18 °C Budapest

Tízmilliókba kerülnek a focihuligánok az adófizetőknek

2011. április 1. 05:22

Az Újpest és a Ferencváros közötti labdarúgó mérkőzésekről szóló tudósítások évek óta nem csak a sporteseményekről, hanem a hozzájuk kapcsolódó balhékról szólnak. Valószínűleg így lesz ez idén is. A törő-zúzó drukkereket nem sikerül megfékezni, pedig pár száz futballhuligán miatt havonta közel 100 millió forint közpénzt kell költeni a mérkőzések rendőri biztosítására. A költségeket azonban tovább növeli a közterületeken okozott károk kijavítása is.


A magyar NB-1. mérkőzésein időről-időre előfordulnak kisebb nagyobb rendbontások, de a legnagyobb balhék immár hagyományosan az Újpest-Ferencváros rangadókon történnek. A két csapat tavaly szemptemberi mérkőzésén például 14 embert vettek őrizetbe. A "szurkolók" kétszer is összecsaptak, megrongálták a stadiont, a BKV néhány járművét és az Újpest-Városközpont metrómegálló berendezését.

Nem sokkal később a Kékfény című televízióműsorban Baranyi József rendőrkapitány részletesen taglalta egy másik szintén problémás meccs, az Újpest-Honvéd mérkőzés költségeit. Eszerint 4265 nézőre jutott 667 rendőr, ami 5 millió forintba került.

De mit is csinál a sok rendőr a labdarúgó mérkőzéseken? Biztosítják a klubok székházait az esetleges szurkolói roham ellen, ütközőzónát alakítanak ki a két tábor között, ellenőrző pontokat létesítenek a városban, ellenőrzik a metró és vonat járatokat. Biztosítják a kis bekötő utakat, nehogy a két tábor találkozzon.

Civil ruhás nyomozók épülnek be a szurkolói csoportokba, így próbálva elejét venni a rendbontásnak. Ezen felül a rendőrök közúti irányítási, kamerás megfigyelési és más rendvédelmi feladatokat is ellátnak. Az újpesti mérkőzésre vezényelt 667 rendőr egy erős közepes, illetve egy nagy mérkőzés alsó szintű biztosítására elegendő. Az Újpest-Ferencváros mérkőzésen 1000 fő szokta biztosítani a rendet.

Mennyibe kerül egy rendőr?

Az Országos Rendőr Főkapitányság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint egy focimeccs biztonsági minősítését az esemény szervezőjével, illetve a sportági szervezetekkel folytatott előzetes konzultáció után a rendőrség határozza meg. A biztonsági intézkedések nagyságát az adott sportlétesítmény, a szurkolók várható száma, a párhuzamosan megrendezésre kerülő események és a korábbi jogsértések adatai együttesen határozzák meg.

A sportrendezvények minősítése normál-, fokozott-, vagy kiemelt biztonsági kockázatú lehet. Az eltérő sportlétesítményi feltételek, a szurkolótáborok összetételéből adódó sajátosságok miatt azonban jelentős eltéréseket mutathat az egyes mérkőzések biztosításának várható költségvonzata még akkor is, ha ugyanazon csapatok mérkőznek meg egymással.

A stadionon kívüli meccsbiztosítás (közbiztonsági, közlekedésrendészeti feladatok) a rendőrség költségvetését terheli, amely a néhány százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet.

Egy rendőr beosztásától, besorolásától, illetve szolgálati helyétől függően 2 000 - 3 200 forintba kerül óránként. Amennyiben a rendőr túlszolgálat elrendelésével látja el feladatait a költségek lényegesen magasabbak lehetnek, akár meg is duplázódhatnak. Átlagáron számolva egy Fradi - Újpest mérkőzés öt órán át tartó 1000 fős rendőri biztosítása körülbelül 13 millióforintot tesz ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A normál-, és fokozott biztonsági kockázatú mérkőzések esetében a rendőri erők összlétszáma rendszerint nem haladja meg a 100 főt. A rendőri állomány elsősorban közlekedésrendészeti feladatokat lát el ebben az esetben. Normál biztonsági kockázatú mérkőzés esetében a minimális rendezői létszám 35 fő, a fokozottnál 80, míg a kiemeltnél minimum 100.

Rendőrök és rendezők

A normál és a fokozott biztonsági kockázatú focimeccseken, a sportlétesítményen belüli biztonságért a szervező felel. A kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzések stadionokon kívüli és belüli biztosítását a rendező mellett a rendőrség közfeladatként végzi. Az első két esetben a szervező kérheti a labdarúgó meccs térítés ellenében történő rendőri biztosítását, aminek a költségeiről a felek előzetesen megegyeznek.

A rendőrség minden alkalommal kezdeményezheti a rendezői létszám emelését, amennyiben a személy - és vagyonbiztonságot csak magasabb létszámú rendezői gárdával látja biztosíthatónak. Ennek eredményeképpen alakult ki az a gyakorlat, hogy a Puskás Ferenc Stadionban 400-600 fő rendező, az Újpest FC - FTC bajnoki mérkőzésen 200-250 fő, vagy még több rendező látja el a biztosítási feladatokat. A hazai rendezők mellett a vendégcsapatnak is kell legalább 15 fő "vendégrendezőt" kiállítania.

A vendégszurkolók utazásának biztosítása a drukkerek létszámától és a közlekedési eszköztől függ. Amennyiben a szurkolók vonattal utaznak, vonatkísérő rendőri szolgálat kerül megszervezésre. A fő közlekedési útvonalak biztosítását a megyei rendőr-főkapitányságok saját hatáskörben szervezik meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?