Szárnyalhat idén az arany: most érdemes vásárolni?

Pénzcentrum
2009. február 5. 11:00

Mint már arról mi is beszámoltunk, a 2008-as év talán egyedül az arany számára volt kedvező, hiszen a nemesfém ára éves átlagban, 7 év sorozatát követve ismét emelkedni tudott. Elemzők szerint ez idén sem lesz másként.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A svájci UBS nemrégiben módosított előrejelzésén az arany éves átlagárát illetően, látva a befektetők kitörő lelkesedését a nemesfém iránt. A befektetési bank elemzői szerint 2009-ben unciánként akár 1000 dollárra is rúghat a tömbarany ára, szemben a korábbi 700 dolláros előrejelzésükkel.

Szakértők szerint idén akár a 2007-es mennyiség duplájára is nőhet a befektetési arany iránti kereslet, hiába erősödik a dollár, csökken az olajár és oldalaz az infláció, mely tényezők általában gyengíteni szokták az arany kurzusát.

Hasonlóan magasabb árat jósol az UBS 2010-re is, bár addigra azt remélik, hogy a válságból is kilábalás indulhat, ami azért csökkenteni fogja az arany iránti lázat.

Az ezüst esetén szintén korrigált prognózisán a bank, 14,74 dolláros unciánkénti árat jósolva 2009-re, és 12,80 dollárt 2010-re.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az UBS egyik vezető elemzője, John Reade a Telegraphnak elmondta: a tömbarany iránti kereslet az elmúlt hat hónapban rekord mértékűre duzzadt, mivel a befektetők egyfajta mentsvárat látnak a nemesfémben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06