29 °C Budapest
Még nem töltötted ki ezt a papírt? Siess, nagyon sok pénz múlik rajta

Még nem töltötted ki ezt a papírt? Siess, nagyon sok pénz múlik rajta

2016. május 14. 07:01

Már csak alig pár nap van hátra, hogy leadjuk az idei adóbevallásunkat. Ennek készítésekor még mindig sokan elfelejtik felajánlani adójuk 1 százalékát, emiatt több milliárd forint marad a költségvetésben, pedig ezzel az összeggel több kitűnő szervezet munkáját és működését is támogathatnánk. Még nincs késő, mutatjuk, hogyan rendelkezhetsz az adód 1+1 százalékáról.

Az adófizetők többsége figyelmetlenségből, vagy tájékozatlanságból nem ajánlja fel adója 1 százalékát. Sokan bizalmatlanok vagy azt gondolják, hogy az általuk felajánlható összeg olyan kevés, hogy nem érdemes foglalkozni vele - világít rá a civil szervezetek munkáját segítő Human Dialog felmérése.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy jellemzően a 20-39 éves korosztály hajlamosabb közvetlen az adóbevallás előtt dönteni az adója 1 százalékának sorsáról, míg az idősebbek kevésbé változtatnak a szokásaikon, gyakran éveken keresztül kitartanak egy alapítvány vagy egy egyesület támogatása mellett.

{{EMBED:infogram_7c6cab09-4df2-44cb-978d-33b85bd9fe4b}}

A felajánlók tábora hazánkban évről évre bővül, de még is így sok pénz marad a költségvetésben (azok a pénzek, amelyekről nem nyilatkozunk). A tavalyi évben 4,1 millió fő rendelkezhetett volna az adójának az 1 százalékáról, ebből pedig végül 1,9 millióan voltak azok, akik ezt nem tették meg. Ez több mint 12 milliárdnyi fel nem ajánlott adóforintot jelent.

KATTINTS! Ezt rontják el a legtöbben az adóbevallásban

Ebből az összegből pedig sok kitűnő szervezet munkáját lehetne támogatni, ezért is különösen fontos, hogy ne felejtkezzünk el adónk 1 százalékának felajánlásáról. Szánjunk erre plusz 2 percet a nyilatkozatunk kitöltésekor.

Egy átlagfelajánlás tavaly közel 3 800 forint volt, ami például nálunk, a Bátor Tábornál egy táborozó teljes egészségügyi költségére elegendő. Sokaknak talán kicsinek tűnik az összeg, de fontos látni, hogy a felajánlott összeg önmagában is segítség

- mondta el a Pénzcentrumnak Tóth Kata, a Bátor Tábor adományszervezési igazgatója.

Kiket támogathatunk?

A felajánlások fogadására a közhasznú szervezetek és a bejegyzett egyházak jogosultak. Mindegyikből egyet-egyet támogathatunk, a százalékok nem oszthatók meg. A tavalyi évtől ehhez minden szervezetnek regisztrálnia kell az adóhatóságnál, ha valaki nincs rajta a kedvezményezettek listáján, akkor felajánlást sem fogadhat. A regisztrált szervezetek listája ITT érhető el.

A visszaélések elkerülése érdekében érdemes lehet az általunk támogatni kívánt szervezet honlapján vagy Facebook oldalán körbenézni. Nézzük meg, hogy a szervezet valódi programokat nyújt-e valódi szervezeteknek, a tartalmak között találunk-e visszajelzéseket azzal kapcsolatban, hogy mire fordították az 1 százalékos felajánlásokat. A közhasznú szervezetek közhasznúsági jelentései pedig nyilvánosak, ez is egyféle garancia az átláthatóságra.

Hozzánk hasonlóan egyre több szervezet auditáltatja a pénzügyeit, vagy nemzetközi minőségbiztosításokon megy keresztül, mely nem csak a pénzügyek, hanem a szolgáltatás minőségét, színvonalát is garantálja

- tette hozzá Tóth Kata, a Bátor Tábor adományszervezési igazgatója.

Mi történik a fel nem ajánlott 1 százalékokkal?

A fel nem ajánlott 1 százalékok a Nemzeti Együttműködési Alapba (NEA) kerülnek, mely az Alap által kiválasztott civil szervezetek működési költségeihez fog hozzájárulni. Így ha nem ajánljuk fel az 1 százalékunkat, akkor tulajdonképpen átadjuk a döntés jogát az államnak, helyettünk ő rendelkezhet adónk 1 százalékáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja

- tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Hogyan csináljuk?

Az 1+1 százalékok felajánlásához a nyilatkozatokat az adóbevalláshoz csatoltan, de utólag külön is le lehet adni, elektronikusan és postai úton is. Sok szervezet honlapján már találunk előre kitöltött nyilatkozatokat.  A magánadózóknak az adóbevallás és így az 1 százalékos nyilatkozatoknak a leadási határideje:

május 20.

A nyilatkozatok kitöltésekor is érdemes figyelni, mert évente közel 150 ezer érvénytelen nyilatkozat érkezik az adóhatósághoz. Például olyan hibák miatt, mint

  • nem regisztrált szervezetet jelölt meg
  • lecsúszott a határidőről
  • nem fizette meg időben az adóját

Emiatt 500 - 600 millió forinttól esnek el a szervezetek évente. A NAV minden felajánlót az adott év november 30-ig értesít a felajánlásának érvényességéről.

Ha a NAV csinálja az adóbevallást

Akinek egy forrásból származik a jövedelme, annak 2016-tól a NAV ingyen elkészíti a bevallását. Ez viszont azt is jelenti, hogy az adózónak külön kell jeleznie a NAV felé, ha szeretné 1 százalékát felajánlani valamely szervezet/egyház javára.

Tehát aki már beadta az adóbevallását, május 20-ig még rendelkezhet az 1 százalékáról. Ehhez postán vagy elektronikusan kell benyújtania a NAV-nak az EGYSZA jelű nyilatkozatot megjelölve rajta a kedvezményezett szervezetet és egyházat.

Emiatt egyébként idén várhatóan csökkeni fog a felajánlók száma, hiszen ha nem kell törődni az adóbevallással, akkor kevesebben veszik a fáradságot, hogy foglalkozzanak az 1 százalékos nyilatkozatok letöltésével és elküldésével.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22