Olajárak: valóban indokolt a mostani árrobbanás? Milyen tényezők állhatnak a háttérben?

Pénzcentrum
2004. június 4. 08:31

Az elmúlt néhány hétben ismét központi témává vált az olajárak kérdése. Mindkét irányadó olajfajta (West Texas Intermediate, északi-tengeri Brent) több évtizedes magasságokba emelkedő jegyzésárai mögött számos ok húzódhat meg. Ezen tényezők fennmaradása, illetve tovább erősödése több szakértő szerint is könnyen 50 dollár közelébe repítheti a hordónkénti jegyzéseket. Mások azt mondják, hogy a mostani váratlan árrobbanás elsősorban spekulatív tranzakciók sokaságának eredménye. Az ő véleményük szerint - mivel valós fundamentális alapja nincs annak, hogy ilyen magasságokban tartózkodjanak az olajárak - hamarosan érezhető csökkenésnek lehetünk majd tanúi. A kétségtelenül szerteágazó témából a portfolio.hu mindössze néhány főbb gondolatot kíván kiemelni. Ezek alapján megfontoltabb véleményt lehet alkotni arról, hogy valóban indokolt-e az elmúlt hetek árrobbanása. A vizsgálat egyik legérdekesebb momentuma az, hogy a New-York-i Árutőzsdén alig két hónap alatt a 2004. júliusi lejáratra mintegy megnyolcszorozódott a nyersolajra vonatkozó kontraktusok nyitott kötésállománya. A kereslet-kínálat tényezőit elemezve eddig nem tapasztalhattuk a kínálatnak a kereslettől való elszakadását.A március elején megindult rendkívüli olajár-emelkedés szinte egybeesett az iraki fogolykínzásokról szóló első hírek megjelenésével. A botrány nyomán tovább éleződött az iraki feszültség, a Közel-Keletről, illetve később Athénből is terrorakciókról szóló hírek érkeztek. Az ellátási problémákkal kapcsolatos félelmek felerősödtek, melyek az árszintben is erősen megmutatkoztak.


Az ábráról jól látszik, hogy még - az olajárakra sokkal nagyobb kockázatot jelentő - tavalyi iraki háború sem ugrasztotta ilyen magas szintre a fekete arany árát. Látható tehát, hogy ha csak ebből a megközelítésből vizsgáljuk az áralakulást, akkor a piac egyre idegesebbnek tűnik, a túllövések a hatalmas nyitott kötésállomány és forgalom mellett egyre jelentősebbek.

Érdemes ugyanakkor a fundamentumokat is megvizsgálni, hogyan alakultak a kereslet-kínálati viszonyok az elmúlt negyedévekben, illetve a gyorsuló világgazdasági növekedés körülményei között milyen tendenciák valószínűsíthetők. A világgazdasági kereslet a mélypontnak számító 2002. I: negyedév óta A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint mintegy 5%-kal nőtt, az összkínálat ez idő alatt több mint 7%-kal bővült.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM