Closeup view of a businessman reading a contract in the bank that he is about to sign.  All other counters are also occupied.

Tényleg lehet önerő nélkül is saját lakásod? Nem lehetetlen, mutatjuk a trükköt

2022. szeptember 16. 13:31

Egy ingatlan vásárlásához a legtöbbünknek hitelfinanszírozásra van szüksége és a minimálisan szükséges önerőt mindenképpen elő kell tudnunk állítani. Van azonban a bankmonitor.hu szerint egy kibúvó. Ugyanis, ha a vevő a célingatlanon túl további pótfedezetet von be a szerződésbe, akkor saját megtakarítás nélkül is kivitelezhető a vásárlás.

Ingatlant sokan kizárólag hitelfinanszírozással tudnak megvásárolni, hiszen több tíz, vagy 100 milliós árakról beszélünk, így saját megtakarításból ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Tisztában kell lennünk azzal hiteligénylés esetén, hogy a bank a vételár, azaz a becsült forgalmi érték legfeljebb 80 százalékáig hitelez, a fennmaradó részt önerőből kell megteremtenünk.

Ez a 80 százalék ráadásul csak egy elméleti plafon: a bankok ezt az értéket az ingatlan paramétereitől függően inkább az érték 50-70 százaléka a reálisan elérhető hitelösszegnek. Azonban előfordul, hogy az elvárt saját erőt nem tudjuk előteremteni. Ebben az esetben lehetőség van úgynevezett pótfedezetet bevonni, aminek a segítségével tényleges önerő nélkül is vásárolhatunk.

Ezen a ponton merül fel a kérdés, hogy milyen ingatlanok jöhetnek szóba: a lakás és a lakóház besorolású ingatlanokat minden bank elfogadja, ám a nyaraló, üdülő, hétvégi házakra és építési telkekre már sok helyen nem szívesen bólintanak rá. Az pedig csak tovább szűkíti a kört, ha a pótfedezet tanya, apartman vagy zártkert, míg a termőföldet jelenleg egy pénzintézmény sem fogadja el.

A képletet tovább bonyolítja, hogy egyes ingatlantípusoknál a legapróbb részletek is számítanak: az 1 hektárt meghaladó területű termőföldnek például nem lehet aranykorona értéke, vagyis művelésből kivontnak kell lennie, de például a tanya is csak akkor lehet fedezet, ha nem része termőföld. Ráadásul a bankok többsége azt is megszabja, hogy legfeljebb mennyi fedezetet fogad el: hiába van négy nyaralónk, ha az adott bank 3-nál húzza meg a felső határt, de van egy minimum érték is, ami általában 4-7 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?