13 °C Budapest

Útba esik jövet-menet - Mit tud a takarékszövetkezet?

Pénzcentrum
2006. november 30. 08:00

Lekötött betétek Nyakunkon a karácsony, és ilyenkor mindenre gondol az ember fia, csak arra nem, hogy ajándék vásárlás helyett befektesse a megtakarított forintjait. Ha mégis valami megmagyarázhatatlan gondolat arra ösztönözne bennünket, hogy befektessünk, jó tudni, hogy mit kaphatunk a pénzünkért cserébe, ha azt a matrac alól előszedve, inkább betétbe helyezzük, és a fa alá egy szép takarékbetétkönyvet vagy egy számlakivonatot helyezünk, sokasodjatok csak forintocskáim felkiáltással!

A következő néhány bekezdésben annak szeretnénk utánajárni, hogy milyen alternatívát kínálnak a takarékszövetkezetek a kereskedelmi bankok termékeivel szemben, miben tudnak többet vagy mást adni a megtakarítások területén. Mivel mindkét befektetés kockázatmentes, az Országos Betétbiztosítási Alap bizonyos összeghatárig garantálja, hogy a tulajdonos csőd esetén is visszakapja a pénzét, a takarékszövetkezetek termékeit a banki betétekkel hasonlítottuk össze a 365 napra számított EBKM alapján. (A gyűjtést 2006. november 29-én végeztük el, az adatok a takarékszövetkezetek honlapjáról származnak. Az összehasonlítás során a bruttó, kamatadó számítás előtti értéket vettük figyelembe.)

Takarékszövetkezet két csoportba

A pénzügyi rendszer tradicionális intézményei a rendszerváltás után két csoportba tömörültek, egyrészt megalakult a ma több mint 150 tagot számláló Takarékszövetkezeti Integráció, az OTSZ, illetve az ebből kimaradó nagyobb hitelintézetek a Takarékszövetkezetek Érdekvédelmi Szövetségébe, a TÉSZ-be tömörültek.

A takarékszövetkezetek egyre inkább jellemző háttérbeszorulását jól jelzi, hogy teljes mérlegfőösszegük a bankokénak csupán 6,4 százaléka. Ügyfélkörül pedig jellemzően a helyi magánszemélyekből és kis- és középvállalkozásokból tevődik össze, akik többre értékelik a jól megszokott és számukra biztonságot jelentő intézmények szolgáltatásait a bankokénál. Lássuk mit ajánlanak a szövetkezetek a megtakarítani vágyóknak!

Éven belüli megtakarítások

Ha éven belüli megtakarításokról esik szó, alapvetően két termékcsoportról beszélhetünk a takarékszövetkezetek esetében, legtöbbjük a bankokhoz hasonlóan kínál lekötött betétkonstrukciót, illetve a másik jellemző termékcsoportot a szövetkezet által kibocsátott értékpapírok alkotják.

A lekötött betétek esetén egyszerű a dolgunk az összehasonlításnál, hiszen a konstrukció szinte azonos a kereskedelmi bankok által ajánlottal. Fix kamatozással, adott időtartamra lekötött betét, amely lejárat előtti felvétel esetén nem fizet kamatot.

Az alábbi táblázatokban a legjobb banki ajánlatot és néhány takarékszövetkezet lekötött betét konstrukcióit hasonlítottuk össze, utóbbi termékekből a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.1,3, és 6 hónapra lekötött 800 ezer, 3 millió, és 8 millió forint esetén járó éves kamatokat néztünk meg találomra 3 TÉSZ-be és két OTSZ-be tartozó takarékszövetkezet esetében.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 


Ha a táblázatban szereplő adatokat áttekintjük, jól látszik, hogy a tömörülés ellenére a szövetkezetek által ajánlott kamatok nagy szórást mutatnak, a 4 százalékos szinttől egészen a 10 százalékos, a bankok legjobb ajánlatát is meghaladó szintig.


 


 

Régimódi újdonságok

Régi újdonságok

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm