25 °C Budapest

Gyurcsány: minden porcikám irtózik attól, hogy...

Pénzcentrum
2005. május 9. 08:53

A mai napon újabb elemeit ismerteti a 100 lépés programjának Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben. A kormányfő tegnap a közszolgáltai TV-ben adott interjújában elmondta, hogy most az egészségügy átalakításáról beszél majd. A 100 lépés programjának "csöpögtetése" júniusig tarthat. A miniszterelnök azt állította minden porcikája irtózik attól, hogy a választások előtt jelentős osztogatás induljon. Megítélése szerint ez a korábbi választásoknál is vesztes stratégiának bizonyult.

Előzetesen hallhattuk, hogy a kormány az egészségügy átszervezése során a piaci biztosítás elvét jobban kívánja alkalmazni. Az alapszinten marad a jelentős állami szerepvállalás, ugyanakkor a második és harmadik szinten már egyre több múlik a biztosítotton. Gyurcsány szerint cél, hogy magunk mögött hagyjuk a szocializmus idejének biztosítási rendszerét, ehhez 15 éve nem mertek hozzányúlni.

A kormány az átalakítások többségével a foglalkoztatás növelését célozza. A pályakezdő fiatalok körében a munkanélküliség közel 20%-os, ugyanakkor ez az arány nem magyar sajátosság, Európa-szerte magas az érték. A kormány a pályakezdők esetében a munkaadó által fizetett 34%-os járulékot az első évben 15%-ra kívánja csökkenteni, ami a foglalkoztatás második évében 25%-ra emelkedik, majd eléri a normál szintet. A miniszterelnök ettől várná, hogy a fiatalokat nagyobb számban foglalkoztassák.

Gyurcsány Ferenc egyfajta előzetesként említette, hogy a munkaerőpiac normalizálása érdekében új foglalkoztatási forma bevezetését tervezik a szellemi szabadfoglalkozásúak (pl. újságírók, művészek stb.) számára, hogy azok teljes jövedelme megfelelő módon legyen adóztatható. A borravaló adóztatásával a miniszterelnök elmondta, hogy az egy lehetőség. Gyurcsány szerint az ún. kék-munka jövedelmének közterhekkel való terhelése nem annyira a bevételi szempontokat, mint a társadalombiztosításba történő beemelést szolgálja (egészségügyi ellátás, nyugdíj).

Gyurcsány kijelentéseit Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és miniszter valamint Vértes András, a GKI elnöke kommentálta. Bod Péter Ákos szkeptikus a 100 kis lépés programjával kapcsolatosan. Megítélése szerint fontos, hogy az állam a gazdálkodóknak hosszú távon is kiszámítható környezetet teremtsen. Ez növelheti a hitelességet is. A program értékelése csak annak részletes ismerete után lehetséges. Vértes András kiemelte, hogy számos munka illetve jövedelemtermelés (pl. házimunka) annak alacsony hatékonysága miatt nem adóztatható normál módon. Vértes hiányolt néhány nagyobb lépést is a sok kicsi mellett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?