3 °C Budapest

Amit a főnök nem tud: neked a pénz a lényeg?

Pénzcentrum
2007. január 15. 14:00

Egy nemrégiben elkészült tengerentúli felmérés szerint a legfőbb motivációs tényezőknek gondolt jó munkahelyi légkör és karrierépítési lehetőség egyáltalán nem játszik akkora szerepet a munkavállalók döntésében, mint azt a munkáltatók gondolják. A legfontosabb szakemberek megtartásának kulcsa ennél sokkal egyértelműbb tényezőben rejtőzik: a fizetség, pénz az, amely leghatékonyabban motivál.

A Watson Wyatt és a társkutató intézetek 1 100 Egyesült Államokbeli vezetői pozíciót betöltő szakembert kérdeztek meg a munkahely megtartásának kérdését érintő befolyásoló tényezőkről. Egy ikerfelmérés keretében 262 vállalat vezetésének tették fel ugyanezeket a kérdéseket.

Tanulságos lehet, hogy míg a vezető pozícióban dolgozó szakemberek 71 százaléka sorolta a jövedelem nagyságát a legfontosabb motivációs tényezők közé, addig a megkérdezett vállalatok menedzsmentjeinek kevesebb mint fele, összesen 45 százaléka vélte úgy, hogy ez a tényező dobogót érdemel. Ezzel szemben utóbbiak 31 százaléka tartotta kiemelkedően fontosnak a felettessel való viszony milyenségét, ez azonban a dolgozók számára látszólag egyáltalán nem érdemi tényező.

A végeredmény egyértelmű: a cégek vezetésének többsége nincs tisztában alkalmazottainak elvárásaival, így továbbra is abban a hitben ringatja magát, hogy legfontosabb szakemberei jobb lehetőségek reményében hagyják el őket, ahelyett, miközben fizetésemeléssel jelentős mértékben erősíthetné pozícióit.

A munkavállalókban jelentős része a fizetésének nagyságát teljesítménye tükrének tekinti és ha nem kapja meg az elvárt jövedelmet, akkor úgy érzi, hogy munkáját nem értékelik, tehetségét és tudását kiszipolyozzák. A jelenség oka és előidézője is egyben az egyre csökkenő munkanélküliség, amely egészen 2001 májusa óta nem volt olyan alacsony, mint az elmúlt hónapban (4,4 százalékos) erős alku pozíciót adva ezzel a munkapiac kínálati oldalának. Így nem csoda, hogy a munkahelyváltások száma is rekordmértékű volt 2006. decemberében.

A felmérés arról is tanúskodik, hogy a munkavállalók egészségbiztosítási és nyugdíj-előtakarékossági kiadásai megduplázódtak 2002 óta, amelyet azonban egyre kevésbé kompenzálnak a vállalatok, akik szépen lassan kivonulnak a jövő biztosítására fordított költségek átvállalásából.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?