Olajárak: valóban indokolt a mostani árrobbanás? Milyen tényezők állhatnak a háttérben?

Pénzcentrum
2004. június 4. 08:31

Az elmúlt néhány hétben ismét központi témává vált az olajárak kérdése. Mindkét irányadó olajfajta (West Texas Intermediate, északi-tengeri Brent) több évtizedes magasságokba emelkedő jegyzésárai mögött számos ok húzódhat meg. Ezen tényezők fennmaradása, illetve tovább erősödése több szakértő szerint is könnyen 50 dollár közelébe repítheti a hordónkénti jegyzéseket. Mások azt mondják, hogy a mostani váratlan árrobbanás elsősorban spekulatív tranzakciók sokaságának eredménye. Az ő véleményük szerint - mivel valós fundamentális alapja nincs annak, hogy ilyen magasságokban tartózkodjanak az olajárak - hamarosan érezhető csökkenésnek lehetünk majd tanúi. A kétségtelenül szerteágazó témából a portfolio.hu mindössze néhány főbb gondolatot kíván kiemelni. Ezek alapján megfontoltabb véleményt lehet alkotni arról, hogy valóban indokolt-e az elmúlt hetek árrobbanása. A vizsgálat egyik legérdekesebb momentuma az, hogy a New-York-i Árutőzsdén alig két hónap alatt a 2004. júliusi lejáratra mintegy megnyolcszorozódott a nyersolajra vonatkozó kontraktusok nyitott kötésállománya. A kereslet-kínálat tényezőit elemezve eddig nem tapasztalhattuk a kínálatnak a kereslettől való elszakadását.A március elején megindult rendkívüli olajár-emelkedés szinte egybeesett az iraki fogolykínzásokról szóló első hírek megjelenésével. A botrány nyomán tovább éleződött az iraki feszültség, a Közel-Keletről, illetve később Athénből is terrorakciókról szóló hírek érkeztek. Az ellátási problémákkal kapcsolatos félelmek felerősödtek, melyek az árszintben is erősen megmutatkoztak.


Az ábráról jól látszik, hogy még - az olajárakra sokkal nagyobb kockázatot jelentő - tavalyi iraki háború sem ugrasztotta ilyen magas szintre a fekete arany árát. Látható tehát, hogy ha csak ebből a megközelítésből vizsgáljuk az áralakulást, akkor a piac egyre idegesebbnek tűnik, a túllövések a hatalmas nyitott kötésállomány és forgalom mellett egyre jelentősebbek.

Érdemes ugyanakkor a fundamentumokat is megvizsgálni, hogyan alakultak a kereslet-kínálati viszonyok az elmúlt negyedévekben, illetve a gyorsuló világgazdasági növekedés körülményei között milyen tendenciák valószínűsíthetők. A világgazdasági kereslet a mélypontnak számító 2002. I: negyedév óta A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint mintegy 5%-kal nőtt, az összkínálat ez idő alatt több mint 7%-kal bővült.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?