Olajárak: valóban indokolt a mostani árrobbanás? Milyen tényezők állhatnak a háttérben?

Pénzcentrum
2004. június 4. 08:31

Az elmúlt néhány hétben ismét központi témává vált az olajárak kérdése. Mindkét irányadó olajfajta (West Texas Intermediate, északi-tengeri Brent) több évtizedes magasságokba emelkedő jegyzésárai mögött számos ok húzódhat meg. Ezen tényezők fennmaradása, illetve tovább erősödése több szakértő szerint is könnyen 50 dollár közelébe repítheti a hordónkénti jegyzéseket. Mások azt mondják, hogy a mostani váratlan árrobbanás elsősorban spekulatív tranzakciók sokaságának eredménye. Az ő véleményük szerint - mivel valós fundamentális alapja nincs annak, hogy ilyen magasságokban tartózkodjanak az olajárak - hamarosan érezhető csökkenésnek lehetünk majd tanúi. A kétségtelenül szerteágazó témából a portfolio.hu mindössze néhány főbb gondolatot kíván kiemelni. Ezek alapján megfontoltabb véleményt lehet alkotni arról, hogy valóban indokolt-e az elmúlt hetek árrobbanása. A vizsgálat egyik legérdekesebb momentuma az, hogy a New-York-i Árutőzsdén alig két hónap alatt a 2004. júliusi lejáratra mintegy megnyolcszorozódott a nyersolajra vonatkozó kontraktusok nyitott kötésállománya. A kereslet-kínálat tényezőit elemezve eddig nem tapasztalhattuk a kínálatnak a kereslettől való elszakadását.A március elején megindult rendkívüli olajár-emelkedés szinte egybeesett az iraki fogolykínzásokról szóló első hírek megjelenésével. A botrány nyomán tovább éleződött az iraki feszültség, a Közel-Keletről, illetve később Athénből is terrorakciókról szóló hírek érkeztek. Az ellátási problémákkal kapcsolatos félelmek felerősödtek, melyek az árszintben is erősen megmutatkoztak.


Az ábráról jól látszik, hogy még - az olajárakra sokkal nagyobb kockázatot jelentő - tavalyi iraki háború sem ugrasztotta ilyen magas szintre a fekete arany árát. Látható tehát, hogy ha csak ebből a megközelítésből vizsgáljuk az áralakulást, akkor a piac egyre idegesebbnek tűnik, a túllövések a hatalmas nyitott kötésállomány és forgalom mellett egyre jelentősebbek.

Érdemes ugyanakkor a fundamentumokat is megvizsgálni, hogyan alakultak a kereslet-kínálati viszonyok az elmúlt negyedévekben, illetve a gyorsuló világgazdasági növekedés körülményei között milyen tendenciák valószínűsíthetők. A világgazdasági kereslet a mélypontnak számító 2002. I: negyedév óta A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint mintegy 5%-kal nőtt, az összkínálat ez idő alatt több mint 7%-kal bővült.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?