9 °C Budapest
Szeredi Gábor, retail üzletág ügyvezető igazgató, Takarékbank cimlapi

Nem ér véget a hitelbumm Magyarországon: csak bírja a lakáspiac a terhelést!

2021. október 15. 05:54

"Bízunk abban, hogy a járványhelyzet nem romlik drámaian, és emiatt a gazdaság a mostanihoz hasonlóan tud működni" - árulta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Szeredi Gábor. A Takarékbank retail üzletágának ügyvezető igazgatójával többek között a moratórium részleges meghosszabbításáról, az MNB kamatemelési ciklusának hatásairól, és a frissen bevezetett zöld hitelekről is beszélgettünk.

Pénzcentrum: Október 31-éig meghosszabbítja a kormány a törlesztési moratóriumot a jelenlegi formájában, azt követően pedig, egészen 2022. június 30-áig csak a rászoruló jogosultak vehetik majd igénybe külön nyilatkozattétellel. A jogosult ügyfelek hány százaléka van jelenleg a moratóriumban a Takarékbanknál, és várakozásaik szerint hány százalék él majd a lehetőséggel novembertől is?

A nyárvégi adatok szerint a lakossági portfólió 68 százaléka jogosult a moratórium igénybevételére, 28 százaléka él is vele, 40 százaléka kilépett. A vállalkozásoknál a portfólió 45 százaléka a moratóriumra jogosult állomány, 31 százaléka él is vele, 14 százaléka a moratórium ellenére törleszt. Október első hét napban majdnem 900 nyilatkozatot kaptunk a moratórium folytatásáról, túlnyomórészt lakossági ügyfelektől. A Takarékbank az első moratórium tavaly márciusi kezdete óta azt javasolja ügyfeleinek, hogy aki a válság miatt nehéz anyagi helyzetbe került, éljen a moratórium lehetőségével. Akinek viszont pénzügyi helyzete megengedi, az fizesse tovább a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint, mert ezzel elkerülhető a moratóriumot követő időszakban a futamidő meghosszabbítása. Bízunk abban, hogy a járványhelyzet nem romlik drámaian, és emiatt a gazdaság a mostanihoz hasonlóan tud működni, így meglesz a feltétele annak, hogy minél többen ki tudjanak lépni a moratóriumból.

PC: Elemzői jóslatok szerint a kamatemelési ciklusnak még nincs vége, a várakozások szerint 2022-ben 2,1%-ig kúszhat fel az irányadó ráta. Mit gondol, hogyan hathat ez a lakossági hitelpiacra, véget érhet a bumm?

Nem számítunk a hitelkereslet csökkenésére. Ebben szerepet játszanak a támogatott hitelkonstrukciók, amelyek kedvező feltételekkel kínálnak kölcsönt. Ilyen a most indult zöld lakáshitel, a CSOK, de akár a babaváró, valamint az otthonfelújítási támogatás is. A támogatott hitelek pedig mérsékelhetik a piaci alapú kölcsönök kamatának növekedését. Azt is látni kell, hogy a magyar ingatlanpiacot a pandémia kevésbé érintette, mint más szektorokat, az újlakásépítések száma csúcson van, amit a kedvezményes áfa is támogat. Ráadásul további bővülésre is van még tér, ugyanis a hazai lakásállomány elavult, jóval több új ingatlan építésére lenne szükség.

PC: Az MNB lakáspiaci árindexe szerint 2015-től, párhuzamosan a családtámogatások megjelenésével, kilőttek a lakásárak. Mit gondol, a 2021. januárjától elérhető lakásfelújítási támogatás, illetve a 2021. október 4-től elérhető NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) ezt a trendet erősíti majd a lakáspiacon? Nem fűtik túl az ingatlanpiacot az állami támogatások?

Kismértékben hatással vannak rá, de a magyar lakosság sokkal kevésbé van eladósodva, mint az Európai Unió átlaga, és mint a környező országokban élők, ezért bőven van tér a hitelezés bővítésére. És ahogy már említettem, az eddiginél is több új ingatlan építésére lenne szükség ahhoz, hogy a lakásállomány ne öregedjen, hogy emelkedjen a korszerű, energiahatékony ingatlanok aránya.

PC: Mennyire gyakori, hogy személyi hitelből újítanak fel lakásokat?

Tapasztalatunk szerint sokan választják lakásfelújításhoz bankunknál a személyi kölcsönt, ez az idén februárban indult Otthonfelújítási Programra is igaz. Sokan nem a jelzálogfedezetű kamattámogatott hitelt, hanem a fedezet nélkül is felvehető személyi kölcsönt igénylik a felújításhoz, illetve az utólagos állami támogatás előfinanszírozásához. Ezt mutatja az is, hogy a program indulás óta jelentősen megnőtt a személyi kölcsön igénylések száma, és emelkedett az átlagosan felvett hitelösszeg is.

PC: Kinek érdemes felvennie a zöld hitelt, milyen hitelcélokra lehet jó?

Az NHP Zöld Otthon Programban a kereskedelmi bankok, így a Takarékbank is, kedvező feltételek kínálnak hitelt energiahatékony, új lakóingatlan vásárlására vagy építésére, legfeljebb 70 millió forintig, maximum 25 éves futamidőre. A jegybank által maximált 2,5 százalékos, végig fix kamatú kölcsön kedvezőbb a piaci alapú hiteleknél, ezért annak, aki hitelt venne föl új, energiatakarékos ingatlanához, és megfelel a feltételeknek, akkor érdemes a kölcsön kiválasztásánál ezt a terméket is figyelembe venni. A feltételek azonban szigorúak. Az ingatlannak legalább „BB” energetikai besorolásúnak kell lennie, az adós tulajdonába kell kerülnie a lakásnak, és legalább tíz évig életvitelszerűen benne kell laknia. Ha valaki CSOK-hitelt is felvesz a kölcsön mellé, a kettő összege limitált 70 millió forintban. Fontos azt is tudni, hogy ha valaki építkezik, akkor a kölcsönösszeg legfeljebb fele fordítható a telek megvételére, és a telekvásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt vagy az egyszerű bejelentés tényét a bankhoz.

PC: Várhatóan mekkora népszerűsége lesz a zöld hitelnek? A többi hitelfajtára mennyivel fog csökkenni az igény?

Nagy a várakozás a termékkel kapcsolatban, arra számítunk, hogy jelentős számban tudjuk majd értékesíteni, már csak azért is, mert az ország legnagyobb fiókhálózatát tartjuk fenn. Várakozásaink szerint a jelzáloghitel felvételt tervező ügyfelek között ez az új termék lesz az egyik legnépszerűbb.

PC: Milyen hitelt lehet, milyet érdemes felvenni lakásépítésre, vásárlásra, illetve felújításra?

Ingatlan építéséhez vagy vásárlásához, illetve alaposabb felújításhoz jelzáloghiteleket lehet igényelni, ezek között vannak kamattámogatott és piaci alapú kölcsönök is. A kamattámogatott, mint például a zöld hitel vagy a CSOK, kedvezőbb feltételekkel igényelhető, de korlátozott lehet a jogosultsági kör, az összeg és a hitelcél is. Ezért gyakran előfordul, hogy ügyfeleink a támogatott konstrukciókat a Takarékbank piaci hiteleivel egészítik ki, mert mindkét kölcsönre szükségük van a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Felújítás esetén, amennyiben a beruházás jelentősebb összeget emészt fel, akkor szintén valamilyen jelzáloghitel a megoldás, de ha kisebb, maximum néhány milliós tételről van szó, akkor a személyi kölcsön is opció, mert ugyan magasabb a kamat, de egyrészt egyszerűbb és gyorsabb az igénylés, másrészt kevesebb a járulékos költség, például a közjegyzői, az ügyvédi, az értékbecslői díj.

PC: A Takarékbanknál az elmúlt években nem volt jellemző a termékekhez kapcsolódó díjak éves aktualizálása. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az infláció megugrásával tervezi-e a Takarékbank az indexálást 2022 áprilisáig?

Folyamatosan vizsgáljuk termékcsoportonként, hogy szükség van-e a lépésre. 2021-ben a KSH által közzétett, 2020-as éves fogyasztói árindex mértékével, 3,3 százalékkal megemeljük a Takarékbank értékesíthető, lakossági bankszámlái terhére végrehajtott egyes fizetési megbízások, a bankkártyák és az elektronikus szolgáltatások után felszámított egyes díj-, és jutaléktételeit, idén december 15.-ei hatállyal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem