22 °C Budapest

Nagyobb mint hittük: több mint 2 millió forintot "termelt" minden magyar ember tavaly

Pénzcentrum
2005. október 7. 08:53

A Központi Statisztikai Hivatal az eddig ismert 2.9%-ról 3.4%-ra, illetve 4.2%-ról 4.6%-ra módosította felfelé a 2003-as, illetve a 2004-es GDP-növekedési adatokat. Így a tavalyi növekedési ütem négy éves csúcsnak felel meg. Az adatmódosítások uniós módszertani változások miatt következtek be. Ezek szerint tavaly Magyarország folyó áron számított bruttó hazai terméke (GDP) 20 413 milliárd forint volt (2000. évi árakon számolva). Az egy főre jutó bruttó hazai termék összege 2 millió 20 ezer forint volt. Ez vásárlóerő-paritáson (az Eurostat előzetes számításai alapján) 13 725 euró, az EU-25 átlagának 61%-a. A bruttó nemzeti jövedelem (GNI) folyó áron 19 273 milliárd forint volt, ez változatlan áron 3.9%-os növekedés a 2003. évihez képest.

Múlt héten a hivatal még csak a folyó áras GNI és GDP adatokat tette közzé a 2002-2004-es időszakokra vonatkozóan, és ezen a héten jelentek meg a volumenindexek is. A napokban megjelent részletes tájékoztató szerint "2005-től az Európai Unió 448/98. számú tanácsi rendelete és az 1889/02. számú bizottsági határozata alapján a pénzügyi közvetítők közvetetten mért szolgáltatási díja (FISIM) becslésénél új módszerre kell áttérni és a felhasználó szektorok/ágazatok között ezt a szolgáltatási díjat fel kell osztani.

Az új módszertannal számított adatok szerint 2004-ben az eddig ismert 4.2% helyett 4.6%-kal nőtt a magyar GDP, a volumenindex 0.4 százalékpontos növekedése megegyezik a pénzügyi szolgáltatások elszámolására bevezetett új uniós módszer hatásával. A bruttó hazai termékből úgy számítható ki a bruttó nemzeti jövedelem, hogy a GDP-ből levonjuk azt az összeget, amennyivel több a külföldre fizetett jövedelem a külföldről kapott jövedelemnél. Ez 2004-ben a GDP 5.6%-át tette ki, vagyis ennyivel kisebb a GNI a GDP-nél. (Ugyanez 2003-ban 4.9% volt.)


A pénzügyi szektor a fő húzóerő

A nemzetgazdasági szektorok hozzáadott értéke alapáron 2004-ben összességében 4.9%-kal nőtt az előző évhez képest, 2000. évi árakon számolva. A korábbi évekhez hasonlóan 2004-ben is a pénzügyi szektorban volt a legnagyobb mértékű növekedés, a bruttó hozzáadott érték itt 17.4%-kal nőtt (az átlagot meghaladó mértékű változatlan áras növekedést döntően a pénzközvetítés közvetetten mért szolgáltatási díjának új módszertan szerinti elszámolása okozta). Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett a nem pénzügyi vállalatok és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények hozzáadott értéke is változatlan árakon számolva 5.6, illetve 6.5%-kal. A kormányzati szektor és a háztartási szektor termelőinek gazdasági teljesítménye ugyanakkor az átlagtól elmaradóan nőtt (1.8, illetve 2.8%-kal).

A gazdasági ágak többségében növekedett a hozzáadott érték 2004-ben. A legnagyobb mértékben a mezőgazdaságban és a pénzügyi közvetítés ágazatban nőtt a teljesítmény (38, illetve 16%-kal). A mezőgazdaságban főleg egyes növények kimagasló terméseredményének tulajdonítható a számottevő bővülés. Szintén jelentősnek mondható a növekedés a feldolgozóiparban (5.4%), illetve a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágazatokban (5.2%). A többi ágazatban általában az átlagosnál kisebb hozzáadott érték növekedés mutatkozott. Az egészségügyi, valamint az egyéb közösségi szolgáltatások ágazatokban kismértékben csökkent a hozzáadott érték (1.2, illetve 2.2%-kal).

A bruttó hazai termék belföldi felhasználásának növekedési üteme 2004-ben 2.8% volt, az előző évhez képest mérséklődött. A belföldi felhasználáson belül a végső fogyasztás és a bruttó felhalmozás egyaránt 2.8%-kal bővült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lassuló háztartási fogyasztási kiadások

A végső fogyasztáson belül a háztartások fogyasztási kiadása 2004-ben 2003 hoz viszonyítva 3.2%-kal emelkedett. (A növekedés mértéke az előző évben 8.5% volt). A kormányzat fogyasztási kiadása 1.7%-kal nőtt, ezen belül a közösségi fogyasztás 0.9%-kal, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 2.5%-kal emelkedtek. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények fogyasztási kiadásai - amelyek a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatásokkal egyeznek meg - 2004-ben 3.3%-kal nőttek, így az összes természetbeni társadalmi juttatás bővülése 2.6% volt. A háztartások végső fogyasztása (a fogyasztási kiadás és a természetbeni társadalmi juttatások együttesen) 3.1%-kal emelkedett.

A bruttó felhalmozáson belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 8.4%-os emelkedését a készletek felhalmozásának növekvő üteme és az ebben a tételben elszámolt egyéb nem specifikált felhasználás nagyobb negatív értéke kísérte, így a bruttó felhalmozás összességében 2.8%-kal nőtt. A külkereskedelmi forgalomban az áruk és szolgáltatások exportjának növekedési üteme - a 2003-ben megfigyelhető tendenciától eltérően - meghaladta az import növekedési ütemét. Az export 2004-ben 16.4%-kal, az import 13.2%-kal emelkedett 2003-hoz viszonyítva. A fenti folyamatok a bruttó hazai termék felhasználásának szerkezetét is módosították. A végső fogyasztás aránya folyó áron 1.5 százalékponttal csökkent az előző évihez képest, a bruttó felhalmozásé gyakorlatilag változatlan maradt. Az export aránya 3.0, az import aránya 1.6 százalékponttal nőtt 2003-hoz mérten.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?