5 °C Budapest

Varázsszó a piacoknak: MiFID

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 10:00

A pénzügyi piacok rohamos fejlődése, az egyre több innovatív termék megjelenése sürgetővé teszi az egységes európai piac elvének pénzügyi piacokra való kiterjesztését, az egységes szabályozást. Az eddig hatályos Befektetési Szolgáltatások Irányelvét váltó Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) elnevezésű irányelv a szabályozók szándéka szerint három alapvető cél megvalósításával fogja

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

ezt szolgálni: egységes piac a befektetési szolgáltatásokra, innovációknak történő megfelelés, befektetővédelem. A MiFID nemzeti joganyagba történő átültetésének határideje 2007. január 31., az iparág vállalatai pedig 2007 november 1-ig kaptak határidőt az új rendelkezéseknek történő megfelelésre.

A MiFID az egyik kulcsfontosságú eleme az Európai Bizottság 1999-ben indított, Pénzügyi Szolgáltatások Akcióterv elnevezésű programjának, ami 42 intézkedésen keresztül kíván alapvető változásokat hozni az EU pénzügyi piacain. A MiFID egyben részét képezi a törvényhozás felgyorsítását célzó "Lamfalussy-folyamat"-nak, amely 2006 júniusáig már három jelentős irányelvet eredményezett.

Habár a MiFID megtartja az előző irányelvben bevezetett EU "útlevél" fogalmát, de ugyanakkor a "maximum harmonizáció" elvét vezeti be, ami azt jelenti, hogy a tagállamok nem támaszthatnak az EU követelményektől eltérő elvárásokat a befektetési szolgáltatókkal szemben.

A MiFID szabályozás következtében jelentősen egyszerűsödik a befektetési szolgáltatók határokon átnyúló szolgáltatása. Ennek oka elsősorban a tagállamok szabályozásának harmonizációjában keresendő.

Ha például egy angol befektetési szolgáltató szolgáltatást nyújt pl. Franciaországban és Belgiumban is, akkor a jelenlegi szabályozás szerint az anyaország szabályai a döntőek a működésre, de ezzel párhuzamosan a regisztráció mellett meg kell hogy feleljen a francia és belga szabályoknak is a bevezetett termékeket illetően. A MiFID nagy erénye, hogy ez esetlegesen eltérő szabályokat harmonizálja, így tehát a szóban forgó angol szolgáltató, ha megkapta engedélyét és útlevelét az anyaország szabályozójától, biztos lehet benne, hogy szolgáltatása más tagállamok piacain is megfelel a szabályoknak.

A MiFID bevezetésének keretét az Európai Értékpapírbizottság, és az Európai Értékpapírpiaci Szabályozók Bizottsága (CESR) által kidolgozott, és 2004 áprilisában elfogadott MiFID Level 1 direktíva fekteti le, biztosítva a második szintű szabályozás bevezetésének technikai feltételeit. A Bizottság 2006 februárjában tette közzé ajánlásait a második szint megalkotásához.

A szabályozás által érintett vállalatok pontos azonosításának érdekében az irányelv megkülönböztet "befektetési szolgáltatásokat, tevékenységeket" ("lényegi" szolgáltatások), és "kiegészítő szolgáltatásokat". A MiFID tárgykörébe azok a vállalkozások tartoznak, amelyek lényegi szolgáltatásokat nyújtanak, és az anyaországtól eltérő tagállamban történő szolgáltatásnyújtásoz szükségük van az útlevélre. A kiegészítő szoláltatásokat nyújtó vállalkozások nem tartoznak a MiFID hatálya alá, így nem is élvezhetik az útlevél nyújtotta előnyöket.

A MiFID a deviza-kereskedésen kívül minden pénzügyi terméket lefed, így az előző irányelvhez képest újdonságot jelent az árutőzsdei termékek szabályozása.

A befektetési szolgáltatók engedélyezése, és szabályozása az anyaországban történik, a szolgáltatások más tagállamokban történő nyújtását az útlevél teszi lehetővé, de a szolgáltatásokra az anyaország szabályozása érvényes.

A befektetési szolgáltatók kötelesek lesznek osztályozni ügyfeleiket aszerint, hogy engedélyes szolgáltató partner, hivatásos vagy kiskereskedelmi ügyfélről van szó, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb védelmet kapják.

Fontos, hogy a szolgáltató megrendeléseit azok beérkezésének pillanatában rögzítsék, hogy ellenőrizhető legyen, hogy a vállalkozás az ügyfél érdekeinek megfelelően jár-e el. A MiFiD ugyanakkor nagy hangsúlyt helyez az ügyletek előtti, és utáni áttekinthetőségre, transzparenciára is.

A MiFID nemzeti joganyagba történő átültetésének határideje 2007. január 31., az iparág vállalatai pedig 2007 november 1-ig kaptak határidőt az új rendelkezéseknek történő megfelelésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?