4 °C Budapest

Nagyobb mint hittük: több mint 2 millió forintot "termelt" minden magyar ember tavaly

Pénzcentrum
2005. október 7. 08:53

A Központi Statisztikai Hivatal az eddig ismert 2.9%-ról 3.4%-ra, illetve 4.2%-ról 4.6%-ra módosította felfelé a 2003-as, illetve a 2004-es GDP-növekedési adatokat. Így a tavalyi növekedési ütem négy éves csúcsnak felel meg. Az adatmódosítások uniós módszertani változások miatt következtek be. Ezek szerint tavaly Magyarország folyó áron számított bruttó hazai terméke (GDP) 20 413 milliárd forint volt (2000. évi árakon számolva). Az egy főre jutó bruttó hazai termék összege 2 millió 20 ezer forint volt. Ez vásárlóerő-paritáson (az Eurostat előzetes számításai alapján) 13 725 euró, az EU-25 átlagának 61%-a. A bruttó nemzeti jövedelem (GNI) folyó áron 19 273 milliárd forint volt, ez változatlan áron 3.9%-os növekedés a 2003. évihez képest.

Múlt héten a hivatal még csak a folyó áras GNI és GDP adatokat tette közzé a 2002-2004-es időszakokra vonatkozóan, és ezen a héten jelentek meg a volumenindexek is. A napokban megjelent részletes tájékoztató szerint "2005-től az Európai Unió 448/98. számú tanácsi rendelete és az 1889/02. számú bizottsági határozata alapján a pénzügyi közvetítők közvetetten mért szolgáltatási díja (FISIM) becslésénél új módszerre kell áttérni és a felhasználó szektorok/ágazatok között ezt a szolgáltatási díjat fel kell osztani.

Az új módszertannal számított adatok szerint 2004-ben az eddig ismert 4.2% helyett 4.6%-kal nőtt a magyar GDP, a volumenindex 0.4 százalékpontos növekedése megegyezik a pénzügyi szolgáltatások elszámolására bevezetett új uniós módszer hatásával. A bruttó hazai termékből úgy számítható ki a bruttó nemzeti jövedelem, hogy a GDP-ből levonjuk azt az összeget, amennyivel több a külföldre fizetett jövedelem a külföldről kapott jövedelemnél. Ez 2004-ben a GDP 5.6%-át tette ki, vagyis ennyivel kisebb a GNI a GDP-nél. (Ugyanez 2003-ban 4.9% volt.)


A pénzügyi szektor a fő húzóerő

A nemzetgazdasági szektorok hozzáadott értéke alapáron 2004-ben összességében 4.9%-kal nőtt az előző évhez képest, 2000. évi árakon számolva. A korábbi évekhez hasonlóan 2004-ben is a pénzügyi szektorban volt a legnagyobb mértékű növekedés, a bruttó hozzáadott érték itt 17.4%-kal nőtt (az átlagot meghaladó mértékű változatlan áras növekedést döntően a pénzközvetítés közvetetten mért szolgáltatási díjának új módszertan szerinti elszámolása okozta). Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett a nem pénzügyi vállalatok és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények hozzáadott értéke is változatlan árakon számolva 5.6, illetve 6.5%-kal. A kormányzati szektor és a háztartási szektor termelőinek gazdasági teljesítménye ugyanakkor az átlagtól elmaradóan nőtt (1.8, illetve 2.8%-kal).

A gazdasági ágak többségében növekedett a hozzáadott érték 2004-ben. A legnagyobb mértékben a mezőgazdaságban és a pénzügyi közvetítés ágazatban nőtt a teljesítmény (38, illetve 16%-kal). A mezőgazdaságban főleg egyes növények kimagasló terméseredményének tulajdonítható a számottevő bővülés. Szintén jelentősnek mondható a növekedés a feldolgozóiparban (5.4%), illetve a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágazatokban (5.2%). A többi ágazatban általában az átlagosnál kisebb hozzáadott érték növekedés mutatkozott. Az egészségügyi, valamint az egyéb közösségi szolgáltatások ágazatokban kismértékben csökkent a hozzáadott érték (1.2, illetve 2.2%-kal).

A bruttó hazai termék belföldi felhasználásának növekedési üteme 2004-ben 2.8% volt, az előző évhez képest mérséklődött. A belföldi felhasználáson belül a végső fogyasztás és a bruttó felhalmozás egyaránt 2.8%-kal bővült.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lassuló háztartási fogyasztási kiadások

A végső fogyasztáson belül a háztartások fogyasztási kiadása 2004-ben 2003 hoz viszonyítva 3.2%-kal emelkedett. (A növekedés mértéke az előző évben 8.5% volt). A kormányzat fogyasztási kiadása 1.7%-kal nőtt, ezen belül a közösségi fogyasztás 0.9%-kal, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 2.5%-kal emelkedtek. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények fogyasztási kiadásai - amelyek a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatásokkal egyeznek meg - 2004-ben 3.3%-kal nőttek, így az összes természetbeni társadalmi juttatás bővülése 2.6% volt. A háztartások végső fogyasztása (a fogyasztási kiadás és a természetbeni társadalmi juttatások együttesen) 3.1%-kal emelkedett.

A bruttó felhalmozáson belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 8.4%-os emelkedését a készletek felhalmozásának növekvő üteme és az ebben a tételben elszámolt egyéb nem specifikált felhasználás nagyobb negatív értéke kísérte, így a bruttó felhalmozás összességében 2.8%-kal nőtt. A külkereskedelmi forgalomban az áruk és szolgáltatások exportjának növekedési üteme - a 2003-ben megfigyelhető tendenciától eltérően - meghaladta az import növekedési ütemét. Az export 2004-ben 16.4%-kal, az import 13.2%-kal emelkedett 2003-hoz viszonyítva. A fenti folyamatok a bruttó hazai termék felhasználásának szerkezetét is módosították. A végső fogyasztás aránya folyó áron 1.5 százalékponttal csökkent az előző évihez képest, a bruttó felhalmozásé gyakorlatilag változatlan maradt. Az export aránya 3.0, az import aránya 1.6 százalékponttal nőtt 2003-hoz mérten.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem