Útba esik jövet-menet - Mit tud a takarékszövetkezet?

Pénzcentrum
2006. november 30. 08:00

Lekötött betétek Nyakunkon a karácsony, és ilyenkor mindenre gondol az ember fia, csak arra nem, hogy ajándék vásárlás helyett befektesse a megtakarított forintjait. Ha mégis valami megmagyarázhatatlan gondolat arra ösztönözne bennünket, hogy befektessünk, jó tudni, hogy mit kaphatunk a pénzünkért cserébe, ha azt a matrac alól előszedve, inkább betétbe helyezzük, és a fa alá egy szép takarékbetétkönyvet vagy egy számlakivonatot helyezünk, sokasodjatok csak forintocskáim felkiáltással!

A következő néhány bekezdésben annak szeretnénk utánajárni, hogy milyen alternatívát kínálnak a takarékszövetkezetek a kereskedelmi bankok termékeivel szemben, miben tudnak többet vagy mást adni a megtakarítások területén. Mivel mindkét befektetés kockázatmentes, az Országos Betétbiztosítási Alap bizonyos összeghatárig garantálja, hogy a tulajdonos csőd esetén is visszakapja a pénzét, a takarékszövetkezetek termékeit a banki betétekkel hasonlítottuk össze a 365 napra számított EBKM alapján. (A gyűjtést 2006. november 29-én végeztük el, az adatok a takarékszövetkezetek honlapjáról származnak. Az összehasonlítás során a bruttó, kamatadó számítás előtti értéket vettük figyelembe.)

Takarékszövetkezet két csoportba

A pénzügyi rendszer tradicionális intézményei a rendszerváltás után két csoportba tömörültek, egyrészt megalakult a ma több mint 150 tagot számláló Takarékszövetkezeti Integráció, az OTSZ, illetve az ebből kimaradó nagyobb hitelintézetek a Takarékszövetkezetek Érdekvédelmi Szövetségébe, a TÉSZ-be tömörültek.

A takarékszövetkezetek egyre inkább jellemző háttérbeszorulását jól jelzi, hogy teljes mérlegfőösszegük a bankokénak csupán 6,4 százaléka. Ügyfélkörül pedig jellemzően a helyi magánszemélyekből és kis- és középvállalkozásokból tevődik össze, akik többre értékelik a jól megszokott és számukra biztonságot jelentő intézmények szolgáltatásait a bankokénál. Lássuk mit ajánlanak a szövetkezetek a megtakarítani vágyóknak!

Éven belüli megtakarítások

Ha éven belüli megtakarításokról esik szó, alapvetően két termékcsoportról beszélhetünk a takarékszövetkezetek esetében, legtöbbjük a bankokhoz hasonlóan kínál lekötött betétkonstrukciót, illetve a másik jellemző termékcsoportot a szövetkezet által kibocsátott értékpapírok alkotják.

A lekötött betétek esetén egyszerű a dolgunk az összehasonlításnál, hiszen a konstrukció szinte azonos a kereskedelmi bankok által ajánlottal. Fix kamatozással, adott időtartamra lekötött betét, amely lejárat előtti felvétel esetén nem fizet kamatot.

Az alábbi táblázatokban a legjobb banki ajánlatot és néhány takarékszövetkezet lekötött betét konstrukcióit hasonlítottuk össze, utóbbi termékekből a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.1,3, és 6 hónapra lekötött 800 ezer, 3 millió, és 8 millió forint esetén járó éves kamatokat néztünk meg találomra 3 TÉSZ-be és két OTSZ-be tartozó takarékszövetkezet esetében.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


 


Ha a táblázatban szereplő adatokat áttekintjük, jól látszik, hogy a tömörülés ellenére a szövetkezetek által ajánlott kamatok nagy szórást mutatnak, a 4 százalékos szinttől egészen a 10 százalékos, a bankok legjobb ajánlatát is meghaladó szintig.


 


 

Régimódi újdonságok

Régi újdonságok

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?