tartják a legtöbb pénzt a vagyonos ügyfelek.

A felmérésben résztvevő szolgáltatók többsége pozitívnak látja a következő egy évet vagyonnövekedés szempontjából, de már nem annyira, mint fél évvel ezelőtt. Akkor ugyanis a szolgáltatók között olyan is előfordult, amely saját vagyonának növekedését 12-16 százalékra is becsülte éves időtávon, most azonban a legmerészebb becslések is csak 8-12 százalékról szólnak. A piaci vagyonra vonatkozóan a többség (a válaszok közel 54 százaléka) 4-8 százalékos bővülésre számít a következő egy évben, szektorszinten tehát láthatóan kisebb bővülést vetítenek előre a válaszadók a saját vagyonhoz képest.

Hároméves időtávon is visszafogták becsléseiket a szolgáltatók, a többség szerint a teljes piaci vagyon 12 százaléknál nagyobb mértékben nem fog bővülni, és nagyjából a saját vagyontól is hasonló bővülésre számítanak, egyedül egy privátbank számít 16 százalékotot meghaladó vagyonnövekedésre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A piaci környezettől és az alacsony hozamoktól tartanak leginkább

Hat hónap alatt a legfontosabb kockázatok sorrendje is átalakult, a szolgáltatók megítélése szerint már nemcsak a szabályozói és piaci környezet jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a pénz- és tőkepiaci környezet is, emellett jelentősen felugrottak a listán az alacsony hozamokkal kapcsolatos félelmek. Az ügyfélbizalommal kapcsolatos aggodalmak emiatt lejjebb sorolódtak, a lakosság és vállalatok jövedelmi helyzete pedig nagyobb pontszámot kapott, ez részben összefügghet az alacsony hozamkörnyezettel is.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?