4 °C Budapest
Closeup view of a businessman reading a contract in the bank that he is about to sign.  All other counters are also occupied.

Tényleg lehet önerő nélkül is saját lakásod? Nem lehetetlen, mutatjuk a trükköt

2022. szeptember 16. 13:31

Egy ingatlan vásárlásához a legtöbbünknek hitelfinanszírozásra van szüksége és a minimálisan szükséges önerőt mindenképpen elő kell tudnunk állítani. Van azonban a bankmonitor.hu szerint egy kibúvó. Ugyanis, ha a vevő a célingatlanon túl további pótfedezetet von be a szerződésbe, akkor saját megtakarítás nélkül is kivitelezhető a vásárlás.

Ingatlant sokan kizárólag hitelfinanszírozással tudnak megvásárolni, hiszen több tíz, vagy 100 milliós árakról beszélünk, így saját megtakarításból ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Tisztában kell lennünk azzal hiteligénylés esetén, hogy a bank a vételár, azaz a becsült forgalmi érték legfeljebb 80 százalékáig hitelez, a fennmaradó részt önerőből kell megteremtenünk.

Ez a 80 százalék ráadásul csak egy elméleti plafon: a bankok ezt az értéket az ingatlan paramétereitől függően inkább az érték 50-70 százaléka a reálisan elérhető hitelösszegnek. Azonban előfordul, hogy az elvárt saját erőt nem tudjuk előteremteni. Ebben az esetben lehetőség van úgynevezett pótfedezetet bevonni, aminek a segítségével tényleges önerő nélkül is vásárolhatunk.

Ezen a ponton merül fel a kérdés, hogy milyen ingatlanok jöhetnek szóba: a lakás és a lakóház besorolású ingatlanokat minden bank elfogadja, ám a nyaraló, üdülő, hétvégi házakra és építési telkekre már sok helyen nem szívesen bólintanak rá. Az pedig csak tovább szűkíti a kört, ha a pótfedezet tanya, apartman vagy zártkert, míg a termőföldet jelenleg egy pénzintézmény sem fogadja el.

A képletet tovább bonyolítja, hogy egyes ingatlantípusoknál a legapróbb részletek is számítanak: az 1 hektárt meghaladó területű termőföldnek például nem lehet aranykorona értéke, vagyis művelésből kivontnak kell lennie, de például a tanya is csak akkor lehet fedezet, ha nem része termőföld. Ráadásul a bankok többsége azt is megszabja, hogy legfeljebb mennyi fedezetet fogad el: hiába van négy nyaralónk, ha az adott bank 3-nál húzza meg a felső határt, de van egy minimum érték is, ami általában 4-7 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 08:54
2,8 milliárd forintot adnak érte, ha már a Bajnokok Ligáját elvitte előlük az RTL.
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Holdblog  |  2023. november 28. 06:44
Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvét. Úgy l...
Kiszámoló  |  2023. november 26. 16:36
Az amerikaiak 24%-a úgy megy neki az ünnepi vásárlásoknak, hogy még van adóssága a tavalyi karácsony...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm