17 °C Budapest

Erste: a válság még nem ért véget

2009. április 3. 11:30

Az Erste elemzői a második negyed évre elképzelhetőnek tartják a tőkepiacok stabilizálódását, ezért szerintük a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra érdemes venni. Az elemzők szerint az amerikai részvénypiacokról inkább az ázsiai vagy latin-amerikaiak felé érdemes tekinteni.

Világszerte megfigyelhető, hogy a pénzügyi válság és bizalomvesztés átterjedt a reálgazdaságra is. Eddig azok a szektorok érintettek a leginkább, amelyek hagyományosan az elsők között reagálnak - ráadásul többnyire érzékenyen - a ciklikus változásokra (például az autó- és a repülőgépipar, a számítástechnikai és egyéb komponens-beszállítók). Tipikusan olyan iparágak ezek, amelyek megérzik a lakosság hangulatában bekövetkezett változásokat, kiváltképp a megtakarítási hajlandóság erősödését és ezzel párhuzamosan a költekezés visszafogását. Emellett ezek az iparágak szenvedik el a befektetési-beruházási tevékenységben jelentkező visszaesés, valamint a más iparágakban bevezetett költségcsökkentés hatásainak javát is.

A válság azonban még csak a reálgazdaság felszínét érte el, koránt sem ért véget. Az Erste elemzői szerint most egyelőre a kivárás az egyetlen járható út, addig, amíg kiderül, hogy a kormányzati tőkeinjekciók és a jegybankok által végrehajtott kamatcsökkentések meghozzák-e a várt hatásokat. Bármi is történik azonban, a tőkepiacoknak a több mint másfél éven át tartó extrém mértékű lecsúszása nyilvánvalóan túlzott reakció, a tőkepiacok nemrég tapasztalt feltámadása a kelleténél jóval többet váratott magára. Az azonban még nem egyértelmű, hogy várható-e további javulás is mostanában. - "Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy a tőkepiacok a második negyedévében talán végre stabilizálódnak legalább, ezért a nemzetközi tőkepiacok vonatkozásában semleges részvénysúlyozást javaslunk. Mindent összevetve azonban, az óvatosság továbbra sem árt, éppen ezért erősítjük meg a készpénzeszközök felülsúlyozására adott ajánlásunkat" - fogalmaz Fritz Mostböck, az Erste Group elemzési osztályának vezetője. 

Az európai részvénypiacokon már látszanak bizonyos jelek arra vonatkozóan, hogy a piacok már elérték a mélypontot: Az első negyedévben már nem történtek nagyarányú és a szektorok széles körét érintő részvényeladások. A befektetők most már alaposabban megválogatják, melyik társaságokba fektetnek be, így az idén már csak a részvényeknek valamivel kevesebb, mint a fele esett vissza az előző negyedévben elért mélypontjára. Összehasonlításképpen: a tavalyi utolsó negyedévben ez az arány 97 százalék volt. Emellett az elmúlt hónapok során elmozdulás volt megfigyelhető bizonyos szektorok irányába. A hagyományosan defenzív részvények (például a gyógyszergyártók és a közművek) alulteljesítőkké váltak, míg a ciklikus szektorok (például a nyersanyagok és a vegyipari termékek) jobb teljesítményt nyújtottak és időnként még abszolút számokban mért nyereséget is elértek. A historikus tapasztalatok azt vetítik előre, hogy ez lehet az első jele annak, hogy a piacok már elérték a mélypontot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 3. 10:56
Önállóan vagy életbiztosításod mellett kiegészítként vásárolhatsz olyan biztosítást, amely a leggyak...
MEDIA1  |  2022. október 3. 10:09
Idén már tizedik alkalommal a címlapon is Dézsi Csaba András szerepel.
Holdblog  |  2022. október 3. 06:35
Másnak nem furcsa ez a közismert szlogen? Idnként elbukkan és sose tudom, mit jelent. Ha azt mondom,...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?