8 °C Budapest

Calyon: 270 Ft/eurós árfolyam egy év múlva

Pénzcentrum
2005. október 17. 18:02

A magas olajárak jelentik a legnagyobb dilemmát a világgazdaság fejlődésében a Calyon Bank legfrissebb előrejelzése szerint a következő években. A bank elemző úgy vélik, hogy a megemelkedett olajárak nem csak átmeneti tényezőnek tekinthetők, hanem egy tartósabban elhúzódó problémának, mely mögött strukturális tényezők állnak. Ennek a sajátosságnak befolyásolni kell a jegybankok viselkedését is az

adott reakciókban. A magyar gazdaság vonatkozásában a Calyon az ikerdeficit problémából való kimászást tekinti a legfontosabbnak. A szakértők szerint a jegybank még kismértékben folytathatja a kamatcsökkentést, de fennáll egy komolyabb forintgyengülés veszélye. 2006 decemberére 270 Ft/eurós árfolyamot várnak.

Az olajárak az utóbbi időszakban jelentősen emelkedtek, melynek érdemi hatása van az inflációs folyamatokra és a világgazdasági növekedésre is. Az árnövekedés mögött egyszerre vannak keresleti és kínálati tényezők. A legnagyobb keresleti sokk Kína részéről volt érzékelhető, a kínálat szempontjából kiemelkedő a finomítói kapacitások beszűkülése. Meg kell említeni, hogy az áremelkedés az olajszektor egyes termékeinél nem azonos intenzitású volt, a finomított termékeknél sokkal intenzívebbnek mutatkozott.

A központi bankok komoly dilemmával néznek szembe, hogy kamatot emeljenek-e a fokozódó inflációs feszültségek miatt, vagy a növekedési hatások miatt inkább kivárjanak. A verseny miatt az input oldali árnyomás sokszor a vállalati profitok szintjén "oldódott fel". Ez feltehetően sokáig nem tartható. Korábban a kamatemelések hatására a hosszabb lejáratokon inkább hozamcsökkenés következett be (a monetáris hatóságok kezelték az inflációs feszültségeket a monetáris kondíciók szigorításán keresztül), ugyanakkor most az olajárak tartós növekedésének félelme miatt a távolabbi lejáratokon is magasabb inflációs várakozások épültek be. A Calyon szerint a FED 2006 közepéig 4.5%-ig emeli irányadó rátáját, az Európai Központi Bank 2006 harmadik negyedévében folyamodhat először egy 25 bp-os kamatemeléshez. Jellemző lehet tehát a kivárás ("wait and see"). A kamatpolitikában különös figyelmet kell szentelni az eszközpiaci reakcióknak (elsősorban ingatlanpiac). Ez a kockázat egyelőre kezelhető, nem kell azonnali összeomlástól tartani az ingatlanoknál az óvatos kamatemelések miatt.

Magyarország esetében a Calyon a legnagyobb kockázatnak az ikerdeficit problémát tartja. A folyó fizetési mérleg hiány mértéke fenntarthatatlan (egyedül a régió nagyobb gazdaságai közül), szükség van a hiány csökkentésére. Ahhoz, hogy ne legyen nagyobb baj szükség van az export kétszámjegyű növekedésére és a fiskális konszolidációra. Félő, hogy a szükséges mértékű reakciót részben a külső környezet romlása kényszeríti majd ki (emelkedő euró-zóna hozamok, magasabb kockázatkerülés ehhez kapcsolódóan kisebb tőkebeáramlás a magyar piacra).

Egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy a megemelkedett olajárak milyen mértékben érintik az inflációs folyamatokat a kelet-európai régióban. Míg pl. Lengyelország esetében a zloty esetleges további felértékelődése tompítja az olajár-növekedés hatását, addig Magyarországon erre kevés az esély (a forint inkább leértékelődik). A tovagyűrűző hatások intenzitását leginkább a kereslet alakulása illetve annak szerkezete befolyásolja majd.

Az utóbbi időszakban a konvergencia-folyamat a régió országaiban a hozamalakulás tekintetében felgyorsult, melynek sokszor külső okai voltak (globális kereslet a magasabb hozamú termékek iránt). Az utolsó két hétben azonban korrekció történt, az 5X5-ös spread (5 év múlvai öt éves forint állampapír számított hozama az euró referencia felett) gyakorlatilag ugyanott van, ahol 2003 közepén. A következő időszakban az euró-zónában a hozamok emelkedése várható, mely a hazai piacon is további hozamnövekedést eredményezhet. A Calyon szerint a jegybank a kedvező inflációs kilátások miatt a jövő év tavaszáig egészen 5.25%-ig csökkentheti az irányadó kamatszintet. A kamatpolitikában azonban döntő lesz a forintárfolyam alakulása, a külső befektetői környezet változása. A forint várhatóan gyengülni fog, 2006 decemberére akár 270 Ft/eurós árfolyam is elképzelhető. A devizahitelezés intenzitásának gyengülése a forintkeresletet csökkentheti jövőre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem