Financial planning for home loan rate, Real estate concept

Működik a legális banki csel: súlyos milliókat spórolhatsz, ha így veszel fel hitelt

2022. október 19. 13:36

A Bankmonitor nem reprezentatív felmérése alapján a jelzáloghitelt keresők mintegy 47,5 százaléka, a személyi kölcsön iránt érdeklődőknek pedig 61,4 százaléka nem attól a banktól igényel végül hitelt, mint amelyiktől eredetileg szeretett volna.

A Bankmonitor statisztikái szerint 2022 első tíz hónapjában a lakáshitel kalkulátort használók mintegy 47,5 százaléka végül másik banktól vett fel lakáshitelt, mint amelyiket eredetileg megjelölte. A személyi hiteleknél ez az arány még magasabb, itt a kalkulálók 61,4 százaléka végül másik banktól igényelt fedezetlen hitelt, mint amelyik iránt eredetileg érdeklődött. Bankszámlák esetében a módosítók aránya alacsonyabb, a számlanyitást tervezők csupán 10,3 százaléka változtatta meg ugyanis az eredeti szándékát.  

A vizsgálat a Bankmonitor kalkulátorait használók válaszain alapult: az érdeklődők az egyes ajánlatok összehasonlítását követően megjelölhetik, hogy melyik konstrukció iránt érdeklődnek, melyik bank ajánlatával kapcsolatban szeretnének segítséget, további információt kérni. Ezt vetették össze a Bankmonitor szakértői azzal, hogy végül melyik pénzintézetnél igényelték meg az érdeklődők a jelzáloghitelt, személyi kölcsönt, illetve bankszámlát.

Miért választ más bankot minden második lakáshiteles?

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint a lakáshitelek esetében a változtatás mögött két alapvető ok húzódik meg: az eredetileg választott banktól nem kapnák meg a kért hitelösszeget, vagy egy másik bank kedvezőbb feltételekkel adna kölcsönt számukra.

A bankok közötti legfontosabb különbségek:

  • Eltérő módon fogadják el az egyes bankok a speciális jövedelmeket, például a vállalkozásból származó bevételeket, a kismamák jövedelmét, vagy éppen a külföldi munkabért.
  • Nem egységes a jövedelemterhelhetőség mértéke sem: egyes bankok a jogszabályi korlátokhoz képest szigorúbb feltételeket várnak el.
  • Különbség van a bankok ügyfélminősítési rendszerei között is, ami ugyancsak befolyásolhatja a felvehető kölcsön összegét.
  • Ugyanarra a lakásra az egyik bank ad hitelt, míg egy másik pénzintézet nem fogadja el fedezetként.

A váltás másik gyakori oka, az, hogy az eredeti hitelnél végül kedvezőbb ajánlatot sikerült találni az ügyfél számára. Az elérhető pénzügyi előny nem csekély, hiszen a legkedvezőbb és a legdrágább 20 millió Ft-os, 20 éves futamidejű és fix kamatú lakáshitel havi törlesztője között több mint 50 ezer forint a különbség, ami összeségében 13 millió forintot jelent két évtized alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az, hogy valaki számára elérhető-e a legkedvezőbb ajánlat, az persze számos feltételtől függ. Előfordulhat például, hogy valaki nem képes a kedvezményes kamathoz szükséges valamennyi feltételt teljesíteni: nem lesz elegendő az igazolt jövedelme, vagy éppen nem tudja vállalni a szükséges havi jóváírást a bankszámlán. Ebben a helyzetben könnyen előfordulhat, hogy az új körülmények mellet már egy másik pénzintézet ajánlata lesz a legkedvezőbb.

A banki hitelajánlatok összehasonlítására szolgáló kalkulátorok használata tehát nagyon fontos, ezzel megismerhetők az egyes bankok kölcsönei. Érdemes azonban a hiteligénylés benyújtása előtt tovább lépni és a három-négy legkedvezőbb konstrukció feltételeit alaposan áttanulmányozni. Aki ezt megspórolja és azonnal beadja a hitelkérelmet, az esetleg csak a bírálat során szembesülhet azzal, hogy a tervezettnél drágábban juthat hitelhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05