3 °C Budapest
Elképesztő, mennyit keres egy takarító ma Magyarországon

Elképesztő, mennyit keres egy takarító ma Magyarországon

2018. november 15. 18:30

Egyre nagyobb a hiány a takarítókból, miközben a területen egy év alatt közel 20 százalékos volt a díjemelés, így a nettó 250-270 ezer forintos kereset sem ritka. A munkaerőhiányt a takarítók körében is égető probléma, a tevékenységet nem főállásként űzők legnagyobb részét a gyermekükkel otthon lévő anyukák teszik ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelentős hiány van takarítókból, ennek köszönhetően 20 százalékos volt a béremelés a munkakörben. A takarítók nettó bérei így már a nettó 250-270 ezret is elérhetik - derül ki a Rendi közleményéből. Átlagban 80 négyzetméteres annak a tipikus otthonnak a mérete, ahová online rendelnek takarítót a Rendi foglalási felületén. Leginkább takarítónőt lehet kérni, a szakma képviselői továbbra is inkább a nők közül kerülnek ki: ők a Rendi partnereinek 92 százalékát teszik ki. Életkor tekintetében már jóval vegyesebb a kép, mint ahogy abban is, ki milyen háttérrel vállal ilyen jellegű munkát.

Több mint 200 partnerünk közel fele-fele arányban végzi ezt a tevékenységet fő-, illetve mellékállásban

 - avat be a részletekbe Csillik Timur, a Rendi.hu oldalt üzemeltető Helpy Kft. ügyvezető igazgatója. A részmunkaidősök közel fele rendelkezik valamilyen főállással, s ezt a tevékenységet leginkább hétvégén, vagy a kora reggeli, késő esti szabad óráiban végzi.

A főállással nem rendelkező, takarítást csak részmunkaidőben vállalók nagy többsége gyermekével otthon lévő főállású anyuka, ők azok, akik segítenek enyhíteni a területre jellemző munkaerőhiányt. A lehetőség ezen felül kifejezetten népszerű még az egyetemre, főiskolára járó tanulók, illetve beteg rokonukra vigyázók körében is, míg őket a még tettre kész nyugdíjasok követik.

Közel 10 ezer takarító hiányzik: mi a megoldás?

A munkaerőhiány nagyon nagy mértékben fogja vissza a vállalat fejlődését. A Rendi saját bevallása szerint minimum duplázza árbevételét 2018-ban, de a startup akár 4-szer akkora is lehetne tavalyhoz képest, ha nem lenne hiány megbízható, jól képzett munkaerőből.

A területen közel 10 ezer fős munkaerőhiány továbbra is leginkább az ország nyugati részében, illetve a fővárosban érzékelhető, de összességében már mindenhol általánosnak mondható

 - árulta el Csillik Timur.

A szakember hozzátette, az elmúlt egy évben 20 százalék feletti díjemelést hajtottak végre, melynek nagy része a takarító partnerekhez jutott fizetéskiegészítésként.

Ennek köszönhetően ma egy főállású, napi 8 órában dolgozó bejárónő akár nettó 250-300 ezret is hazavihet havonta,

de a Rendi adatai szerint egy részmunkaidős takarító is minimum 120 ezret kereshet. A fővárosi és vidéki bérkülönbségek ugyanakkor itt is tetten érhetők, a munkadíjak tekintetében kb. 30 százalékos a különbség Budapest javára.

Bár évről évre megismételt kutatásunkból jól látszik, hogy az elvándorlás erősen csökkenő tendenciát mutat, de a takarítók harmadában - a jobb kereset reményében - még mindig felmerül a külföldi munkavállalás. Ennek megoldására további jelentős díjemelésre lenne szükség, de ezt a piac nagy valószínűséggel nem bírná el - fűzte hozzá Csilik Timur.

A szakember szerint a munkakört az oly gyakran emlegetett robotok sem tudják pótolni a közeljövőben: a kutatásban részt vevő takarítónőknek is mindössze az ötöde fejezte ki abbéli aggodalmát, hogy a közeljövőben őket gépi munkaerőre cserélik majd.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?