31 °C Budapest

Útba esik jövet-menet - Mit tud a takarékszövetkezet?

Pénzcentrum
2006. november 30. 08:00

Lekötött betétek Nyakunkon a karácsony, és ilyenkor mindenre gondol az ember fia, csak arra nem, hogy ajándék vásárlás helyett befektesse a megtakarított forintjait. Ha mégis valami megmagyarázhatatlan gondolat arra ösztönözne bennünket, hogy befektessünk, jó tudni, hogy mit kaphatunk a pénzünkért cserébe, ha azt a matrac alól előszedve, inkább betétbe helyezzük, és a fa alá egy szép takarékbetétkönyvet vagy egy számlakivonatot helyezünk, sokasodjatok csak forintocskáim felkiáltással!

A következő néhány bekezdésben annak szeretnénk utánajárni, hogy milyen alternatívát kínálnak a takarékszövetkezetek a kereskedelmi bankok termékeivel szemben, miben tudnak többet vagy mást adni a megtakarítások területén. Mivel mindkét befektetés kockázatmentes, az Országos Betétbiztosítási Alap bizonyos összeghatárig garantálja, hogy a tulajdonos csőd esetén is visszakapja a pénzét, a takarékszövetkezetek termékeit a banki betétekkel hasonlítottuk össze a 365 napra számított EBKM alapján. (A gyűjtést 2006. november 29-én végeztük el, az adatok a takarékszövetkezetek honlapjáról származnak. Az összehasonlítás során a bruttó, kamatadó számítás előtti értéket vettük figyelembe.)

Takarékszövetkezet két csoportba

A pénzügyi rendszer tradicionális intézményei a rendszerváltás után két csoportba tömörültek, egyrészt megalakult a ma több mint 150 tagot számláló Takarékszövetkezeti Integráció, az OTSZ, illetve az ebből kimaradó nagyobb hitelintézetek a Takarékszövetkezetek Érdekvédelmi Szövetségébe, a TÉSZ-be tömörültek.

A takarékszövetkezetek egyre inkább jellemző háttérbeszorulását jól jelzi, hogy teljes mérlegfőösszegük a bankokénak csupán 6,4 százaléka. Ügyfélkörül pedig jellemzően a helyi magánszemélyekből és kis- és középvállalkozásokból tevődik össze, akik többre értékelik a jól megszokott és számukra biztonságot jelentő intézmények szolgáltatásait a bankokénál. Lássuk mit ajánlanak a szövetkezetek a megtakarítani vágyóknak!

Éven belüli megtakarítások

Ha éven belüli megtakarításokról esik szó, alapvetően két termékcsoportról beszélhetünk a takarékszövetkezetek esetében, legtöbbjük a bankokhoz hasonlóan kínál lekötött betétkonstrukciót, illetve a másik jellemző termékcsoportot a szövetkezet által kibocsátott értékpapírok alkotják.

A lekötött betétek esetén egyszerű a dolgunk az összehasonlításnál, hiszen a konstrukció szinte azonos a kereskedelmi bankok által ajánlottal. Fix kamatozással, adott időtartamra lekötött betét, amely lejárat előtti felvétel esetén nem fizet kamatot.

Az alábbi táblázatokban a legjobb banki ajánlatot és néhány takarékszövetkezet lekötött betét konstrukcióit hasonlítottuk össze, utóbbi termékekből a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.1,3, és 6 hónapra lekötött 800 ezer, 3 millió, és 8 millió forint esetén járó éves kamatokat néztünk meg találomra 3 TÉSZ-be és két OTSZ-be tartozó takarékszövetkezet esetében.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 


Ha a táblázatban szereplő adatokat áttekintjük, jól látszik, hogy a tömörülés ellenére a szövetkezetek által ajánlott kamatok nagy szórást mutatnak, a 4 százalékos szinttől egészen a 10 százalékos, a bankok legjobb ajánlatát is meghaladó szintig.


 


 

Régimódi újdonságok

Régi újdonságok

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?