12 °C Budapest

Hogyan is indult Magyarország ellen a túlzott deficit eljárás?

Pénzcentrum
2004. december 22. 14:34

A csatlakozással az új tagállamok teljes körűen az EU gazdaság- és költségvetés-politikai együttműködésének és felügyeleti rendszerének keretei közé illeszkedtek be. Ugyanez volt a helyzet az előző bővítési hullám esetében 1995-ben, amikor Ausztria, Finnország és Svédország csatlakozott az Unióhoz: értelemszerűen sor került költségvetési helyzetük értékelésére. A tíz új tagállam közül hatban - nevezetesen Cipruson, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Máltán, Lengyelországban és Szlovákiában az államháztartás hiánya 2003-ban túllépte a Maastrichti Szerződésben megszabott küszöbértéket: a GDP 3%-át, míg kettőben - Cipruson és Máltán - az államadósság mértéke is meghaladta a 60%-os - szintén a Maastrichti Szerződésben meghatározott - küszöböt. Ennek alapján a Bizottság május 12-én jelentést fogadott el mind a hat ország tekintetében, a Szerződés 104. cikke (3) bekezdésében előírtak szerint. A túlzott deficit eljárás megindításáról a Tanács július 5-én döntött.

Ami 2004-et illeti, a Bizottság 2004. tavaszi előrejelzései, valamint a nemzeti hatóságok arra utalnak, hogy a hiány várhatóan továbbra is meghaladja a GDP 3%-át mind a hat országban. Abban a két országban (Cipruson és Máltán), ahol az államadósság küszöbértékét - a GDP 60%-át - túllépték 2003-ban, az eladósodottság emelkedő tendenciájú, ennél fogva 2004-ben is a küszöbérték feletti szint várható.

Az ECOFIN-Tanács július 5-i ülésére előkészülve a Bizottság ajánlást tett a túlzott deficit eljárással kapcsolatosan. Az eljárás időzítését az acquis communautaire szabja meg, amely kötelezi a Tanácsot, hogy a csatlakozástól számított három hónapon belül intézkedjen. Ajánlásainak elkészítése során, a Bizottság figyelembe vesztte a Átfogó gazdaságpolitikai iránymutatás 2004. évi aktualizálásában (IP/04/467) elfoglalt rugalmas álláspontot, miszerint az új tagállamok esetében célszerű esetről esetre számításba venni a kölcsönhatást a költségvetési politika és a folyamatban lévő gazdasági struktúraváltások között, s ennél fogva lehetővé tenni számukra, hogy egy többéves kiigazítási periódus keretében orvosolják a túlzott mértékű deficit szituációját. A tagállamok még nem részesei az euróövezetnek, nincsenek kitéve a deficittúllépési eljárás további lehetséges lépéseinek, vagyis konkrétabban a fokozott költségvetési felügyeletnek (104. cikk, (9) bekezdés), ill. szankcióknak (104. cikk, (11) bekezdés).

A Bizottság jelentéseit Ciprus, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia vonatkozásában Joaquín Almunia, az EU gazdasági és monetáris biztosának kezdeményezésére elfogadták. Az EU költségvetési keretei mind a 25 tagállamra egyaránt vonatkoznak és magukban foglalják - többek között - a követelményt, hogy a túlzott mértékű hiány kialakulását kerülni kell.

A Bizottság jelentéseinek május 12-i elfogadásával együtt kezdeményezett költségvetési vizsgálat eljárását az eurózónához történő csatlakozásra való felkészülés összefüggésében kell nézni. A Bizottság úgy vélte, hogy az összes új tagállam szeretne középtávon csatlakozni a zónához, ennél fogva stratégiájuk részét képezi a költségvetési hiány csökkentése és a konvergencia-kritériumok teljesítése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Bizottság értékelése szerint 2003-ban Magyarország államháztartási hiánya a GDP 5.9%-ára csökkent, de nem tekinthető úgy, mint ami megközelítené a 3%-os küszöbértéket a Maastrichti Szerződés értelmében. Az államháztartási hiány túlzott - 3% feletti - mértéke nem olyan rendkívüli eseményből fakadt, amely a Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében kívül volt a magyar hatóságok ellenőrzési lehetőségein, és nem is valamilyen súlyos gazdasági dekonjunktúra eredményeként állt elő. Kétévi gyors növekedést követően, az államadósság szintje 2003-ban (59%) megközelítette a Szerződés szerinti - a GDP 60%-ának megfelelő - küszöbértéket. A Bizottság 2004. tavaszi előrejelzése és a magyar hatóságok szerint a 2004. évi államháztartási hiány a GDP 4%-a felett marad 2004-ben és 2005-ben. A Bizottság 2004. tavaszi előrejelzése szerint az államadósság szintje a GDP-hez képest mérsékelten csökken a következő két évben, s ennél fogva a GDP 60%-a alatt marad.

A tényadatok azóta ismertek...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm