Nem lesz szükség gyógyszerre, úszhatunk az adómentességben

Pénzcentrum
2007. július 17. 09:00

Még mindig gyógyszerre és orvosi ellátásra költik befizetéseik döntő részét az egészségpénztári tagok, pedig a rendszernek épp a prevencióban és az egészségtudatosság formálásában lenne kitüntetett szerepe. Ezt a célt szolgálná az is, hogy a befizetésekből ismét adómentesen vásárolhatunk uszodabérletet, illetve járhatunk edzőterembe - írja a Népszabadság.

Az egészségpénztárak vezetői szerint a prevenció, az előzetes gondoskodás még mindig elsősorban a multinacionális cégekre jellemző, a tagság pedig döntően gyógyszereit, illetve orvosi kezelését fizeti pénztári keretéből. Pedig hosszú távon mindenkinek kifizetődő, ha az alkalmazott szűrésekre jár, és időnként megengedheti magának a regenerálódást. Ám annak ellenére, hogy most kissé lazult a gyeplő, a pénztárak működését szabályozó előírások korábbi szigorításai épp a megelőzést szorítják háttérbe.

A 2007. június elsejétől hatályos törvénymódosítás szerint az életmódjavító szolgáltatások után személyi jövedelemadót kell fizetni. Ebbe a körbe sorolták a természetgyógyászati szolgáltatást, a rekreációs üdülést, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket, a gyógyteákat, a fog- és szájápolók ártámogatását, valamint az életmódjavító kúrát. Adókötelessé váltak a sporthoz kapcsolódó és sporteszközre fordított kiadások is, de az egészségpénztáraknak végül sikerült elérniük, hogy az előbbihez kapcsolódó szolgáltatások mégiscsak az adómentes körbe kerüljenek. Július elsejétől ismét adómentesen lehet a sportoláshoz kapcsolódó kiadásokat finanszírozni az egészségpénztári befizetésekből, miután a parlament elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A pálya-, uszoda- vagy terembérletet, illetve jegyet, valamint különböző sportfoglalkozások részvételi díját lehet adómentesen kifizetni. Az egészségpénztárak június elsejéig visszamenőlegesen alkalmazhatják ezt a szabályt.

Az enyhítés nem vonatkozik a sporteszközök vásárlására. A megtakarításból lehet ugyan szobabiciklit vásárolni, de az egészségpénztár által kifizetett összeg után személyi jövedelemadót kell leróni. Sportruházatra és utazásra viszont csak a fogyatékkal élők használhatják fel a megtakarítást.

A tagok körében a legnagyobb negatív visszhangot az OGYI-számmal rendelkező gyógyhatású termékek adókötelessége okozta. Nehezen elfogadható ugyanis, hogy a természetes gyógymódok, valamint a megelőzést támogató vitaminkészítmények egy egészségpénztárban nem számolhatók el adómentesen. A gyógyszerekre költött pénz negyedét az egészségmegőrzésre fordított kiadások tették ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénztárak megítélése szerint az adómentesen igénybe vehető szolgáltatások körének szűkítése nem sokban rendezte át a piacot: néhány, elsősorban fiatal befizetőt ugyan veszíthettek, a tagok döntő többsége azonban elsősorban a gyógyulására, gyógykezelésére veszi igénybe a biztosítói hátterét, nem a megelőzéséről gondoskodik: leginkább az optikusnál, a patikában vagy a fogorvosnál költik el pénzüket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem