0 °C Budapest

Mitől stresszel a dolgozó?

Pénzcentrum
2007. március 6. 10:30

Az egészségügyben dolgozókat éri a legtöbb stressz munka közben, őket a tanárok, a szociális gondozók és az ügyfélszolgálati munkatársak követik, majd a vendéglátósok, a rendőrök és a menedzserek, illetve a közszolgák - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A finn Turkui Egyetem elemzése szerint a munkával járó rossz fizikai körülmények, a túl sok munka, az idő szorítása, a munkaszerep egyértelműségének hiánya és a főnök terrorja, a kollégákkal való rossz viszony a legfőbb stresszforrás egy munkahelyen. Ám a szervezeti atmoszféra, a döntéshozatalba való alacsony szintű beleszólás, az állással kapcsolatos bizonytalanság, az előrelépési lehetőség hiánya szintén frusztráló, idegesítő, kimerítő hatással van ránk. Érdekesség, hogy a pénzügyi elemzők és a versenyszektor ügyvezetői, illetve általában az első számú vezetői viszont nem érzik úgy, hogy megterhelő stresszel járna együtt a napi munkájuk.

A huszonhat foglalkozáson belül több mint ezer munkavállalót vizsgáló elemzés igyekezett kutatni, hogy az egyes szakmákban milyen kihatással van a munkahely a magánéletre, milyen mértékű a munkával való elégedettség.

A kutatás rávilágít: az érzelmi disszonancia, valamint a munkával való megelégedettség negatívan korrelál. Azokban a foglalkozásokban ahol nagyobb valószínűséggel jelennek meg az érzelmek, gyorsabban lesznek a stressz áldozatai a dolgozók, mint azoknál, akiknek a munkájuk során nem jelenik meg az érzelmek kimutatása.

A betegellátásban dolgozók (ápolók, szociális munkások), a call centerek szakemberei nagyobb valószínűséggel tapasztalják az érzelmi kimerültséget, mivel kénytelenek intenzív érzéseket kimutatni a munkájuk során. Más stresszorok hatása szintén nyilvánvaló sok foglalkozási ágban. Például az erőszaktól való fenyegetettség (szociális munkások, rendőrök), a munkával kapcsolatos kontroll hiánya (call centerek) vagy a túlzott munkavégzés (menedzserek).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06