12 °C Budapest

Másfélszeres húsdrágulás: vizsgálat indult!

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 10:05

Csaknem egy évtizede nem látott mértékű inflációs rátáról számolt be a kínai statisztikai hivatal, melynek legfrissebb adataiból kiderül, hogy a távol-keleti országban a húsáruk csaknem másfélszeres áron voltak kaphatók júliusban, mint egy évvel korábban.

A júliusi inflációs ráta 5,6%-ot tett ki, mely gyakorlatilag a politikailag szenzitív élelmiszerárak 15,4%-os év/év alapú drágulásának köszönhető. Az adatokból jól látszik, hogy a fogyasztói kosár élelmiszeren kívüli elemei átlagosan csak 0,9%-kal értékelődtek fel egy év alatt, így kijelenthető, hogy az extrém mértékű drágulás az élelmiszerszegmensre korlátozódik.

A húsáruk ára júliusra egy év alatt 45,2%-kal emelkedett Kínában, míg a tojásért 30,6%-kal kell többet fizetni mint az előző év azonos időszakában.

Mivel a drágulás szinte csak az élelmiszerek terén érezhető, ezért nyilvánvaló, hogy egy kamatemelés nem oldaná meg a problémát. A szegény többséget sújtó infláció letörésére most hatósági vizsgálat indult, melynek keretében arra igyekeznek fényt deríteni, hogy nem a piaci szereplők versenyellenes összejátszása okozza-e az áremelkedést.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?