14 °C Budapest

Csökkent a jelentkezők száma - mi áll a visszaesés hátterében?

Pénzcentrum
2007. június 26. 09:30

Nem a jövő januártól bevezetésre kerülő tandíj az egyetlen tényező, amely szerepet játszott a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számának jelentős mértéktű visszaesésében - írja a Világgazdaság.

A tandíj mellett a csökkenésért okolható az érettségizettek életmódváltása, a diplomák és a felsőfokú végzettség elértéktelenedése és az is, hogy az elmúlt években a jelentkezők két-harmada nem az "idősebb" korosztályból került ki, akik egy idő után végül bejutottak a kiszemelt intézményekbe.


A fiatalok stratégiája is jelentősen megváltozott az elmúlt években: sokan elhalasztják felsőfokú tanulmányaik megkezdését és várnak egy-két évet, külföldre mennek nyelvet tanulni, dolgozni, vagy nem államilag elismert felsőfokú képzésben vesznek részt.

Ugyancsak elriasztó, hogy a diplomák, bár nem általánosságban, de egyes szakterületeken mindenképpen elértéktelenednek, így sokan inkább a megbecsült kétkezi foglalkozásokat választják az "értelmetlen" hároméves képzések helyett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a jelentős mértékű lemorzsolódás sem vonzza a jelentkezőket, főleg azok pártolnak el végleg a felsőfokú képzésben való részvételtől, akik egyébként is csak szülői nyomásra jelentkeztek.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?