Veszélyben az európai integráció? - egy válság rémképe

Pénzcentrum
2005. április 20. 15:00

Sötét felhők gyülekeznek a közös európai politikai és gazdsági intézményrendszer építménye felett. Úgy tűnik, hogy az intergrációs folyamat egyre inkább lassúbb, egyre több a repedés, egyes területeken pedig megfordulni látszanak a folyamatok. A Morgan Stanley elemzője szerit nem kizárt, hogy néhány év múlva a közös európai álom immár csak ábránd lesz, az Európai Uniós és a Gazdasági és Monetáris Unió is a felbomlás szélén lehet. Joachim Fels, az említett bank londoni elemzője szerint nem törvényszerű, hogy ez történjen, de úgy véli, hogy ezt a kockázatot a piacok meglehetősen alulárazzák.


Az elmúlt időszakból három olyan fontos esemény említhető, mely az európai integráció szempontjából különösen aggasztó:

  1. a protekcionizmus erősödése;
  2. Franciaország és Hollandia elutasíthatja az EU alkotmányt;
  3. a Stabilitási és Növekedési Egyezmény erősen fellazul(ha)t.

Erősödő protekcionizmus

A tőke, a munkaerő és az áruk szabad áramlásának biztosítása az elmúlt 50 évben jelentős lökést adott az európai országok növekedésének, az elért magas életszínvonal szorosan kötődött a korábbi intézkedések teremlékenység-növelő hatásához. Ennek ellenére az elmúlt időszakban a protekcionizmus erősödése több területen is tetten érhető. Németországban a minimálbér bevezetését tervezik, hogy ezzel akadályozzák meg, illetve lassítsák az olcsóbb kelet-európai munkaerő megjelenését. Emellett Európa-szerte erős a tiltakozás a tervezett új EU direktívával szemben, mely a szolgáltatási piac további liberalizásálását szolgálja. Ezek a szabad piacok működését akadályozó intézkedések, illetve késlekedések komoly növekedési áldozatokkal járhatnak.

Nem az EU alkotmányra

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jelentős a valószínűsége, hogy az EU alkotmány mostani formájában nem kerül elfogadásra. A 25 államból akár egy vétója is meghiúsítja az alkotmény hatályba lépését. Erre pedig számottevő esély van a legutóbbi francia és holland közvéleménykutatások szerint, melyek szerint a "nem"-mel szavazók vannak többségben. Ha nem lesz új alkotmány, akkor nem lesz új szavazási rendszer sem az EU intézményekben, a most érvényben levő egyhangú döntési kényszer mellett pedig szinte lehetetlen lesz a fontosabb ügyekben változást elérni. Egyfajta paralízises állapot állhat be, komolyabb reformokra esély sem lesz az eltérő érdekek mellett. Az elmozdulás a konszenzusos döntéshozatal irányába emiatt nem, vagy csak késéssel valósulhat meg.

Lazuló Stabilitási és Növekedési Egyezmény

A Stabilitási és Növekedési Egyezmény fellazítása az euró-zóna instabilitását, illetve az euró jelentősebb értékvesztését okozhatja. A fiskális politika fellazulásával nőhet a nyomás az Európai Központi Bankon, hogy hajlandó legyen a magasabb infláció tolerálására (jelenleg 2% a plafon, de 2005-re is ennél magasabb átlagra számítanak a Morgan Stanley elemzői). A magasabb árnövekedés segítheti az államadósságok elinflálását, illetve némi segítséget is jelenthet bevételi oldalon. Amennyiben az infláció ismét komoly probléma lesz, egyes országok (elsősorban Németország) "visszasírhatják" a régi árstabilitást, ismét a nemzeti valuta bevezetése mellett dönthenek (ez technikailag is viszonylag) könnyen megvalósítható. Ha Németország, illetve néhány nagyobb tagállam kilép az euró-zóbából, az komoly demonstratív hatással lehet a többi országra is. Komoly valutaválság kibontakozása sem kizárt. Ilyen lehetőségek mellett érdemes továbbá átgondolni, hogy az euró milyen mértékben képes majd a dollár "versenytársa" lenni a nemzeti tartalékképzés terén.

Összegzés

Összességében tehát megállapítható, hogy az európai integráció folyamatába számos homokszem került, melyek akár az egész rendszer működésére is komoly befolyással lehetnek. A fenti "összeomlás"-elmélet csak egy lehetőség, nem is biztos, hogy a legvalószínűbb. Ennek ellenére a Morgan Stanley úgy véli, hogy a kockázatok nincsenek beárazva a történelmi mélyponton (illete annak közelében) levő hosszú euró hozamokba. Emiatt akár komolyabb hozamemelkedésre, illetve az euró gyengülésére kell felkészülni a következő hónapokban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?