24 °C Budapest
Azért ez durva: így még tuti nem vettél fel hitelt

Azért ez durva: így még tuti nem vettél fel hitelt

2015. október 17. 07:05

Az internet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően Magyarországon is egyre több ügyet intézhetünk el online. Biztosítást már évek óta köthetünk online vagy mobilon keresztül, a hiteligénylés viszont eddig csak a kisebb értékű kölcsönöknél volt ilyen módon elérhető. Nemrég viszont megjelent az első lakossági online jelzáloghitel-igénylést támogató rendszer, így most ezt teszteltük.

Egyre több szolgáltatás elérhető az interneten, így már bevásárolhatunk, színházjegyet vehetünk, biztosítást köthetünk online, sőt, akár folyószámlát is nyithatunk, igaz, ilyenkor is szükség van azonosításra és személyesen kell aláírnunk a szerződést is.

Szintén magától értetődik, hogy minden információt megszerezhetünk az adott bank weboldaláról, sőt kipróbálhatjuk, jogosultak vagyunk-e az elérhető állami támogatásokra, banki kedvezményekre, mekkora hitelösszeget vehetünk fel és annak mekkora lesz a havi törlesztőrészlete. Az internetes kalkulátorral előzetesen kiszámolt hitel felvételéhez azonban a legtöbb esetben személyesen kell megjelennünk (akár a bankfiókban, akár a közvetítő irodájában), viszont egy online felülettel kényelmesen gyorsíthatjuk fel a hitel megigényléséig tartó ügyintézést.

Mire jó az online felület?

Sokan intézik ügyeiket netbankon keresztül, hiszen nemcsak időt, hanem gyakran pénzt is spórolhatunk vele - az online tranzakciók jellemzően alacsonyabb díjszabásúak, mintha telefonon vagy a bankfiókban intéznénk őket. Az online hitelügyintézés is hasonló okokból jó lehetőség, autóhitelek esetén például már korábban is online (illetve faxon) intézhettük a hitelfelvételt, és céges ügyfeleknek szintén volt lehetősége a világhálón keresztül benyújtani az igénylésüket.

Az online igénylés előnye, hogy az előzetes ügyintézés jó részét a kanapén ülve intézhetjük, nem kell a bankfiók nyitva tartásához, vagy az ügyintéző időbeosztásához igazodnunk.

Ez különösen a jelzáloghiteleknél lényeges, mivel ha ilyen kölcsönt szeretnénk felvenni, akkor számos adatot és dokumentumot kell megadnunk, így ezek összeszedésében és nyilvántartásában nagy segítségünkre lehet az erre alkalmas online banki felület.

Az egyik első online lakossági hiteligénylést segítő rendszert az FHB Bank vezette be, amelyen egyelőre a jelzáloghitelek és a közvetlen állami támogatások (például a CSOK) igénylése könnyíthető meg az úgynevezett Online dosszié segítségével, ami számítógépről, tabletről és mobilról egyaránt elérhető. A regisztrációt a banki ügyintéző végzi el, a hozzáférést e-mailben kapjuk meg. Célszerű a banki tanácsadóval történt egyeztetéskor és a hitel kiválasztásakor kérni az Online dossziét, mert segíti a finanszírozási igény kérelméhez szükséges dokumentumok hibátlan kitöltését és hiánytalan benyújtását.

A rendszeren belül az igényléshez benyújtandó dokumentumokat láthatjuk személyre szabottan felsorolva, ezeket kell feltöltenünk a hitelkérelem benyújtásához. Az online felületen megnézhetjük az igényelni kívánt hitelünk adatait (típusát, összegét), illetve megtaláljuk a saját hitelügyintézőnk nevét és telefonszámát, így ha elakadnánk, telefonon is el tudjuk érni őt, tehát van mód szóban is egyeztetni a felmerülő részleteket.

A dokumentumokat

  • a feltöltésre váró,
  • az elbírálásra váró,
  • a benyújtható és
  • a nem benyújtható kategóriákban találhatjuk.

A hiteligény elbírálásához a nyomtatványok kitöltésére van szükség, ezeket innen is letölthetjük, majd a kitöltés után feltölthetjük a felületre. Okostelefonunkkal lefényképezve is feltölthetjük a kitöltött nyomtatványt, akár kézhezvétel után közvetlenül is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A már feltöltött dokumentumokat az ügyintéző ellenőrzi, majd az online felületen ad visszajelzést arról, hogy az adott dokumentum benyújtható, vagy sem. A nem benyújthatónak minősített dokumentumoknál az ügyintéző egy, az Online dossziéban olvasható üzenetben megírja a szükséges javítást. Erről, és minden más aktivitásáról e-mailes értesítést küld a rendszer.

A harmadik menüpont alatt a fedezetként felajánlott ingatlan adatait nézhetjük meg. Ha még nem adtuk meg a szükséges adatokat, akkor itt tehetjük meg. Ha további ingatlant szeretnénk fedezetként felajánlani a banknak a hitelhez, ezt szintén ebben a menüpontban intézhetjük.

Mennyivel gyorsabban kapjuk meg a hitelünket?

A rendszer frissessége miatt egyelőre nehéz megmondani, hogy mennyivel gyorsíthatja fel a hiteligénylést egy online rendszer, azonban az szinte biztos, hogy néhány dolog egyszerűbbé válik:

  • Nem kell a bankba bemennünk és sorban állni ahhoz, hogy előzetesen leellenőrizze az ügyintéző az igényléséhez szükséges összes dokumentumot, hiszen a hiányzó és a javítandó tételeket a rendszeren keresztül láthatjuk.
  • A benyújtás teljes és kifogástalan lehet, nem lesz szükség a hitelbírálatot lassító hiánypótlásra.
  • A rendszer segítségével nyilvántarthatjuk az összes, a hiteligényléshez szükséges dokumentumot.

Persze a dokumentumok beszerzése továbbra is a mi feladatunk lesz, így a legtöbb időt akkor spórolhatjuk meg, ha minden szükséges iratot gyorsan beszerzünk, a nyomtatványokat pedig minél előbb kitöltjük és elküldjük a rendszeren keresztül.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?