27 °C Budapest

Devizastratégák dollár/euró prognózisai: merre tovább? - mennyire jöttek be az eddigi előrejelzések?

Pénzcentrum
2005. július 14. 15:41

Az utóbbi hetekben számottevő dollárerősödés következett be a főbb devizákkal szemben, melyek közül kitüntetett szerepet kapott a dollár/euró keresztárfolyam érdemi változása. A jegyzési szintek 1.29 közeléből mintegy három hét alatt 1.21-ig mozdultak, majd néhány napos "időzés" után az 1.19 alá is "benézett" a kurzus. Onnan korrekció következett. Év elejéhez képest mostanra mintegy 11%-ot izmosodott a zöldhasú a közös európai fizetőeszközzel szemben, de ne feledjük el, hogy ezt megelőzően a dollár 3 év alatt közel 40%-kal gyengült az euróhoz képest. A Reuters több devizapár esetében havi rendszerességgel több tucat vezető devizastratégát kérdez meg arról, hogy milyen árfolyamszintet várnak 1, 3, 6 és 12 hónapos időtávra vonatkoztatva. A legutóbbi felmérés időpontjában (július 4-6.) 1.19 körül ingadozó árfolyamszintnél 1 hónap múlva változatlan, míg egy év múlva már 1.27-es árfolyamot vártak a stratégák (válaszok mediánja), azaz a dollár újabb gyengülése várható az euróval szemben. Érdemi hangsúlyeltolódásra utal, hogy míg májusban 1.2950-es szint közelében 1.3230-at prognosztizáltak egy évre előre a szakértők, addig 1.23 körüli árfolyamnál júniusban 1.27-et. Mi állhat emögött, és jellemző-e ekkora prognózismódosulás egy hónap alatt? Egyáltalán mennyire helyénvalóak a prognózisok a tényadatokkal összevetve? Mennyire látták jól előre a szakértők pl. nagy árfolyammozgásokkal járó trendfordulókat és jellemzően mi befolyásolja a prognózisokat: a fundamentumok, vagy valami más? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ mai cikkükben.

Az egy hete végzett felmérés szerint a devizastratégák több fundamentum miatt rövid távon fokozták optimizmusukat a dollárral kapcsolatban, ennek ellenére kisebb korrekció következett be (1.2250-ig emelkedő kurzus). A szakértők felhívták a figyelmet, hogy az év hátralévő részében az egyre kedvezőtlenebb amerikai adatok ismét ráirányíthatják a figyelmet a magas folyó fizetési mérleg hiányra és annak finanszírozhatósági problémáira, így egy év távlatában ismét a dollár gyengülését várják.


A dollár elmúlt hetekbeli általános világpiaci erősödése mögött több fundamentális tényező is meghúzódik: tovább emelkedő amerikai, illetve stagnáló európai kamatszint, az európai alkotmány elutasítása körüli bizonytalanság, az euró-zóna felbomlása körüli pletykák, illetve esetleges EKB-kamatcsökkentés a gyenge európai növekedés serkentésére, stb.

Bár a felmérésben több főbb devizapár prognózisa is szerepel, a továbbiakban mi azért foglalkozunk részletesen csak a dollár/euró keresztárfolyammal, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag ennek van befolyása a régiós feltörekvő piaci devizák euróval szembeni mozgására.

Érdemes a fenti összefoglaló prognózisok után vetni egy pillantást arra is, hogy néhány nagyobb piaci szereplő konkrétan hogyan látja a legfontosabb devizapár jövőbeli mozgását.


Amint jól látható, már 1 hónapos időtávon is érdemben eltérő prognózisokat fogalmaztak meg a piaci szereplők (és saját prognózisukon is olykor több mint 3%-kal változtattak), mely 12 hónapos viszonylatban már több mint 20%-os árfolyameltéréssé tágult (1.10 és 1.40-es minimum és maximum prognózisok). Ez természetesen érdemi stratégiai különbözőségekre is utal a piaci szereplőknél. Nem mindenki egyformán gondolkodik tehát a jövőről (de később láthatjuk, hogy ezt a megállapítást is árnyaltabban kell majd kezelnünk).

Most vessük össze a különböző időtávra adott prognózisokat a tényadatokkal!

A Reuters devizapiaci felmérések adatait tavaly májusig tudtuk összegyűjteni, melyek alapján elmondható, hogy a rendszerint az 50-60 legnagyobb befolyással bíró devizastratéga a leginkább "pontos" előrejelzéseket (értelemszerűen) a legrövidebb időtávra (1 hónap) adta.


Ki kell emelni, hogy még az egy hónapos előrejelzések sem tudták jól előre jelezni a nagyobb trendek elindulásának körülbelüli idejét. Amint az az iménti ábrán az 1 hónapos prognózis és a tényadatok összevetésénél (zöld keretben) látható: mind a dollár euróval szembeni tavaly nyáron megindult gyengülési folyamatáról, mind a visszaerősödésről "lemaradtak a prognózisok", ami a devizapiaci előrejelzések komoly gyengeségére vall.

A becslések pontossága - nem meglepő módon - az előrejelzési horizont hosszabbá válásával jelentősen romlik. Amint látható: a 6 hónapos prognózisok épp ellentétesen mozogtak a tényadatokkal, azt azonban el kell ismerni, hogy a 12 hónapos prognózisok (a jelentős bizonytalanság ellenére) nagyságrendileg nem lőttek nagyon félre.

Amint a bevezetőben már említettük, idén májusban egy évre előre még 1.3230-as, míg júniusban már 1.27-es prognózist fogalmaztak meg a stratégák, eközben a dollár jelentős erősödésbe kezdett az euróval szemben. Ez azt mutatja, hogy az aktuális piaci árfolyam (illetve hangulat) befolyásolja a prognózisok alakulását. Az alábbi ábrákon az 1, 3, 6 és 12 hónapos prognózisokat, és a felmérések készítésekor fennálló aktuális piaci árfolyamot vetjük össze.


Jól látszik: az 1 hónapra szóló prognózisok gyakorlatilag megegyeznek az éppen aktuális piaci árfolyammal (ettől érdemben eltérőt nem "mer" előre jelezni a piac). Enyhe elszakadás a piaci árfolyam és a prognózisok között az idén január eleji, a dollár/euró árfolyamban bekövetkezett fordulat idején figyelhető meg: a kezdődő dollárerősödés tartósságában eleinte még nem nagyon bízott a piac, ezért az 1 hónapos prognózisok eleinte kissé gyengébb árfolyamot jeleztek az aktuális árfolyamnál. Majd amikor egyre inkább úgy tűnt, hogy tartósabban is erősödésnek indulhat a zöldhasú, akkor a prognózisok is "felzárkóztak".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 3, a 6 és a 12 hónapos előrejelzéseknél még jobban látszik, hogy az aktuális piaci árfolyamnak komoly szerepe van a devizastratégák prognózisainak alakításánál, a prognózisok "felzárkózási fázisa" az aktuális árfolyamhoz azonban időben eltérő volt, és láthatunk példát arra is, hogy a prognózisok túlreagálják az aktuális árfolyam-mozgást.

Ezek után nézzük meg, hogy magát a piaci hangulatot (ami az árfolyamot és ezen keresztül a prognózisokat alakítja) milyen tényezők befolyásolták. Igen érdekes ellentmondásokra derül fény.

A piaci hangulat magyarázata során az utóbbi hónapokban gyakran az USA folyó fizetési mérleg hiányából indultak ki a szakértők. Különösen ez került előtérbe a tavaly őszi felgyorsuló dollárgyengülésnél, akkor az igazi aggodalom arra vonatkozott, hogy a befektetők hajlandóak lesznek-e még finanszírozni a duzzadó deficitet. Igen érdekes, hogy ennek ellenére azokban a "parás" hónapokban (egy kivétellel) mindig több tőke érkezett az Egyesült Államokba (nettó beáramlás), mint az adott hónapok külkereskedelmi mérleg hiányai. Hasonló a helyzet az elmúlt 3 negyedévben a folyó mérleg deficitjénél is.


Az akkori aggodalmak a fenti adatok tükrében "megalapozatlannak" mondhatók (bár fontos, hogy a tőkeáramlási adatot több héttel később teszik közzé, mint a külkeradatot), ugyanakkor különösen érdekes, hogy a legutóbbi két hónapban (március-április) a külkerhiány nagyobb volt, mint a nettó tőkebeáramlás. Ennek ellenére a folyó mérleg hiány finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak az elmúlt hetekben nem kerültek előtérbe, a dollár jelentősen erősödött az euróhoz képest. Ezek alapján érdemes elgondolkodni, hogy a fundamentumoknak (főként rövidtávon) mekkora árfolyam-magyarázó szerepe lehet. De ha már a fundamentumokban sem "bízhatunk" teljes mértékben, akkor miben?

Fogadjunk, hogy...

Érdemes a dollár/euró árfolyam-alakulása kapcsán egy nem túl gyakran emlegetett tényezőre is kitérni: arra, hogy hogyan alakultak a dollár árfolyamára vonatkozó "fogadások" az elmúlt hónapokban (spekulatív szereplők, pl. hedge fundok, intézményi befektetők euró long, illetve short pozíciói a dollárral szemben). Erre adatokat a chicagoi árutőzsdén, a határidős devizaszekcióban találtunk (minden pénteken közzétett kontraktus-számok, 1 kontraktus = 125 ezer euró, a nettó adat a long és a short pozíció különbségéből adódik). Elemzők számára sokak szerint ez az egyik legtöbbet mondó indikátor a várható árfolyam-alakulás kapcsán.


Az adatokat összegyűjtve láthatjuk, hogy bár kaphatunk némi indikációt az árfolyam várható alakulására, de a nettó euró long, illetve short pozíciók száma alakulására alapozott stratégia olykor igencsak nagy veszteségeket is okozhatott. Látványos pl. az, hogy a tavalyi év végére felszaporodott nettó eurólong-ok rövid idő alatt nettó euró short-ba "mentek át", a piaci árfolyam trendje azonban csak egy hónappal később fordult meg. Ezzel szemben az idén februári dollár-elbizonytalanodás előbb a piaci árfolyamban jelentkezett, és ezt követte le a nettó euró longpozíciók számának alakulása. A május közepén megindult hirtelen dollár-erősödést pedig már megint a határidős kontraktusok száma jelezte előre. Nem tekinthető tehát ez sem jó indikátornak az árfolyam-mozgás szempontjából.

A legutóbbi adatok szerint 5 éves csúcs körül mozog az euróshort pozíciók száma (július 5.: 24.871 db). Amint láttuk, a tavaly év végi nettó eurólong-állomány hirtelen váltott át euróshortba, de ez az árfolyamban csak késleltetve, és visszafogott mértékben jelent meg. Amint már utaltunk rá, a devizastratégák a következő 1 évben mérsékelt gyengülést várnak a dollárnál (annak ellenére, hogy a kamatrés feltehetően tovább tágul az amerikai és európai kamatszint között). Ebben szerepe lehet majd annak, hogy az utóbbi időben egyre duzzadó euróshort állomány jelentősen lecsökken (és átvált nettó eurólong állománnyá). A pozíciók alakulása jelenthet majd egyfajta indikációt az árfolyam alakulására, ennél biztosabbat azonban hosszabb idősor vizsgálatának tapasztalatai alapján sem lehet mondani.

A dollár/euró árfolyam jövőbeli mozgásával kapcsolatban ki kell térni néhány igen hangsúlyos tényezőre:

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm