Olajárak: valóban indokolt a mostani árrobbanás? Milyen tényezők állhatnak a háttérben?

Pénzcentrum
2004. június 4. 08:31

Az elmúlt néhány hétben ismét központi témává vált az olajárak kérdése. Mindkét irányadó olajfajta (West Texas Intermediate, északi-tengeri Brent) több évtizedes magasságokba emelkedő jegyzésárai mögött számos ok húzódhat meg. Ezen tényezők fennmaradása, illetve tovább erősödése több szakértő szerint is könnyen 50 dollár közelébe repítheti a hordónkénti jegyzéseket. Mások azt mondják, hogy a mostani váratlan árrobbanás elsősorban spekulatív tranzakciók sokaságának eredménye. Az ő véleményük szerint - mivel valós fundamentális alapja nincs annak, hogy ilyen magasságokban tartózkodjanak az olajárak - hamarosan érezhető csökkenésnek lehetünk majd tanúi. A kétségtelenül szerteágazó témából a portfolio.hu mindössze néhány főbb gondolatot kíván kiemelni. Ezek alapján megfontoltabb véleményt lehet alkotni arról, hogy valóban indokolt-e az elmúlt hetek árrobbanása. A vizsgálat egyik legérdekesebb momentuma az, hogy a New-York-i Árutőzsdén alig két hónap alatt a 2004. júliusi lejáratra mintegy megnyolcszorozódott a nyersolajra vonatkozó kontraktusok nyitott kötésállománya. A kereslet-kínálat tényezőit elemezve eddig nem tapasztalhattuk a kínálatnak a kereslettől való elszakadását.



A március elején megindult rendkívüli olajár-emelkedés szinte egybeesett az iraki fogolykínzásokról szóló első hírek megjelenésével. A botrány nyomán tovább éleződött az iraki feszültség, a Közel-Keletről, illetve később Athénből is terrorakciókról szóló hírek érkeztek. Az ellátási problémákkal kapcsolatos félelmek felerősödtek, melyek az árszintben is erősen megmutatkoztak.


Az ábráról jól látszik, hogy még - az olajárakra sokkal nagyobb kockázatot jelentő - tavalyi iraki háború sem ugrasztotta ilyen magas szintre a fekete arany árát. Látható tehát, hogy ha csak ebből a megközelítésből vizsgáljuk az áralakulást, akkor a piac egyre idegesebbnek tűnik, a túllövések a hatalmas nyitott kötésállomány és forgalom mellett egyre jelentősebbek.

Érdemes ugyanakkor a fundamentumokat is megvizsgálni, hogyan alakultak a kereslet-kínálati viszonyok az elmúlt negyedévekben, illetve a gyorsuló világgazdasági növekedés körülményei között milyen tendenciák valószínűsíthetők. A világgazdasági kereslet a mélypontnak számító 2002. I: negyedév óta A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint mintegy 5%-kal nőtt, az összkínálat ez idő alatt több mint 7%-kal bővült.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm