33 °C Budapest

Veszélyben az európai integráció? - egy válság rémképe

Pénzcentrum
2005. április 20. 15:00

Sötét felhők gyülekeznek a közös európai politikai és gazdsági intézményrendszer építménye felett. Úgy tűnik, hogy az intergrációs folyamat egyre inkább lassúbb, egyre több a repedés, egyes területeken pedig megfordulni látszanak a folyamatok. A Morgan Stanley elemzője szerit nem kizárt, hogy néhány év múlva a közös európai álom immár csak ábránd lesz, az Európai Uniós és a Gazdasági és Monetáris Unió is a felbomlás szélén lehet. Joachim Fels, az említett bank londoni elemzője szerint nem törvényszerű, hogy ez történjen, de úgy véli, hogy ezt a kockázatot a piacok meglehetősen alulárazzák.


Az elmúlt időszakból három olyan fontos esemény említhető, mely az európai integráció szempontjából különösen aggasztó:

  1. a protekcionizmus erősödése;
  2. Franciaország és Hollandia elutasíthatja az EU alkotmányt;
  3. a Stabilitási és Növekedési Egyezmény erősen fellazul(ha)t.

Erősödő protekcionizmus

A tőke, a munkaerő és az áruk szabad áramlásának biztosítása az elmúlt 50 évben jelentős lökést adott az európai országok növekedésének, az elért magas életszínvonal szorosan kötődött a korábbi intézkedések teremlékenység-növelő hatásához. Ennek ellenére az elmúlt időszakban a protekcionizmus erősödése több területen is tetten érhető. Németországban a minimálbér bevezetését tervezik, hogy ezzel akadályozzák meg, illetve lassítsák az olcsóbb kelet-európai munkaerő megjelenését. Emellett Európa-szerte erős a tiltakozás a tervezett új EU direktívával szemben, mely a szolgáltatási piac további liberalizásálását szolgálja. Ezek a szabad piacok működését akadályozó intézkedések, illetve késlekedések komoly növekedési áldozatokkal járhatnak.

Nem az EU alkotmányra

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelentős a valószínűsége, hogy az EU alkotmány mostani formájában nem kerül elfogadásra. A 25 államból akár egy vétója is meghiúsítja az alkotmény hatályba lépését. Erre pedig számottevő esély van a legutóbbi francia és holland közvéleménykutatások szerint, melyek szerint a "nem"-mel szavazók vannak többségben. Ha nem lesz új alkotmány, akkor nem lesz új szavazási rendszer sem az EU intézményekben, a most érvényben levő egyhangú döntési kényszer mellett pedig szinte lehetetlen lesz a fontosabb ügyekben változást elérni. Egyfajta paralízises állapot állhat be, komolyabb reformokra esély sem lesz az eltérő érdekek mellett. Az elmozdulás a konszenzusos döntéshozatal irányába emiatt nem, vagy csak késéssel valósulhat meg.

Lazuló Stabilitási és Növekedési Egyezmény

A Stabilitási és Növekedési Egyezmény fellazítása az euró-zóna instabilitását, illetve az euró jelentősebb értékvesztését okozhatja. A fiskális politika fellazulásával nőhet a nyomás az Európai Központi Bankon, hogy hajlandó legyen a magasabb infláció tolerálására (jelenleg 2% a plafon, de 2005-re is ennél magasabb átlagra számítanak a Morgan Stanley elemzői). A magasabb árnövekedés segítheti az államadósságok elinflálását, illetve némi segítséget is jelenthet bevételi oldalon. Amennyiben az infláció ismét komoly probléma lesz, egyes országok (elsősorban Németország) "visszasírhatják" a régi árstabilitást, ismét a nemzeti valuta bevezetése mellett dönthenek (ez technikailag is viszonylag) könnyen megvalósítható. Ha Németország, illetve néhány nagyobb tagállam kilép az euró-zóbából, az komoly demonstratív hatással lehet a többi országra is. Komoly valutaválság kibontakozása sem kizárt. Ilyen lehetőségek mellett érdemes továbbá átgondolni, hogy az euró milyen mértékben képes majd a dollár "versenytársa" lenni a nemzeti tartalékképzés terén.

Összegzés

Összességében tehát megállapítható, hogy az európai integráció folyamatába számos homokszem került, melyek akár az egész rendszer működésére is komoly befolyással lehetnek. A fenti "összeomlás"-elmélet csak egy lehetőség, nem is biztos, hogy a legvalószínűbb. Ennek ellenére a Morgan Stanley úgy véli, hogy a kockázatok nincsenek beárazva a történelmi mélyponton (illete annak közelében) levő hosszú euró hozamokba. Emiatt akár komolyabb hozamemelkedésre, illetve az euró gyengülésére kell felkészülni a következő hónapokban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?