20 °C Budapest

Tízmilliókba kerülnek a focihuligánok az adófizetőknek

2011. április 1. 05:22

Az Újpest és a Ferencváros közötti labdarúgó mérkőzésekről szóló tudósítások évek óta nem csak a sporteseményekről, hanem a hozzájuk kapcsolódó balhékról szólnak. Valószínűleg így lesz ez idén is. A törő-zúzó drukkereket nem sikerül megfékezni, pedig pár száz futballhuligán miatt havonta közel 100 millió forint közpénzt kell költeni a mérkőzések rendőri biztosítására. A költségeket azonban tovább növeli a közterületeken okozott károk kijavítása is.


A magyar NB-1. mérkőzésein időről-időre előfordulnak kisebb nagyobb rendbontások, de a legnagyobb balhék immár hagyományosan az Újpest-Ferencváros rangadókon történnek. A két csapat tavaly szemptemberi mérkőzésén például 14 embert vettek őrizetbe. A "szurkolók" kétszer is összecsaptak, megrongálták a stadiont, a BKV néhány járművét és az Újpest-Városközpont metrómegálló berendezését.

Nem sokkal később a Kékfény című televízióműsorban Baranyi József rendőrkapitány részletesen taglalta egy másik szintén problémás meccs, az Újpest-Honvéd mérkőzés költségeit. Eszerint 4265 nézőre jutott 667 rendőr, ami 5 millió forintba került.

De mit is csinál a sok rendőr a labdarúgó mérkőzéseken? Biztosítják a klubok székházait az esetleges szurkolói roham ellen, ütközőzónát alakítanak ki a két tábor között, ellenőrző pontokat létesítenek a városban, ellenőrzik a metró és vonat járatokat. Biztosítják a kis bekötő utakat, nehogy a két tábor találkozzon.

Civil ruhás nyomozók épülnek be a szurkolói csoportokba, így próbálva elejét venni a rendbontásnak. Ezen felül a rendőrök közúti irányítási, kamerás megfigyelési és más rendvédelmi feladatokat is ellátnak. Az újpesti mérkőzésre vezényelt 667 rendőr egy erős közepes, illetve egy nagy mérkőzés alsó szintű biztosítására elegendő. Az Újpest-Ferencváros mérkőzésen 1000 fő szokta biztosítani a rendet.

Mennyibe kerül egy rendőr?

Az Országos Rendőr Főkapitányság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint egy focimeccs biztonsági minősítését az esemény szervezőjével, illetve a sportági szervezetekkel folytatott előzetes konzultáció után a rendőrség határozza meg. A biztonsági intézkedések nagyságát az adott sportlétesítmény, a szurkolók várható száma, a párhuzamosan megrendezésre kerülő események és a korábbi jogsértések adatai együttesen határozzák meg.

A sportrendezvények minősítése normál-, fokozott-, vagy kiemelt biztonsági kockázatú lehet. Az eltérő sportlétesítményi feltételek, a szurkolótáborok összetételéből adódó sajátosságok miatt azonban jelentős eltéréseket mutathat az egyes mérkőzések biztosításának várható költségvonzata még akkor is, ha ugyanazon csapatok mérkőznek meg egymással.

A stadionon kívüli meccsbiztosítás (közbiztonsági, közlekedésrendészeti feladatok) a rendőrség költségvetését terheli, amely a néhány százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet.

Egy rendőr beosztásától, besorolásától, illetve szolgálati helyétől függően 2 000 - 3 200 forintba kerül óránként. Amennyiben a rendőr túlszolgálat elrendelésével látja el feladatait a költségek lényegesen magasabbak lehetnek, akár meg is duplázódhatnak. Átlagáron számolva egy Fradi - Újpest mérkőzés öt órán át tartó 1000 fős rendőri biztosítása körülbelül 13 millióforintot tesz ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A normál-, és fokozott biztonsági kockázatú mérkőzések esetében a rendőri erők összlétszáma rendszerint nem haladja meg a 100 főt. A rendőri állomány elsősorban közlekedésrendészeti feladatokat lát el ebben az esetben. Normál biztonsági kockázatú mérkőzés esetében a minimális rendezői létszám 35 fő, a fokozottnál 80, míg a kiemeltnél minimum 100.

Rendőrök és rendezők

A normál és a fokozott biztonsági kockázatú focimeccseken, a sportlétesítményen belüli biztonságért a szervező felel. A kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzések stadionokon kívüli és belüli biztosítását a rendező mellett a rendőrség közfeladatként végzi. Az első két esetben a szervező kérheti a labdarúgó meccs térítés ellenében történő rendőri biztosítását, aminek a költségeiről a felek előzetesen megegyeznek.

A rendőrség minden alkalommal kezdeményezheti a rendezői létszám emelését, amennyiben a személy - és vagyonbiztonságot csak magasabb létszámú rendezői gárdával látja biztosíthatónak. Ennek eredményeképpen alakult ki az a gyakorlat, hogy a Puskás Ferenc Stadionban 400-600 fő rendező, az Újpest FC - FTC bajnoki mérkőzésen 200-250 fő, vagy még több rendező látja el a biztosítási feladatokat. A hazai rendezők mellett a vendégcsapatnak is kell legalább 15 fő "vendégrendezőt" kiállítania.

A vendégszurkolók utazásának biztosítása a drukkerek létszámától és a közlekedési eszköztől függ. Amennyiben a szurkolók vonattal utaznak, vonatkísérő rendőri szolgálat kerül megszervezésre. A fő közlekedési útvonalak biztosítását a megyei rendőr-főkapitányságok saját hatáskörben szervezik meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?