21 °C Budapest

Calyon: 270 Ft/eurós árfolyam egy év múlva

Pénzcentrum
2005. október 17. 18:02

A magas olajárak jelentik a legnagyobb dilemmát a világgazdaság fejlődésében a Calyon Bank legfrissebb előrejelzése szerint a következő években. A bank elemző úgy vélik, hogy a megemelkedett olajárak nem csak átmeneti tényezőnek tekinthetők, hanem egy tartósabban elhúzódó problémának, mely mögött strukturális tényezők állnak. Ennek a sajátosságnak befolyásolni kell a jegybankok viselkedését is az

adott reakciókban. A magyar gazdaság vonatkozásában a Calyon az ikerdeficit problémából való kimászást tekinti a legfontosabbnak. A szakértők szerint a jegybank még kismértékben folytathatja a kamatcsökkentést, de fennáll egy komolyabb forintgyengülés veszélye. 2006 decemberére 270 Ft/eurós árfolyamot várnak.

Az olajárak az utóbbi időszakban jelentősen emelkedtek, melynek érdemi hatása van az inflációs folyamatokra és a világgazdasági növekedésre is. Az árnövekedés mögött egyszerre vannak keresleti és kínálati tényezők. A legnagyobb keresleti sokk Kína részéről volt érzékelhető, a kínálat szempontjából kiemelkedő a finomítói kapacitások beszűkülése. Meg kell említeni, hogy az áremelkedés az olajszektor egyes termékeinél nem azonos intenzitású volt, a finomított termékeknél sokkal intenzívebbnek mutatkozott.

A központi bankok komoly dilemmával néznek szembe, hogy kamatot emeljenek-e a fokozódó inflációs feszültségek miatt, vagy a növekedési hatások miatt inkább kivárjanak. A verseny miatt az input oldali árnyomás sokszor a vállalati profitok szintjén "oldódott fel". Ez feltehetően sokáig nem tartható. Korábban a kamatemelések hatására a hosszabb lejáratokon inkább hozamcsökkenés következett be (a monetáris hatóságok kezelték az inflációs feszültségeket a monetáris kondíciók szigorításán keresztül), ugyanakkor most az olajárak tartós növekedésének félelme miatt a távolabbi lejáratokon is magasabb inflációs várakozások épültek be. A Calyon szerint a FED 2006 közepéig 4.5%-ig emeli irányadó rátáját, az Európai Központi Bank 2006 harmadik negyedévében folyamodhat először egy 25 bp-os kamatemeléshez. Jellemző lehet tehát a kivárás ("wait and see"). A kamatpolitikában különös figyelmet kell szentelni az eszközpiaci reakcióknak (elsősorban ingatlanpiac). Ez a kockázat egyelőre kezelhető, nem kell azonnali összeomlástól tartani az ingatlanoknál az óvatos kamatemelések miatt.

Magyarország esetében a Calyon a legnagyobb kockázatnak az ikerdeficit problémát tartja. A folyó fizetési mérleg hiány mértéke fenntarthatatlan (egyedül a régió nagyobb gazdaságai közül), szükség van a hiány csökkentésére. Ahhoz, hogy ne legyen nagyobb baj szükség van az export kétszámjegyű növekedésére és a fiskális konszolidációra. Félő, hogy a szükséges mértékű reakciót részben a külső környezet romlása kényszeríti majd ki (emelkedő euró-zóna hozamok, magasabb kockázatkerülés ehhez kapcsolódóan kisebb tőkebeáramlás a magyar piacra).

Egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy a megemelkedett olajárak milyen mértékben érintik az inflációs folyamatokat a kelet-európai régióban. Míg pl. Lengyelország esetében a zloty esetleges további felértékelődése tompítja az olajár-növekedés hatását, addig Magyarországon erre kevés az esély (a forint inkább leértékelődik). A tovagyűrűző hatások intenzitását leginkább a kereslet alakulása illetve annak szerkezete befolyásolja majd.

Az utóbbi időszakban a konvergencia-folyamat a régió országaiban a hozamalakulás tekintetében felgyorsult, melynek sokszor külső okai voltak (globális kereslet a magasabb hozamú termékek iránt). Az utolsó két hétben azonban korrekció történt, az 5X5-ös spread (5 év múlvai öt éves forint állampapír számított hozama az euró referencia felett) gyakorlatilag ugyanott van, ahol 2003 közepén. A következő időszakban az euró-zónában a hozamok emelkedése várható, mely a hazai piacon is további hozamnövekedést eredményezhet. A Calyon szerint a jegybank a kedvező inflációs kilátások miatt a jövő év tavaszáig egészen 5.25%-ig csökkentheti az irányadó kamatszintet. A kamatpolitikában azonban döntő lesz a forintárfolyam alakulása, a külső befektetői környezet változása. A forint várhatóan gyengülni fog, 2006 decemberére akár 270 Ft/eurós árfolyam is elképzelhető. A devizahitelezés intenzitásának gyengülése a forintkeresletet csökkentheti jövőre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35