13 °C Budapest
Neked is van végrendeleted? Fontos változás élesedett: ezt mindenképp tudnod kell!

Neked is van végrendeleted? Fontos változás élesedett: ezt mindenképp tudnod kell!

2020. június 26. 15:04

Újra kitűzhetnek hagyatéki tárgyalásokat a közjegyzők a veszélyhelyzet megszűnése után, így sok ezer olyan eljárás zárulhat le a következő hónapokban, amelyekre a különleges jogrendben nem kerülhetett sor. Az elmúlt időszakban a rendkívüli szabályok alapján több mint tizenegyezer hagyatéki eljárást fejeztek be a közjegyzők, ugyanakkor az ügyek egy jelentős részénél meg kellett várni, hogy ismét lehessen tárgyalást tartani. A veszélyhelyzet megszűnésével emellett újra lehet személyesen ügyet intézni valamennyi közjegyzői eljárásban.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztették a különleges jogrendben a közjegyzők működését érintő kormányrendeletek és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnökének egyes utasításai, így a közjegyzők újra a korábban megszokott rendben, az általános jogszabályi előírások szerint járnak el. A veszélyhelyzetben a közjegyzői eljárásokra is speciális szabályokat kellett alkalmazni, csak a legszükségesebb esetben lehetett személyesen ügyet intézni, a jogalkotó ezzel is csökkenteni kívánta a vírus terjedésének kockázatát.

Több ezer feltorlódott hagyatéki ügy zárható le

A veszélyhelyzet megszűnése után a hagyatéki eljárásokban újra ki lehet tűzni a tárgyalásokat, így sok ezer olyan hagyatéki ügy zárható le, amely az örökösök vitái, passzivitása, vagy az ügy egyéb körülményei miatt állt a veszélyhelyzetben. Hatályukat vesztették azok a jogszabályok, amelyek alapján a legtöbb ügyben tárgyalás tartása nélkül átadható volt a hagyaték, ennek a lehetősége ismét a különleges jogrend előtti lehetőségekre szűkül.

A veszélyhelyzet idején elkezdett, de még le nem zárult ügyekre is már a korábbi jogszabályokat kell alkalmazni. Ugyanakkor, ha a hagyatékot a veszélyhelyzet megszűnése előtt a közjegyző átadta a veszélyhelyzeti szabályok szerint, de a jogerő megállapítására csak a veszélyhelyzet megszűnését követően kerül sor, a veszélyhelyzet megszűnése nem érinti az ekként meghozott hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését.

Aki a fertőzésveszély csökkenése ellenére, vagy bármely más okból nem szeretne személyesen megjelenni a hagyatéki tárgyaláson, továbbra is küldhet maga helyett meghatalmazottat. Ez lehet bármely hozzátartozó, örököstárs, továbbá örököstársnak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja, így ügyvéd is. (Kivéve az a rokon, akivel ellentétesek az érdekeink vagy akivel egyezséget akarunk kötni, vagy az ő képviselője.)

Valamennyi olyan közjegyzői nemperes eljárásban immár elő lehet terjeszteni szóban a kérelmet, ahol erre jogszabály lehetőséget biztosít, valamint személyesen is be lehet tekinteni az iratokba.

A közokirat-szerkesztési eljárásban a továbbiakban a közjegyzői okirat felolvasása, valamint a közjegyzőt terhelő tájékoztatási kötelezettség teljesítése szintén a korábban megszokott rendben - az ügyfeleknek a felolvasás során történő személyes megjelenésével - történik. Ugyanez a rend az aláírás vagy kézjegy valódiságának tanúsítása, valamint a külföldi eljárásban történő felhasználás céljára peren kívüli eskü vagy fogadalom tételének tanúsítása során.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fizetési meghagyásos eljárásban az olyan beadvány újra előterjeszthető szóban, amelynél jogszabály ezt lehetővé teszi, a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítésére vonatkozó határidő pedig a veszélyhelyzet megszűnését követő napon, 2020. június 19-én újrakezdődött.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a veszélyhelyzetben otthon készített magánokirati végrendeletet, az helyezze azt letétbe a közjegyzőnél, aki bejegyzi annak tényét a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így a végrendelet biztosan előkerül a hagyatéki eljárásban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?