16 °C Budapest

Ősszel jönnek a fogyasztóbarát hitelek: soha ilyen olcsó kamat nem volt

2017. március 9. 20:31

Nem nyugszik bele az MNB, hogy (szerinte) túl drágák a lakáshitelek Magyarországon: ősztől "fogyasztóbarát" minősítést kapnának azok a hiteltermékek, amelyek megfelelnek a jegybank szigorú kritériumainak. Diszkriminálnák ezzel a ma elérhető ajánlatok döntő többségét, ugyanis csak a 2,5 százalékpontnál kisebb kamatfelárral bíró, fix kamatozású lakáshitelek esnének át a rostán - legalábbis az aktuális elképzelés szerint. A jegybank megismert javaslatait e ponton irreálisnak tartják, sok más szempontból viszont üdvözlik banki forrásaink, ugyanis egyszerűbbé és átláthatóbbá válna a hitelfelvétel.

Mit tervez az MNB?

Értesüléseink szerint kedden konzultált a bankok illetékes vezetőivel az MNB arról, hogy miként tenné olcsóbbá és összehasonlíthatóbbá a felvehető lakáshiteleket, ahogy erről Nagy Márton alelnök korábban már a Magyar Hírlapnak nyilatkozott. A találkozón kiderült részletek szerint a jegybank az alábbiakat tervezi:

  • Ősztől "fogyasztóbarát" minősítést kapnának azok a lakáshitelek, amelyek megfelelnek az MNB egyes kritériumainak.
  • "Fogyasztóbarát" hitelnek egyrészt a legalább 3 éves kamatperiódusú, legfeljebb 30 éves futamidejű annuitásos lakáshitelek számítanának.
  • Másrészt e hitelek kamatfelára legfeljebb 2,5 százalékpont lehetne a bankközi kamatláb (Bubor) felett függetlenül attól, hogy mi a referenciakamatuk.
  • A "fogyasztóbarát" minősítéssel rendelkező hiteleket a jegybank népszerűsítené honlapján és az ügyfelek körében.

A jegybank egyéb változtatásokat is előirányozott a bankoknak az ügyfelek lakáshiteldöntésének megkönnyítése érdekében, ezekről azonban kevés részletet tudunk:

  • Kötelezővé tennék a bankok hitelügyintézői számára, hogy a versenytárs bankoknál elérhető hasonló lakáshitelek paramétereit is bemutassák a hitelfelvevők számára, mielőtt döntenének.
  • Csökkentenék a hitelkiváltás költségeit, így nem csak az új hitelfelvevők, hanem már a hitellel rendelkezők is élvezhetnék a "fogyasztóbarát lakáshitelek" előnyeit. Konkrétumokat nem tudunk, de az ismételt értékbecslés, a közjegyző és a földhivatali bejegyzés költségeinek csökkentéséről vagy kiiktatásáról is szó lehet.
  • Javítanák az ügyfelek tájékoztatásának színvonalát a hitelfelvétellel kapcsolatos teendőkkel és a hitelek összehasonlíthatóságával kapcsolatban.

A Portfolio banki forrásai a 2,5 százalékpontos maximális kamatfelárat nevezték a jegybanki elképzelés számukra legfontosabb, ugyanakkor irreális elemének.

Ilyen alacsony felárral jelenleg tudomásunk szerint el sem érhetők fix kamatozású hitelek a sztenderd banki ajánlatokban, ezek jellemzően 3 százalékpontnál kezdődnek.

A fenti paraméterek alkalmazása ezért érdemben rombolná a banki jövedelmezőséget, így ha ilyen hiteleket (pl. marketing megfontolások miatt) be is vezetnek a bankok, csak egy nagyon szűk ügyfélkör számára lennének elérhetők. Ugyancsak irreális elképzelés forrásaink szerint a versenytársak hiteleinek ismertetése a hiteligénylés során. Más tekintetben viszont jellemzően üdvözölték az általunk név nélkül megkérdezett banki vezetők a jegybanki elképzeléseket, még ha az MNB álláspontjával abban nem is mind értettek egyet, hogy a lakáshitelek indokolatlanul drágák lennének Magyarországon.

Kérdéseinkre reagálva az MNB közleményt jelentett meg, kiemelések tőlünk:

Az MNB reakciója

Az MNB megítélése szerint a hazai bankok között a lakáshitelezésben nem elég erős az árverseny: ezt mutatja az átlagos kamatfelárak nemzetközi összehasonlításban is magas szintje és a hitelkiváltások alacsony száma is. Az MNB a kamatfelárak csökkentése és a hiteltermékek átláthatóságának növelése érdekében megalkotja a "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítést, amelyet csak a feltételeknek megfelelő banki lakáshitel-termékek nyerhetnek el. A minősítés bevezetésével egységes feltételrendszerű, átlátható, összehasonlítható, kedvező árazású lakáshitelek terjedhetnek el a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a lakáshitelek piacán élénk árverseny alakuljon ki. Az MNB átfogóan vizsgálta a bankrendszeri verseny erősségét, kiemelt figyelmet szentelve a nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfeláraknak, valamint a hitelkiváltások alacsony számának.

A banki árverseny élénkítése szempontjából indokolt egy standardizált, fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék kialakítása és minél szélesebb körben való elterjesztése. Ennek érdekében az MNB egy "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítés bevezetéséről döntött: azon banki termék-konstrukciók, amelyek az MNB által támasztott szigorú elvárásoknak megfelelnek, pályázhatnak a jegybank által odaítélt minősítés és az ahhoz kapcsolódó logó használatára.

A fogyasztóbarát termékkel szemben kritérium, hogy a fogyasztók széles köre számára legyen elérhető, beleértve a Családok Otthonteremtési Kedvezményében (CSOK) részesülő hitelfelvevőket is. A minősítést csak könnyen érthető és összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető, rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazó lakáshitel-termékek kaphatják meg. A terméknek biztosítania kell, hogy a jövőbeli fizetési kötelezettség mértéke hosszabb távon is kiszámítható legyen. Fontos kritérium még a fogyasztó megváltozott körülményeihez való rugalmas alkalmazkodás és a fogyasztók hitelkiváltásokból eredő előnyök kihasználására való ösztönzése is.

Tekintettel a javaslat újszerűségére és széleskörű hatásaira, a következő két hónapban az MNB intenzív konzultációt folytat a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel a minősítés részleteinek véglegesítése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem