Gyurcsány: minden porcikám irtózik attól, hogy...

Pénzcentrum
2005. május 9. 08:53

A mai napon újabb elemeit ismerteti a 100 lépés programjának Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben. A kormányfő tegnap a közszolgáltai TV-ben adott interjújában elmondta, hogy most az egészségügy átalakításáról beszél majd. A 100 lépés programjának "csöpögtetése" júniusig tarthat. A miniszterelnök azt állította minden porcikája irtózik attól, hogy a választások előtt jelentős osztogatás induljon. Megítélése szerint ez a korábbi választásoknál is vesztes stratégiának bizonyult.

Előzetesen hallhattuk, hogy a kormány az egészségügy átszervezése során a piaci biztosítás elvét jobban kívánja alkalmazni. Az alapszinten marad a jelentős állami szerepvállalás, ugyanakkor a második és harmadik szinten már egyre több múlik a biztosítotton. Gyurcsány szerint cél, hogy magunk mögött hagyjuk a szocializmus idejének biztosítási rendszerét, ehhez 15 éve nem mertek hozzányúlni.

A kormány az átalakítások többségével a foglalkoztatás növelését célozza. A pályakezdő fiatalok körében a munkanélküliség közel 20%-os, ugyanakkor ez az arány nem magyar sajátosság, Európa-szerte magas az érték. A kormány a pályakezdők esetében a munkaadó által fizetett 34%-os járulékot az első évben 15%-ra kívánja csökkenteni, ami a foglalkoztatás második évében 25%-ra emelkedik, majd eléri a normál szintet. A miniszterelnök ettől várná, hogy a fiatalokat nagyobb számban foglalkoztassák.

Gyurcsány Ferenc egyfajta előzetesként említette, hogy a munkaerőpiac normalizálása érdekében új foglalkoztatási forma bevezetését tervezik a szellemi szabadfoglalkozásúak (pl. újságírók, művészek stb.) számára, hogy azok teljes jövedelme megfelelő módon legyen adóztatható. A borravaló adóztatásával a miniszterelnök elmondta, hogy az egy lehetőség. Gyurcsány szerint az ún. kék-munka jövedelmének közterhekkel való terhelése nem annyira a bevételi szempontokat, mint a társadalombiztosításba történő beemelést szolgálja (egészségügyi ellátás, nyugdíj).

Gyurcsány kijelentéseit Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és miniszter valamint Vértes András, a GKI elnöke kommentálta. Bod Péter Ákos szkeptikus a 100 kis lépés programjával kapcsolatosan. Megítélése szerint fontos, hogy az állam a gazdálkodóknak hosszú távon is kiszámítható környezetet teremtsen. Ez növelheti a hitelességet is. A program értékelése csak annak részletes ismerete után lehetséges. Vértes András kiemelte, hogy számos munka illetve jövedelemtermelés (pl. házimunka) annak alacsony hatékonysága miatt nem adóztatható normál módon. Vértes hiányolt néhány nagyobb lépést is a sok kicsi mellett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem