-1 °C Budapest

Külföldi munkavállalók: kiknek lesz hely jövőre?

Pénzcentrum
2006. szeptember 12. 11:00

Magyarország várhatóan fokozatosan, a valós munkaerőigényekhez igazodva nyitja meg munkaerő-piacát a román és a bolgár munkavállalók előtt a két ország uniós csatlakozását követően, a tervek szerint 2007. január 1-jétől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarország várhatóan fokozatosan, a valós munkaerőigényekhez igazodva nyitja meg munkaerő-piacát a román és a bolgár munkavállalók előtt a két ország uniós csatlakozását követően, a tervek szerint 2007. január 1-jétől - írja a Népszabadság.

A munkaügyi kormányzat tervei szerint Románia és Bulgária uniós csatlakozása - várhatóan 2007. január elseje - után hazánk nem vagy csak bizonyos területeken engedélyezi állampolgáraik itteni munkavállalását. Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a napokban egy háttérbeszélgetésen megerősítette: Magyarország a csatlakozást követően legalább két évig élni kíván az átmeneti korlátozás lehetőségével. Hozzátette azonban, hogy ez csak az egyéni munkavállalókra vonatkozik. A szaktárca azt javasolja, hogy azokon a területeken, amelyeken több dolgozóra van szükség, könnyítsék meg a belépést a munkaerőpiacra, másutt maradjon fenn a jelenlegi engedélyezési rendszer.

Az integrációs szerződések szerint a régi tagállamok a csatlakozástól számítva kettő plusz három és még két évig korlátozhatják a szabad munkavállalást az unióba lépő országok állampolgári számára. A tagállamok három megoldás közül választhatnak: teljes nyitás, teljes zárás vagy részleges nyitás.

Az már most is látható, mely ágazatokban jelent majd könnyítést a munkaerőpiac megnyitása déli szomszédunk és Bulgária előtt. A feldolgozóiparban, az építőiparban és az egészségügyben a cégek egyötöde folyamatosan munkaerőhiánnyal küszködik. Igaz, a textil-, a ruházati-, bőr- és cipőgyártás területén az alacsony bérekkel párosuló nehéz munkakörülmények is meghatározó szerepet játszanak a hazai munkavállalók korlátozott érdeklődésben. Ugyanakkor a gép- és műszergyártásban nem az alacsony bérek, hanem a kevés szakképzett munkaerő okoz jelenleg nagy gondot. A feldolgozóiparban már ma is jelentős számú külföldi munkavállalót foglalkoztatnak.

Az uniós országok már megkezdték a román és bolgár bevándorlás prognosztizálását. Ausztria 43 500 román állampolgárral számol reálisan a következő tíz évben, ha teljesen megnyitja munkaerőpiacát. Az Egyesült Királyság 45 ezer új munkavállalóra számít a két országból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakminiszter úgy véli, szükség van a külföldiek magyarországi munkavállalásának fokozottabb nyomon követésére, a monitorozásra, az engedély nélküli foglalkoztatás elleni fellépésre, hiszen az illegális külföldi munkavállalók 80-85 százaléka Romániából érkezik. Ezért kötelező regisztráció bevezetését javasolják.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?