13 °C Budapest
Több mint félmilliós fizetés, ingyen szállás: idősgondozókat keresnek

Több mint félmilliós fizetés, ingyen szállás: idősgondozókat keresnek

2018. szeptember 28. 11:02

Nagyjából 20 ezerre becslik azoknak - elsősorban nőknek - a számát, akik rendszeresen járnak ki Ausztriába, Németországba és más nyugati országokba időseket gondozni. Számuk nagyságrendileg megegyezik a magyar egészségügyből hiányzó ápolónők számával. Az interneten rengeteg olyan álláshirdetést találni, ahol olyan embereket keresnek, akik vállalják, hogy a gondozott házában élve, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Franciaországba, Párizs mellé is keresnek szakembert, a szállásért nem kell fizetni, a fizetés több mint 1600 euró.

Nagyjából 20 ezerre becslik azoknak - elsősorban nőknek - a számát, akik rendszeresen járnak ki Ausztriába, Németországba és más nyugati országokba időseket gondozni. Számuk nagyságrendileg megegyezik a magyar egészségügyből hiányzó ápolónők számával - írtuk márciusban. Hogy hatalmas a kereslet a kelet-közép-európai munkaerőre, jól mutatja, hogy az interneten rengeteg álláshirdetést lehet találni.

Az egyik cég Franciaországba, Párizs mellé keres szakembert egy 94 éves úr mellé. A férfi és felesége Herblay-ben élnek, a gondozó munkáját a feleség is segíti. A leendő ápoló saját fürdőszobával és internettel felszerelt szobát kap, a szállásért nem kell fizetnie.

A gondozásra szoruló férfi Parkinson-kórban szenved, rollátorral (kerekekkel felszerelt járókeret)  tud csak közlekedni. A gondozónak napi 24 órában kell rendelkezésre állnia, ezt sejteti a hirdetés szövege legalábbis, amely szerint előfordul, hogy a gondozónak éjszaka is segítenie kell az idős férfinak.

A munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a középszintű német és alapszintű francia nyelvtudás, a végzettség viszont nem elvárás. A hirdetés szövege szerint a hasonló területen szerzett tapasztalat ugyanakkor előnyt jelent. Szintén fontos, hogy a leendő gondozó kedves, udvarias és türelmes legyen, és rendelkezzen jogosítvánnyal. A kiutazás költségét fedezik, és akár azonnal munkába lehet állni. A fizetés havi 1610 euro, vagyis nagyjából 522 ezer forint és ugyan a hirdetésben nem írják, valószínűleg ez a bruttó fizetés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Viszont a hazai bérkhez képest ez jónak számít, ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) az egyéni bérek és keresetek legfrissebb, 2016-ra vonatkozó, foglalkozások szerinti bontásban megtalálható adatai szerint

egy ápoló, szakápoló havi bruttó fizetése 215 410, a szociális gondozók, szakgondozók pedig még ennél is kevesebbet, havi bruttó 179 035 forintot keresnek Magyarországon.

Ez a fizetés viszont bőven az átlagfizetés alatt van. A KSH adatai szerint ugyanis 2018. júliusban a bruttó átlagkereset 326 700 forint volt, a nettó pedig 217 300 forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?