25 °C Budapest

Benyújtották a jövő évi adócsomagot: izgalmas részletek derültek ki

Pénzcentrum
2013. október 18. 21:12

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az adótörvények módosításáról szóló javaslatát, amely várható elfogadása esetén adózási szempontból meghatározza a 2014-es évet. A törvényjavaslat sem a hús áfájának csökkentésére, sem a luxusadó bevezetésére, sem pedig a kártyás vásárlás tranzakciósilleték-mentességére vonatkozóan nem tartalmaz utalást. Az adócsomag az előző évekhez képest kevesebb változást hoz a hazai adórendszerbe.

A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát, amely szerint 2014-től kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az első lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót.

A kabinet szerint az adórendszer szerkezeti átalakítása lezártnak tekinthető, 2014 a "finomhangolás" időszaka.

Az egyik legfontosabb változás, hogy azok a szülők, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni, 2014-től azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetnék.

Az NGM közleménye

"A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a 2014-es évre vonatkozó adótörvény tervezetét. 2014 a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz, hiszen a jövő évi adótörvények jelentősen mérsékelik a kiskeresetű családok adóterheit.

A törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme a gyermekvállalást támogató családi járulékkedvezmény bevezetése. 2014-től a legalacsonyabb jövedelmű családok az egészségügyi- és nyugdíjbiztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt. Ezzel a legalacsonyabb keresetűek köréből 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest 53 milliárd forinttal több maradhat náluk.

Az új adótörvényeknek köszönhetően egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal kereshet többet, ugyanez három gyermek után 16 ezer forintos keresetnövekedést jelent. Egy 6 éves gyakorlattal rendelkező, három gyermeket nevelő pedagógus közel 25 ezer forinttal magasabb jövedelemhez jut jövőre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Kormány további számos apró módosítással is igyekszik javítani a családok életfeltételein, így további kedvezmények épültek be az első lakáshoz jutás elősegítése érdekében, illetve az elengedett hiteltartozások adómentességének biztosításáért. A javaslat szerint illetékmentessé válna a házastársak közötti vagyonátadás, és -átruházás, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetésével bekövetkező vagyonszerzés. Az első lakást vásárlók pedig - életkortól függetlenül - automatikus, 12 havi pótlékmentes illeték-részletfizetést vehetnek majd igénybe.

A családok mellett a vállalkozók is számos könnyítéssel találkozhatnak a törvényjavaslatban. Jövőre számos kedvezmény, adminisztrációcsökkentés járul hozzá a hazai vállalkozások terheinek csökkenéséhez. Összességében elmondható, hogy 2014-ben kardinális változások már nem várhatóak, eljött a "finomhangolás" időszaka.

A fennálló pénzügyi egyensúlynak és a magyar gazdaság növekvő teljesítményének köszönhetően Magyarország mára elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy a hazai adórendszerben már nincs szükség további nagyléptékű intézkedésekre, 2014-es adópolitika sokkal inkább a hosszú távú, stabil, kiszámítható, bizalomerősítő intézkedések irányába fordul.

A benyújtott módosítási javaslatok elsősorban a magyar lakosság illetve a vállalkozók széles tömegeinek életvitelének stabilizálódásához járulhatnak hozzá. Ennek elősegítéséhez az adócsomag intézkedései számos könnyítést, egyes esetekben kedvezményt, mentességet tartalmaznak."

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30