Amit a főnök nem tud: neked a pénz a lényeg?

Pénzcentrum
2007. január 15. 14:00

Egy nemrégiben elkészült tengerentúli felmérés szerint a legfőbb motivációs tényezőknek gondolt jó munkahelyi légkör és karrierépítési lehetőség egyáltalán nem játszik akkora szerepet a munkavállalók döntésében, mint azt a munkáltatók gondolják. A legfontosabb szakemberek megtartásának kulcsa ennél sokkal egyértelműbb tényezőben rejtőzik: a fizetség, pénz az, amely leghatékonyabban motivál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Watson Wyatt és a társkutató intézetek 1 100 Egyesült Államokbeli vezetői pozíciót betöltő szakembert kérdeztek meg a munkahely megtartásának kérdését érintő befolyásoló tényezőkről. Egy ikerfelmérés keretében 262 vállalat vezetésének tették fel ugyanezeket a kérdéseket.

Tanulságos lehet, hogy míg a vezető pozícióban dolgozó szakemberek 71 százaléka sorolta a jövedelem nagyságát a legfontosabb motivációs tényezők közé, addig a megkérdezett vállalatok menedzsmentjeinek kevesebb mint fele, összesen 45 százaléka vélte úgy, hogy ez a tényező dobogót érdemel. Ezzel szemben utóbbiak 31 százaléka tartotta kiemelkedően fontosnak a felettessel való viszony milyenségét, ez azonban a dolgozók számára látszólag egyáltalán nem érdemi tényező.

A végeredmény egyértelmű: a cégek vezetésének többsége nincs tisztában alkalmazottainak elvárásaival, így továbbra is abban a hitben ringatja magát, hogy legfontosabb szakemberei jobb lehetőségek reményében hagyják el őket, ahelyett, miközben fizetésemeléssel jelentős mértékben erősíthetné pozícióit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkavállalókban jelentős része a fizetésének nagyságát teljesítménye tükrének tekinti és ha nem kapja meg az elvárt jövedelmet, akkor úgy érzi, hogy munkáját nem értékelik, tehetségét és tudását kiszipolyozzák. A jelenség oka és előidézője is egyben az egyre csökkenő munkanélküliség, amely egészen 2001 májusa óta nem volt olyan alacsony, mint az elmúlt hónapban (4,4 százalékos) erős alku pozíciót adva ezzel a munkapiac kínálati oldalának. Így nem csoda, hogy a munkahelyváltások száma is rekordmértékű volt 2006. decemberében.

A felmérés arról is tanúskodik, hogy a munkavállalók egészségbiztosítási és nyugdíj-előtakarékossági kiadásai megduplázódtak 2002 óta, amelyet azonban egyre kevésbé kompenzálnak a vállalatok, akik szépen lassan kivonulnak a jövő biztosítására fordított költségek átvállalásából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07