Gyurcsány: minden porcikám irtózik attól, hogy...

Pénzcentrum
2005. május 9. 08:53

A mai napon újabb elemeit ismerteti a 100 lépés programjának Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben. A kormányfő tegnap a közszolgáltai TV-ben adott interjújában elmondta, hogy most az egészségügy átalakításáról beszél majd. A 100 lépés programjának "csöpögtetése" júniusig tarthat. A miniszterelnök azt állította minden porcikája irtózik attól, hogy a választások előtt jelentős osztogatás induljon. Megítélése szerint ez a korábbi választásoknál is vesztes stratégiának bizonyult.

Előzetesen hallhattuk, hogy a kormány az egészségügy átszervezése során a piaci biztosítás elvét jobban kívánja alkalmazni. Az alapszinten marad a jelentős állami szerepvállalás, ugyanakkor a második és harmadik szinten már egyre több múlik a biztosítotton. Gyurcsány szerint cél, hogy magunk mögött hagyjuk a szocializmus idejének biztosítási rendszerét, ehhez 15 éve nem mertek hozzányúlni.

A kormány az átalakítások többségével a foglalkoztatás növelését célozza. A pályakezdő fiatalok körében a munkanélküliség közel 20%-os, ugyanakkor ez az arány nem magyar sajátosság, Európa-szerte magas az érték. A kormány a pályakezdők esetében a munkaadó által fizetett 34%-os járulékot az első évben 15%-ra kívánja csökkenteni, ami a foglalkoztatás második évében 25%-ra emelkedik, majd eléri a normál szintet. A miniszterelnök ettől várná, hogy a fiatalokat nagyobb számban foglalkoztassák.

Gyurcsány Ferenc egyfajta előzetesként említette, hogy a munkaerőpiac normalizálása érdekében új foglalkoztatási forma bevezetését tervezik a szellemi szabadfoglalkozásúak (pl. újságírók, művészek stb.) számára, hogy azok teljes jövedelme megfelelő módon legyen adóztatható. A borravaló adóztatásával a miniszterelnök elmondta, hogy az egy lehetőség. Gyurcsány szerint az ún. kék-munka jövedelmének közterhekkel való terhelése nem annyira a bevételi szempontokat, mint a társadalombiztosításba történő beemelést szolgálja (egészségügyi ellátás, nyugdíj).

Gyurcsány kijelentéseit Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és miniszter valamint Vértes András, a GKI elnöke kommentálta. Bod Péter Ákos szkeptikus a 100 kis lépés programjával kapcsolatosan. Megítélése szerint fontos, hogy az állam a gazdálkodóknak hosszú távon is kiszámítható környezetet teremtsen. Ez növelheti a hitelességet is. A program értékelése csak annak részletes ismerete után lehetséges. Vértes András kiemelte, hogy számos munka illetve jövedelemtermelés (pl. házimunka) annak alacsony hatékonysága miatt nem adóztatható normál módon. Vértes hiányolt néhány nagyobb lépést is a sok kicsi mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem