16 °C Budapest
Mid Section View of a Businesswoman Holding a Cardboard Box Containing a Large Group of Objects

Egyre több magyar fordítana hátat a munkahelyének: ez okozhat tömeges felmondást

2022. május 30. 21:31

Egy álláshirdető oldal egy kérdőív segítségével kielemezte, hogy milyen tényezők hatására kérnek béremelést a magyar munkavállalók, mely kérdések között szerepelt a béremelés legutóbbi ideje, a bérezéssel való elégedettség és hogy mi motiválja a munkavállalókat a béremelés kérésére. 

A Jooble által készített kérdőívben különböző iparágak, mint a gyártás, egészségügy, logisztika, állami szektor, oktatás, építészet, IT, szállodaipar, agráripar stb. szakembereit kérdezték meg. A megkérdezettek 64,5%-a több mint  7 éves, 27%-a több mint 3 éves és 8,5%-a kevesebb mint 3 éves tapasztalattal rendelkezik. 

A válaszadók 46,8%-a nemrég kapott béremelést, viszont 32,8%-a elég rég nem kapott már fizetésemelést. A kérdőívet kitöltők 11,9%-a akkor kapott fizetésemelést, amikor munkahelyet szeretett volna váltani, s 8,5% nem is emlékszik, mikor kapott utoljára fizetésemelést.A kérdőívben megkérdezettek 36,6%-a elégedetlen  a jelenlegi fizetésével, 28,5%-a pedig nem lát lehetőséget a fizetés emelésére. Ugyanakkor, 28,1% számára elegendő a jelenlegi fizetés, viszont szeretne jobbat. A kérdőívet kitöltők 6,8%-a teljes mértékben elégedett a jelenlegi fizetésével.

Arra a kérdésre, miszerint terveznek-e az elkövetkező fél évben béremelést kérni a jelenlegi munkaadótól, a válaszadók többsége — 54,7%  — igennel válaszolt. Az alábbi tényezők motiválják (csökkenő sorrendben): infláció,  az átlagkereset megemelkedése, szaktudásuk és az egy munkahelyen eltöltött évek száma. A fizetés megemelése céljából a válaszadók 43.2%-a a magasabb fizetéssel kecsegtető új munkahelyet jelölte meg, s csak utána egyeztetne jelenlegi munkaadójával a béremelésről. A válaszadók 31,9%-a új munkahelyet keresne magasabb fizetéssel (nem egyeztetve a jelenlegi munkaadójával a béremelésről), 24,9% pedig béremelést kérne a jelenlegi munkaadótól, felkészülve a nemleges válaszra vagy az elbocsátásra.

Ez miatt mondanának fel

A magyar munkavállalók 61,5%-a kész lenne felmondani, ha nem emelnének a fizetésén, 38,5% viszont erre nem volna hajlandó. Arra a kérdésre, hogy milyen fizetésemeléssel lennének elégedettek, a válaszadók 39,4%-a a 20-30%-kal járó emelést tartja célszerűnek. Közkedvelt válasz volt (34,2%) a béremelés 10-20%-kal történő növelése. A válaszadók 21,1%-a 40%-os és magasabb emeléssel lenne elégedett, 5,3% pedig akár egy 10%-os béremeléssel is megelégedne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A portál által megkérdezettek 69,4%-a nem szeretne nem anyagi kompenzációt kapni (cég által fizetett képzések, utazás kompenzálása, egyéb lehetőségek) béremelés helyett, 30,6%-nak pedig megfelelne az ilyen fajta kiegészítés. A kérdőívet 1247 magyar álláskereső válaszai alapján értékelték a Jooble elemzői 2022. április 19. — május 13. között. A kérdőív kitöltése anonim volt, 12 feleletválasztós kérdést tartalmazott, valamint olyan kérdéseket is, melyekre saját választ lehetett megadni. A válaszadók 18 évet betöltő személyek voltak. A statisztikai hiba nem haladta meg a 4%-ot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?