24 °C Budapest

Csökkent a jelentkezők száma - mi áll a visszaesés hátterében?

Pénzcentrum
2007. június 26. 09:30

Nem a jövő januártól bevezetésre kerülő tandíj az egyetlen tényező, amely szerepet játszott a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számának jelentős mértéktű visszaesésében - írja a Világgazdaság.

A tandíj mellett a csökkenésért okolható az érettségizettek életmódváltása, a diplomák és a felsőfokú végzettség elértéktelenedése és az is, hogy az elmúlt években a jelentkezők két-harmada nem az "idősebb" korosztályból került ki, akik egy idő után végül bejutottak a kiszemelt intézményekbe.


A fiatalok stratégiája is jelentősen megváltozott az elmúlt években: sokan elhalasztják felsőfokú tanulmányaik megkezdését és várnak egy-két évet, külföldre mennek nyelvet tanulni, dolgozni, vagy nem államilag elismert felsőfokú képzésben vesznek részt.

Ugyancsak elriasztó, hogy a diplomák, bár nem általánosságban, de egyes szakterületeken mindenképpen elértéktelenednek, így sokan inkább a megbecsült kétkezi foglalkozásokat választják az "értelmetlen" hároméves képzések helyett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a jelentős mértékű lemorzsolódás sem vonzza a jelentkezőket, főleg azok pártolnak el végleg a felsőfokú képzésben való részvételtől, akik egyébként is csak szülői nyomásra jelentkeztek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24