-2 °C Budapest

Veszélyben az európai integráció? - egy válság rémképe

Pénzcentrum
2005. április 20. 15:00

Sötét felhők gyülekeznek a közös európai politikai és gazdsági intézményrendszer építménye felett. Úgy tűnik, hogy az intergrációs folyamat egyre inkább lassúbb, egyre több a repedés, egyes területeken pedig megfordulni látszanak a folyamatok. A Morgan Stanley elemzője szerit nem kizárt, hogy néhány év múlva a közös európai álom immár csak ábránd lesz, az Európai Uniós és a Gazdasági és Monetáris Unió is a felbomlás szélén lehet. Joachim Fels, az említett bank londoni elemzője szerint nem törvényszerű, hogy ez történjen, de úgy véli, hogy ezt a kockázatot a piacok meglehetősen alulárazzák.


Az elmúlt időszakból három olyan fontos esemény említhető, mely az európai integráció szempontjából különösen aggasztó:

  1. a protekcionizmus erősödése;
  2. Franciaország és Hollandia elutasíthatja az EU alkotmányt;
  3. a Stabilitási és Növekedési Egyezmény erősen fellazul(ha)t.

Erősödő protekcionizmus

A tőke, a munkaerő és az áruk szabad áramlásának biztosítása az elmúlt 50 évben jelentős lökést adott az európai országok növekedésének, az elért magas életszínvonal szorosan kötődött a korábbi intézkedések teremlékenység-növelő hatásához. Ennek ellenére az elmúlt időszakban a protekcionizmus erősödése több területen is tetten érhető. Németországban a minimálbér bevezetését tervezik, hogy ezzel akadályozzák meg, illetve lassítsák az olcsóbb kelet-európai munkaerő megjelenését. Emellett Európa-szerte erős a tiltakozás a tervezett új EU direktívával szemben, mely a szolgáltatási piac további liberalizásálását szolgálja. Ezek a szabad piacok működését akadályozó intézkedések, illetve késlekedések komoly növekedési áldozatokkal járhatnak.

Nem az EU alkotmányra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Jelentős a valószínűsége, hogy az EU alkotmány mostani formájában nem kerül elfogadásra. A 25 államból akár egy vétója is meghiúsítja az alkotmény hatályba lépését. Erre pedig számottevő esély van a legutóbbi francia és holland közvéleménykutatások szerint, melyek szerint a "nem"-mel szavazók vannak többségben. Ha nem lesz új alkotmány, akkor nem lesz új szavazási rendszer sem az EU intézményekben, a most érvényben levő egyhangú döntési kényszer mellett pedig szinte lehetetlen lesz a fontosabb ügyekben változást elérni. Egyfajta paralízises állapot állhat be, komolyabb reformokra esély sem lesz az eltérő érdekek mellett. Az elmozdulás a konszenzusos döntéshozatal irányába emiatt nem, vagy csak késéssel valósulhat meg.

Lazuló Stabilitási és Növekedési Egyezmény

A Stabilitási és Növekedési Egyezmény fellazítása az euró-zóna instabilitását, illetve az euró jelentősebb értékvesztését okozhatja. A fiskális politika fellazulásával nőhet a nyomás az Európai Központi Bankon, hogy hajlandó legyen a magasabb infláció tolerálására (jelenleg 2% a plafon, de 2005-re is ennél magasabb átlagra számítanak a Morgan Stanley elemzői). A magasabb árnövekedés segítheti az államadósságok elinflálását, illetve némi segítséget is jelenthet bevételi oldalon. Amennyiben az infláció ismét komoly probléma lesz, egyes országok (elsősorban Németország) "visszasírhatják" a régi árstabilitást, ismét a nemzeti valuta bevezetése mellett dönthenek (ez technikailag is viszonylag) könnyen megvalósítható. Ha Németország, illetve néhány nagyobb tagállam kilép az euró-zóbából, az komoly demonstratív hatással lehet a többi országra is. Komoly valutaválság kibontakozása sem kizárt. Ilyen lehetőségek mellett érdemes továbbá átgondolni, hogy az euró milyen mértékben képes majd a dollár "versenytársa" lenni a nemzeti tartalékképzés terén.

Összegzés

Összességében tehát megállapítható, hogy az európai integráció folyamatába számos homokszem került, melyek akár az egész rendszer működésére is komoly befolyással lehetnek. A fenti "összeomlás"-elmélet csak egy lehetőség, nem is biztos, hogy a legvalószínűbb. Ennek ellenére a Morgan Stanley úgy véli, hogy a kockázatok nincsenek beárazva a történelmi mélyponton (illete annak közelében) levő hosszú euró hozamokba. Emiatt akár komolyabb hozamemelkedésre, illetve az euró gyengülésére kell felkészülni a következő hónapokban.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem