25 °C Budapest

Már a legtehetősebb magyarok is a készpénzbe menekülnek

2016. szeptember 7. 16:02

Június végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon meghaladta a 3670 milliárd forintot, ami 4,4 százalékos bővülést mutat tavaly decemberhez képest.  Óvatosabbak lettek a vagyonos ügyfelek is, a vagyon közel 20 százaléka van készpénzben és bankbetétben, miközben a részvénybefektetések aránya még a 10 százalékot sem éri el.

Nőtt a kezelt vagyon, de az ügyfélszámlák csökkentek

Tavaly év végén a privátbanki szektor átlépte a 3500 milliárd forintos kezelt vagyont, ez az idei első félévben tovább nőtt, 4,4 százalékos bővüléssel meghaladta a 3670 milliárdot. A vagyonbővülés ütemét az ügyfélszámlák száma már nem tudta követni, sőt, itt kisebb visszaesést tapasztalhattak a szolgáltatók a június végi 47,4 ezer számlával.

Borúlátóbbak lettek a szolgáltatók, és még az ügyfelek is behúzták a kéziféket

A Portfolio fél évvel ezelőtti felméréshez képest óvatosabbak lettek a privátbanki ügyfelek. Ebben az idén látott év eleji és június végi hektikus piaci mozgások is szerepet játszhattak, nem beszélve arról, hogy az alacsony hozamok miatt jelenleg nagyon nehéz jól teljesítő befektetéseket találni. A kivárás főként abban mutatkozik meg, hogy a készpénz és betét aránya a befektetéseken belül 18 százalékot tett ki az idei első félévben, miközben a részvények aránya 8 százalékot ért el. A befektetési alapok és kötvények népszerűsége nem csökkent, továbbra is ezekben az eszközökben tartják a legtöbb pénzt a vagyonos ügyfelek.

A felmérésben résztvevő szolgáltatók többsége pozitívnak látja a következő egy évet vagyonnövekedés szempontjából, de már nem annyira, mint fél évvel ezelőtt. Akkor ugyanis a szolgáltatók között olyan is előfordult, amely saját vagyonának növekedését 12-16 százalékra is becsülte éves időtávon, most azonban a legmerészebb becslések is csak 8-12 százalékról szólnak. A piaci vagyonra vonatkozóan a többség (a válaszok közel 54 százaléka) 4-8 százalékos bővülésre számít a következő egy évben, szektorszinten tehát láthatóan kisebb bővülést vetítenek előre a válaszadók a saját vagyonhoz képest.

Hároméves időtávon is visszafogták becsléseiket a szolgáltatók, a többség szerint a teljes piaci vagyon 12 százaléknál nagyobb mértékben nem fog bővülni, és nagyjából a saját vagyontól is hasonló bővülésre számítanak, egyedül egy privátbank számít 16 százalékotot meghaladó vagyonnövekedésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piaci környezettől és az alacsony hozamoktól tartanak leginkább

Hat hónap alatt a legfontosabb kockázatok sorrendje is átalakult, a szolgáltatók megítélése szerint már nemcsak a szabályozói és piaci környezet jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a pénz- és tőkepiaci környezet is, emellett jelentősen felugrottak a listán az alacsony hozamokkal kapcsolatos félelmek. Az ügyfélbizalommal kapcsolatos aggodalmak emiatt lejjebb sorolódtak, a lakosság és vállalatok jövedelmi helyzete pedig nagyobb pontszámot kapott, ez részben összefügghet az alacsony hozamkörnyezettel is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06