34 °C Budapest

Erste: a válság még nem ért véget

2009. április 3. 11:30

Az Erste elemzői a második negyed évre elképzelhetőnek tartják a tőkepiacok stabilizálódását, ezért szerintük a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra érdemes venni. Az elemzők szerint az amerikai részvénypiacokról inkább az ázsiai vagy latin-amerikaiak felé érdemes tekinteni.

Világszerte megfigyelhető, hogy a pénzügyi válság és bizalomvesztés átterjedt a reálgazdaságra is. Eddig azok a szektorok érintettek a leginkább, amelyek hagyományosan az elsők között reagálnak - ráadásul többnyire érzékenyen - a ciklikus változásokra (például az autó- és a repülőgépipar, a számítástechnikai és egyéb komponens-beszállítók). Tipikusan olyan iparágak ezek, amelyek megérzik a lakosság hangulatában bekövetkezett változásokat, kiváltképp a megtakarítási hajlandóság erősödését és ezzel párhuzamosan a költekezés visszafogását. Emellett ezek az iparágak szenvedik el a befektetési-beruházási tevékenységben jelentkező visszaesés, valamint a más iparágakban bevezetett költségcsökkentés hatásainak javát is.

A válság azonban még csak a reálgazdaság felszínét érte el, koránt sem ért véget. Az Erste elemzői szerint most egyelőre a kivárás az egyetlen járható út, addig, amíg kiderül, hogy a kormányzati tőkeinjekciók és a jegybankok által végrehajtott kamatcsökkentések meghozzák-e a várt hatásokat. Bármi is történik azonban, a tőkepiacoknak a több mint másfél éven át tartó extrém mértékű lecsúszása nyilvánvalóan túlzott reakció, a tőkepiacok nemrég tapasztalt feltámadása a kelleténél jóval többet váratott magára. Az azonban még nem egyértelmű, hogy várható-e további javulás is mostanában. - "Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy a tőkepiacok a második negyedévében talán végre stabilizálódnak legalább, ezért a nemzetközi tőkepiacok vonatkozásában semleges részvénysúlyozást javaslunk. Mindent összevetve azonban, az óvatosság továbbra sem árt, éppen ezért erősítjük meg a készpénzeszközök felülsúlyozására adott ajánlásunkat" - fogalmaz Fritz Mostböck, az Erste Group elemzési osztályának vezetője. 

Az európai részvénypiacokon már látszanak bizonyos jelek arra vonatkozóan, hogy a piacok már elérték a mélypontot: Az első negyedévben már nem történtek nagyarányú és a szektorok széles körét érintő részvényeladások. A befektetők most már alaposabban megválogatják, melyik társaságokba fektetnek be, így az idén már csak a részvényeknek valamivel kevesebb, mint a fele esett vissza az előző negyedévben elért mélypontjára. Összehasonlításképpen: a tavalyi utolsó negyedévben ez az arány 97 százalék volt. Emellett az elmúlt hónapok során elmozdulás volt megfigyelhető bizonyos szektorok irányába. A hagyományosan defenzív részvények (például a gyógyszergyártók és a közművek) alulteljesítőkké váltak, míg a ciklikus szektorok (például a nyersanyagok és a vegyipari termékek) jobb teljesítményt nyújtottak és időnként még abszolút számokban mért nyereséget is elértek. A historikus tapasztalatok azt vetítik előre, hogy ez lehet az első jele annak, hogy a piacok már elérték a mélypontot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem