11 °C Budapest

Újabb ingatlanadó terv: senki sem menekül...

Pénzcentrum
2007. október 9. 09:15

Továbbra sem tud dönteni a kormány az ingatlanadóról. A legújabb tanulmány szerint mindenki fizetne, és a cégek levonhatnák az iparűzési vagy társasági adójukból. Viszont a magánszemélyek helyzete egyelőre nincs tisztázva, ők csak fizetnének - írja a Világgazdaság.

A hírek szerint csak akkor lenne értelme bevezetni az ingatlanadót, ha az abból származó bevétel legalább néhány száz milliárd forint lenne, a jelenleg tervezett bevétel 150-470 milliárd forint. Ehhez viszont a magánszemélyeknek is fizetniük kell.

A cégek általi befizetések jelentős hatással lennének a többi általuk fizetett adóra, ugyanis a fizetendő iparűzési adót felére, vagy a társasági és osztalékadót kétharmadára csökkentené.

A magánszemélyek tulajdonában álló ingatlanok értékét, vagyis az adó alapját a luxusadó szabályozásban szereplő módon állapítanák meg, viszont az még kérdéses, hogy a személyi jövedelemadóból levonható lenne e az új adónem.

Ez a kormány szerint hozzájárulna a gazdaság kifehérítéséhez, viszont jelentős adminisztratív terhekkel járna. Az ebből befolyt plusz bevételeket a kormány pedig az adómértékek általános csökkentésére használná fel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mentesség gyakorlatilag nincs az új tervezte alól, vagyis mindenkinek fizetnie kell, még a beépítetlen belterületi telkek után is. Viszont a csalásra ad újra okot az a részlet, hogy azok, akiknek nincs jövedelme, nem fizetnének adót, vagyis az ingatlan után csak a tulajdonoscsere után kellene fizetni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18