A világ 10 leggazdagabb politikusa

Pénzcentrum
2008. október 30. 11:00

Sokan bizony már a hazai politikusok házait, és vagyonát elnézegetve felhorkannak, de vessünk egy pillantást a top 10 listán szereplőkére, és máris átértékeljük korábbi véleményünket. Még Arnold Schwarzenegger sem rúghat itt labdába a Times magazin összeállítása szerint...

1. Suleiman Kerimov - 17.5 milliárd dollár
Az orosz szenátor természetesen nem politikusi fizetéséből, hanem Gazprom, illetve Sberbank részvényeiből gazdagodott meg.

2. Michael Bloomberg - 11.5 milliárd dollár
A 66 éves new yorki polgármester korábban a Salomon Brothers befektetési banknál dolgozott, majd onnan 10 millió dolláros végkielégítéssel távozott, és ebből megalapított a Bloomberg L.P.-t. Főpolgármesterségéért évi 1 dollárt "fizetésben" részesül.

3. Serge Dassault - 9.9 milliárd dollár
A francia Dassault repülési és hadipari birodalom tulajdonosa tagja a Nicolas Sarkozy vezette UMP pártnak, és egy párizsi kerület polgármestere is egyben. Dassault apját zsidó származása miatt 1944-ben a buchenwaldi koncentrációs táborba deportálták, mivel nem akart együttműködni a nácikkal. Serge neve azonban egy korrupciós botrányban is felmerült 1998-ban, amiért 2 év felfüggesztettet kapott.

4. Silvio Berlusconi - 9.4 milliárd dollár
Az olasz miniszterelnököt úgy látszik nem csapta meg annyira a krízis szele, hiszen nemrégiben vásárolt egy 30 szobás neo-klasszicista villát, ami kétszer akkora, mint a Milánó melletti meglévő villája. A politikusé többek között az AC Milan foci klub. Vagyonát zömében a '60-as évek végén szerezte ingatlan-beruházásaiból.

5. Aburizal Bakri - 9.2 milliárd dollár

Az indonéziai miniszter a Bakrie vállalatot apjától örökölte. 2006-ban azonban ő is ellentmondásos helyzetbe került, miután az általa vezetett cégcsoport tevékenysége, amely kőolajjal és földgázzal foglalkozik, állítólag földcsuszamlást okozott, és így több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

6. Rinat Akhmetov - 7.3 milliárd dollár
Ukrajna leggazdagabb embere, aki egyben ellenzéki politikus is vagyonát szén- és acélérdekeltségei révén szerezte. Tavaly létrehozott egy alapítványt, amely az ukrán gazdasági fejlődést hivatott elősegíteni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Andrei Molchanov - 4 milliárd dollár
A 37 éves ingatlan-báró az orosz felsőház egyik tagja, akit Jurij Molcsanov, Szentpétervár helyettes kormányzója fogadott örökbe.

8. Gleb Fetyiszov - 3.9 milliárd dollár
A listán már harmadik orosz szenátor korábban az Alfa Group-pal állt kapcsolatban, most az Altimo telekommunikációs vállalat részvényese.

9. Konsztantyin Zsivago - 3,4 milliárd dollár

Az ukrán parlament tagjaként, egyben a miniszterelnök egyik tanácsadójaként a 34 éves oligarcha karrierjét egy bank pénzügyi igazgatójaként kezdte, 19 évesen, azóta viszont már megszerezte a cég papírjainak többségét.

10. Saad Hariri - 3.3 milliárd dollár

A volt libanoni kormányfő, Rafik Hariri fia és örököse most a parlamenti többségben lévő Jövő Mozgalom frakciót vezeti, és a Saudi Oger nevű vállalatbirodalmat irányítja.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07