Útba esik jövet-menet - Mit tud a takarékszövetkezet?

Pénzcentrum
2006. november 30. 08:00

Lekötött betétek Nyakunkon a karácsony, és ilyenkor mindenre gondol az ember fia, csak arra nem, hogy ajándék vásárlás helyett befektesse a megtakarított forintjait. Ha mégis valami megmagyarázhatatlan gondolat arra ösztönözne bennünket, hogy befektessünk, jó tudni, hogy mit kaphatunk a pénzünkért cserébe, ha azt a matrac alól előszedve, inkább betétbe helyezzük, és a fa alá egy szép takarékbetétkönyvet vagy egy számlakivonatot helyezünk, sokasodjatok csak forintocskáim felkiáltással!

A következő néhány bekezdésben annak szeretnénk utánajárni, hogy milyen alternatívát kínálnak a takarékszövetkezetek a kereskedelmi bankok termékeivel szemben, miben tudnak többet vagy mást adni a megtakarítások területén. Mivel mindkét befektetés kockázatmentes, az Országos Betétbiztosítási Alap bizonyos összeghatárig garantálja, hogy a tulajdonos csőd esetén is visszakapja a pénzét, a takarékszövetkezetek termékeit a banki betétekkel hasonlítottuk össze a 365 napra számított EBKM alapján. (A gyűjtést 2006. november 29-én végeztük el, az adatok a takarékszövetkezetek honlapjáról származnak. Az összehasonlítás során a bruttó, kamatadó számítás előtti értéket vettük figyelembe.)

Takarékszövetkezet két csoportba

A pénzügyi rendszer tradicionális intézményei a rendszerváltás után két csoportba tömörültek, egyrészt megalakult a ma több mint 150 tagot számláló Takarékszövetkezeti Integráció, az OTSZ, illetve az ebből kimaradó nagyobb hitelintézetek a Takarékszövetkezetek Érdekvédelmi Szövetségébe, a TÉSZ-be tömörültek.

A takarékszövetkezetek egyre inkább jellemző háttérbeszorulását jól jelzi, hogy teljes mérlegfőösszegük a bankokénak csupán 6,4 százaléka. Ügyfélkörül pedig jellemzően a helyi magánszemélyekből és kis- és középvállalkozásokból tevődik össze, akik többre értékelik a jól megszokott és számukra biztonságot jelentő intézmények szolgáltatásait a bankokénál. Lássuk mit ajánlanak a szövetkezetek a megtakarítani vágyóknak!

Éven belüli megtakarítások

Ha éven belüli megtakarításokról esik szó, alapvetően két termékcsoportról beszélhetünk a takarékszövetkezetek esetében, legtöbbjük a bankokhoz hasonlóan kínál lekötött betétkonstrukciót, illetve a másik jellemző termékcsoportot a szövetkezet által kibocsátott értékpapírok alkotják.

A lekötött betétek esetén egyszerű a dolgunk az összehasonlításnál, hiszen a konstrukció szinte azonos a kereskedelmi bankok által ajánlottal. Fix kamatozással, adott időtartamra lekötött betét, amely lejárat előtti felvétel esetén nem fizet kamatot.

Az alábbi táblázatokban a legjobb banki ajánlatot és néhány takarékszövetkezet lekötött betét konstrukcióit hasonlítottuk össze, utóbbi termékekből a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.1,3, és 6 hónapra lekötött 800 ezer, 3 millió, és 8 millió forint esetén járó éves kamatokat néztünk meg találomra 3 TÉSZ-be és két OTSZ-be tartozó takarékszövetkezet esetében.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


 


Ha a táblázatban szereplő adatokat áttekintjük, jól látszik, hogy a tömörülés ellenére a szövetkezetek által ajánlott kamatok nagy szórást mutatnak, a 4 százalékos szinttől egészen a 10 százalékos, a bankok legjobb ajánlatát is meghaladó szintig.


 


 

Régimódi újdonságok

Régi újdonságok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem