18 °C Budapest

Erste: a válság még nem ért véget

2009. április 3. 11:30

Az Erste elemzői a második negyed évre elképzelhetőnek tartják a tőkepiacok stabilizálódását, ezért szerintük a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra érdemes venni. Az elemzők szerint az amerikai részvénypiacokról inkább az ázsiai vagy latin-amerikaiak felé érdemes tekinteni.

Világszerte megfigyelhető, hogy a pénzügyi válság és bizalomvesztés átterjedt a reálgazdaságra is. Eddig azok a szektorok érintettek a leginkább, amelyek hagyományosan az elsők között reagálnak - ráadásul többnyire érzékenyen - a ciklikus változásokra (például az autó- és a repülőgépipar, a számítástechnikai és egyéb komponens-beszállítók). Tipikusan olyan iparágak ezek, amelyek megérzik a lakosság hangulatában bekövetkezett változásokat, kiváltképp a megtakarítási hajlandóság erősödését és ezzel párhuzamosan a költekezés visszafogását. Emellett ezek az iparágak szenvedik el a befektetési-beruházási tevékenységben jelentkező visszaesés, valamint a más iparágakban bevezetett költségcsökkentés hatásainak javát is.

A válság azonban még csak a reálgazdaság felszínét érte el, koránt sem ért véget. Az Erste elemzői szerint most egyelőre a kivárás az egyetlen járható út, addig, amíg kiderül, hogy a kormányzati tőkeinjekciók és a jegybankok által végrehajtott kamatcsökkentések meghozzák-e a várt hatásokat. Bármi is történik azonban, a tőkepiacoknak a több mint másfél éven át tartó extrém mértékű lecsúszása nyilvánvalóan túlzott reakció, a tőkepiacok nemrég tapasztalt feltámadása a kelleténél jóval többet váratott magára. Az azonban még nem egyértelmű, hogy várható-e további javulás is mostanában. - "Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy a tőkepiacok a második negyedévében talán végre stabilizálódnak legalább, ezért a nemzetközi tőkepiacok vonatkozásában semleges részvénysúlyozást javaslunk. Mindent összevetve azonban, az óvatosság továbbra sem árt, éppen ezért erősítjük meg a készpénzeszközök felülsúlyozására adott ajánlásunkat" - fogalmaz Fritz Mostböck, az Erste Group elemzési osztályának vezetője. 

Az európai részvénypiacokon már látszanak bizonyos jelek arra vonatkozóan, hogy a piacok már elérték a mélypontot: Az első negyedévben már nem történtek nagyarányú és a szektorok széles körét érintő részvényeladások. A befektetők most már alaposabban megválogatják, melyik társaságokba fektetnek be, így az idén már csak a részvényeknek valamivel kevesebb, mint a fele esett vissza az előző negyedévben elért mélypontjára. Összehasonlításképpen: a tavalyi utolsó negyedévben ez az arány 97 százalék volt. Emellett az elmúlt hónapok során elmozdulás volt megfigyelhető bizonyos szektorok irányába. A hagyományosan defenzív részvények (például a gyógyszergyártók és a közművek) alulteljesítőkké váltak, míg a ciklikus szektorok (például a nyersanyagok és a vegyipari termékek) jobb teljesítményt nyújtottak és időnként még abszolút számokban mért nyereséget is elértek. A historikus tapasztalatok azt vetítik előre, hogy ez lehet az első jele annak, hogy a piacok már elérték a mélypontot.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?