30 °C Budapest
Már a legtehetősebb magyarok is a készpénzbe menekülnek

Már a legtehetősebb magyarok is a készpénzbe menekülnek

2016. szeptember 7. 16:02

Június végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon meghaladta a 3670 milliárd forintot, ami 4,4 százalékos bővülést mutat tavaly decemberhez képest.  Óvatosabbak lettek a vagyonos ügyfelek is, a vagyon közel 20 százaléka van készpénzben és bankbetétben, miközben a részvénybefektetések aránya még a 10 százalékot sem éri el.

Nőtt a kezelt vagyon, de az ügyfélszámlák csökkentek

Tavaly év végén a privátbanki szektor átlépte a 3500 milliárd forintos kezelt vagyont, ez az idei első félévben tovább nőtt, 4,4 százalékos bővüléssel meghaladta a 3670 milliárdot. A vagyonbővülés ütemét az ügyfélszámlák száma már nem tudta követni, sőt, itt kisebb visszaesést tapasztalhattak a szolgáltatók a június végi 47,4 ezer számlával.

Borúlátóbbak lettek a szolgáltatók, és még az ügyfelek is behúzták a kéziféket

A Portfolio fél évvel ezelőtti felméréshez képest óvatosabbak lettek a privátbanki ügyfelek. Ebben az idén látott év eleji és június végi hektikus piaci mozgások is szerepet játszhattak, nem beszélve arról, hogy az alacsony hozamok miatt jelenleg nagyon nehéz jól teljesítő befektetéseket találni. A kivárás főként abban mutatkozik meg, hogy a készpénz és betét aránya a befektetéseken belül 18 százalékot tett ki az idei első félévben, miközben a részvények aránya 8 százalékot ért el. A befektetési alapok és kötvények népszerűsége nem csökkent, továbbra is ezekben az eszközökben tartják a legtöbb pénzt a vagyonos ügyfelek.

A felmérésben résztvevő szolgáltatók többsége pozitívnak látja a következő egy évet vagyonnövekedés szempontjából, de már nem annyira, mint fél évvel ezelőtt. Akkor ugyanis a szolgáltatók között olyan is előfordult, amely saját vagyonának növekedését 12-16 százalékra is becsülte éves időtávon, most azonban a legmerészebb becslések is csak 8-12 százalékról szólnak. A piaci vagyonra vonatkozóan a többség (a válaszok közel 54 százaléka) 4-8 százalékos bővülésre számít a következő egy évben, szektorszinten tehát láthatóan kisebb bővülést vetítenek előre a válaszadók a saját vagyonhoz képest.

Hároméves időtávon is visszafogták becsléseiket a szolgáltatók, a többség szerint a teljes piaci vagyon 12 százaléknál nagyobb mértékben nem fog bővülni, és nagyjából a saját vagyontól is hasonló bővülésre számítanak, egyedül egy privátbank számít 16 százalékotot meghaladó vagyonnövekedésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piaci környezettől és az alacsony hozamoktól tartanak leginkább

Hat hónap alatt a legfontosabb kockázatok sorrendje is átalakult, a szolgáltatók megítélése szerint már nemcsak a szabályozói és piaci környezet jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a pénz- és tőkepiaci környezet is, emellett jelentősen felugrottak a listán az alacsony hozamokkal kapcsolatos félelmek. Az ügyfélbizalommal kapcsolatos aggodalmak emiatt lejjebb sorolódtak, a lakosság és vállalatok jövedelmi helyzete pedig nagyobb pontszámot kapott, ez részben összefügghet az alacsony hozamkörnyezettel is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?