20 °C Budapest
Még nem töltötted ki ezt a papírt? Siess, nagyon sok pénz múlik rajta

Még nem töltötted ki ezt a papírt? Siess, nagyon sok pénz múlik rajta

2016. május 14. 07:01

Már csak alig pár nap van hátra, hogy leadjuk az idei adóbevallásunkat. Ennek készítésekor még mindig sokan elfelejtik felajánlani adójuk 1 százalékát, emiatt több milliárd forint marad a költségvetésben, pedig ezzel az összeggel több kitűnő szervezet munkáját és működését is támogathatnánk. Még nincs késő, mutatjuk, hogyan rendelkezhetsz az adód 1+1 százalékáról.

Az adófizetők többsége figyelmetlenségből, vagy tájékozatlanságból nem ajánlja fel adója 1 százalékát. Sokan bizalmatlanok vagy azt gondolják, hogy az általuk felajánlható összeg olyan kevés, hogy nem érdemes foglalkozni vele - világít rá a civil szervezetek munkáját segítő Human Dialog felmérése.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy jellemzően a 20-39 éves korosztály hajlamosabb közvetlen az adóbevallás előtt dönteni az adója 1 százalékának sorsáról, míg az idősebbek kevésbé változtatnak a szokásaikon, gyakran éveken keresztül kitartanak egy alapítvány vagy egy egyesület támogatása mellett.

{{EMBED:infogram_7c6cab09-4df2-44cb-978d-33b85bd9fe4b}}

A felajánlók tábora hazánkban évről évre bővül, de még is így sok pénz marad a költségvetésben (azok a pénzek, amelyekről nem nyilatkozunk). A tavalyi évben 4,1 millió fő rendelkezhetett volna az adójának az 1 százalékáról, ebből pedig végül 1,9 millióan voltak azok, akik ezt nem tették meg. Ez több mint 12 milliárdnyi fel nem ajánlott adóforintot jelent.

KATTINTS! Ezt rontják el a legtöbben az adóbevallásban

Ebből az összegből pedig sok kitűnő szervezet munkáját lehetne támogatni, ezért is különösen fontos, hogy ne felejtkezzünk el adónk 1 százalékának felajánlásáról. Szánjunk erre plusz 2 percet a nyilatkozatunk kitöltésekor.

Egy átlagfelajánlás tavaly közel 3 800 forint volt, ami például nálunk, a Bátor Tábornál egy táborozó teljes egészségügyi költségére elegendő. Sokaknak talán kicsinek tűnik az összeg, de fontos látni, hogy a felajánlott összeg önmagában is segítség

- mondta el a Pénzcentrumnak Tóth Kata, a Bátor Tábor adományszervezési igazgatója.

Kiket támogathatunk?

A felajánlások fogadására a közhasznú szervezetek és a bejegyzett egyházak jogosultak. Mindegyikből egyet-egyet támogathatunk, a százalékok nem oszthatók meg. A tavalyi évtől ehhez minden szervezetnek regisztrálnia kell az adóhatóságnál, ha valaki nincs rajta a kedvezményezettek listáján, akkor felajánlást sem fogadhat. A regisztrált szervezetek listája ITT érhető el.

A visszaélések elkerülése érdekében érdemes lehet az általunk támogatni kívánt szervezet honlapján vagy Facebook oldalán körbenézni. Nézzük meg, hogy a szervezet valódi programokat nyújt-e valódi szervezeteknek, a tartalmak között találunk-e visszajelzéseket azzal kapcsolatban, hogy mire fordították az 1 százalékos felajánlásokat. A közhasznú szervezetek közhasznúsági jelentései pedig nyilvánosak, ez is egyféle garancia az átláthatóságra.

Hozzánk hasonlóan egyre több szervezet auditáltatja a pénzügyeit, vagy nemzetközi minőségbiztosításokon megy keresztül, mely nem csak a pénzügyek, hanem a szolgáltatás minőségét, színvonalát is garantálja

- tette hozzá Tóth Kata, a Bátor Tábor adományszervezési igazgatója.

Mi történik a fel nem ajánlott 1 százalékokkal?

A fel nem ajánlott 1 százalékok a Nemzeti Együttműködési Alapba (NEA) kerülnek, mely az Alap által kiválasztott civil szervezetek működési költségeihez fog hozzájárulni. Így ha nem ajánljuk fel az 1 százalékunkat, akkor tulajdonképpen átadjuk a döntés jogát az államnak, helyettünk ő rendelkezhet adónk 1 százalékáról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja

- tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Hogyan csináljuk?

Az 1+1 százalékok felajánlásához a nyilatkozatokat az adóbevalláshoz csatoltan, de utólag külön is le lehet adni, elektronikusan és postai úton is. Sok szervezet honlapján már találunk előre kitöltött nyilatkozatokat.  A magánadózóknak az adóbevallás és így az 1 százalékos nyilatkozatoknak a leadási határideje:

május 20.

A nyilatkozatok kitöltésekor is érdemes figyelni, mert évente közel 150 ezer érvénytelen nyilatkozat érkezik az adóhatósághoz. Például olyan hibák miatt, mint

  • nem regisztrált szervezetet jelölt meg
  • lecsúszott a határidőről
  • nem fizette meg időben az adóját

Emiatt 500 - 600 millió forinttól esnek el a szervezetek évente. A NAV minden felajánlót az adott év november 30-ig értesít a felajánlásának érvényességéről.

Ha a NAV csinálja az adóbevallást

Akinek egy forrásból származik a jövedelme, annak 2016-tól a NAV ingyen elkészíti a bevallását. Ez viszont azt is jelenti, hogy az adózónak külön kell jeleznie a NAV felé, ha szeretné 1 százalékát felajánlani valamely szervezet/egyház javára.

Tehát aki már beadta az adóbevallását, május 20-ig még rendelkezhet az 1 százalékáról. Ehhez postán vagy elektronikusan kell benyújtania a NAV-nak az EGYSZA jelű nyilatkozatot megjelölve rajta a kedvezményezett szervezetet és egyházat.

Emiatt egyébként idén várhatóan csökkeni fog a felajánlók száma, hiszen ha nem kell törődni az adóbevallással, akkor kevesebben veszik a fáradságot, hogy foglalkozzanak az 1 százalékos nyilatkozatok letöltésével és elküldésével.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?