29 °C Budapest
Ősszel jönnek a fogyasztóbarát hitelek: soha ilyen olcsó kamat nem volt

Ősszel jönnek a fogyasztóbarát hitelek: soha ilyen olcsó kamat nem volt

2017. március 9. 20:31

Nem nyugszik bele az MNB, hogy (szerinte) túl drágák a lakáshitelek Magyarországon: ősztől "fogyasztóbarát" minősítést kapnának azok a hiteltermékek, amelyek megfelelnek a jegybank szigorú kritériumainak. Diszkriminálnák ezzel a ma elérhető ajánlatok döntő többségét, ugyanis csak a 2,5 százalékpontnál kisebb kamatfelárral bíró, fix kamatozású lakáshitelek esnének át a rostán - legalábbis az aktuális elképzelés szerint. A jegybank megismert javaslatait e ponton irreálisnak tartják, sok más szempontból viszont üdvözlik banki forrásaink, ugyanis egyszerűbbé és átláthatóbbá válna a hitelfelvétel.

Mit tervez az MNB?

Értesüléseink szerint kedden konzultált a bankok illetékes vezetőivel az MNB arról, hogy miként tenné olcsóbbá és összehasonlíthatóbbá a felvehető lakáshiteleket, ahogy erről Nagy Márton alelnök korábban már a Magyar Hírlapnak nyilatkozott. A találkozón kiderült részletek szerint a jegybank az alábbiakat tervezi:

  • Ősztől "fogyasztóbarát" minősítést kapnának azok a lakáshitelek, amelyek megfelelnek az MNB egyes kritériumainak.
  • "Fogyasztóbarát" hitelnek egyrészt a legalább 3 éves kamatperiódusú, legfeljebb 30 éves futamidejű annuitásos lakáshitelek számítanának.
  • Másrészt e hitelek kamatfelára legfeljebb 2,5 százalékpont lehetne a bankközi kamatláb (Bubor) felett függetlenül attól, hogy mi a referenciakamatuk.
  • A "fogyasztóbarát" minősítéssel rendelkező hiteleket a jegybank népszerűsítené honlapján és az ügyfelek körében.

A jegybank egyéb változtatásokat is előirányozott a bankoknak az ügyfelek lakáshiteldöntésének megkönnyítése érdekében, ezekről azonban kevés részletet tudunk:

  • Kötelezővé tennék a bankok hitelügyintézői számára, hogy a versenytárs bankoknál elérhető hasonló lakáshitelek paramétereit is bemutassák a hitelfelvevők számára, mielőtt döntenének.
  • Csökkentenék a hitelkiváltás költségeit, így nem csak az új hitelfelvevők, hanem már a hitellel rendelkezők is élvezhetnék a "fogyasztóbarát lakáshitelek" előnyeit. Konkrétumokat nem tudunk, de az ismételt értékbecslés, a közjegyző és a földhivatali bejegyzés költségeinek csökkentéséről vagy kiiktatásáról is szó lehet.
  • Javítanák az ügyfelek tájékoztatásának színvonalát a hitelfelvétellel kapcsolatos teendőkkel és a hitelek összehasonlíthatóságával kapcsolatban.

A Portfolio banki forrásai a 2,5 százalékpontos maximális kamatfelárat nevezték a jegybanki elképzelés számukra legfontosabb, ugyanakkor irreális elemének.

Ilyen alacsony felárral jelenleg tudomásunk szerint el sem érhetők fix kamatozású hitelek a sztenderd banki ajánlatokban, ezek jellemzően 3 százalékpontnál kezdődnek.

A fenti paraméterek alkalmazása ezért érdemben rombolná a banki jövedelmezőséget, így ha ilyen hiteleket (pl. marketing megfontolások miatt) be is vezetnek a bankok, csak egy nagyon szűk ügyfélkör számára lennének elérhetők. Ugyancsak irreális elképzelés forrásaink szerint a versenytársak hiteleinek ismertetése a hiteligénylés során. Más tekintetben viszont jellemzően üdvözölték az általunk név nélkül megkérdezett banki vezetők a jegybanki elképzeléseket, még ha az MNB álláspontjával abban nem is mind értettek egyet, hogy a lakáshitelek indokolatlanul drágák lennének Magyarországon.

Kérdéseinkre reagálva az MNB közleményt jelentett meg, kiemelések tőlünk:

Az MNB reakciója

Az MNB megítélése szerint a hazai bankok között a lakáshitelezésben nem elég erős az árverseny: ezt mutatja az átlagos kamatfelárak nemzetközi összehasonlításban is magas szintje és a hitelkiváltások alacsony száma is. Az MNB a kamatfelárak csökkentése és a hiteltermékek átláthatóságának növelése érdekében megalkotja a "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítést, amelyet csak a feltételeknek megfelelő banki lakáshitel-termékek nyerhetnek el. A minősítés bevezetésével egységes feltételrendszerű, átlátható, összehasonlítható, kedvező árazású lakáshitelek terjedhetnek el a piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a lakáshitelek piacán élénk árverseny alakuljon ki. Az MNB átfogóan vizsgálta a bankrendszeri verseny erősségét, kiemelt figyelmet szentelve a nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfeláraknak, valamint a hitelkiváltások alacsony számának.

A banki árverseny élénkítése szempontjából indokolt egy standardizált, fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék kialakítása és minél szélesebb körben való elterjesztése. Ennek érdekében az MNB egy "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítés bevezetéséről döntött: azon banki termék-konstrukciók, amelyek az MNB által támasztott szigorú elvárásoknak megfelelnek, pályázhatnak a jegybank által odaítélt minősítés és az ahhoz kapcsolódó logó használatára.

A fogyasztóbarát termékkel szemben kritérium, hogy a fogyasztók széles köre számára legyen elérhető, beleértve a Családok Otthonteremtési Kedvezményében (CSOK) részesülő hitelfelvevőket is. A minősítést csak könnyen érthető és összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető, rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazó lakáshitel-termékek kaphatják meg. A terméknek biztosítania kell, hogy a jövőbeli fizetési kötelezettség mértéke hosszabb távon is kiszámítható legyen. Fontos kritérium még a fogyasztó megváltozott körülményeihez való rugalmas alkalmazkodás és a fogyasztók hitelkiváltásokból eredő előnyök kihasználására való ösztönzése is.

Tekintettel a javaslat újszerűségére és széleskörű hatásaira, a következő két hónapban az MNB intenzív konzultációt folytat a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel a minősítés részleteinek véglegesítése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?