7 °C Budapest

Azért ez durva: így még tuti nem vettél fel hitelt

2015. október 17. 07:05

Az internet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően Magyarországon is egyre több ügyet intézhetünk el online. Biztosítást már évek óta köthetünk online vagy mobilon keresztül, a hiteligénylés viszont eddig csak a kisebb értékű kölcsönöknél volt ilyen módon elérhető. Nemrég viszont megjelent az első lakossági online jelzáloghitel-igénylést támogató rendszer, így most ezt teszteltük.

Egyre több szolgáltatás elérhető az interneten, így már bevásárolhatunk, színházjegyet vehetünk, biztosítást köthetünk online, sőt, akár folyószámlát is nyithatunk, igaz, ilyenkor is szükség van azonosításra és személyesen kell aláírnunk a szerződést is.

Szintén magától értetődik, hogy minden információt megszerezhetünk az adott bank weboldaláról, sőt kipróbálhatjuk, jogosultak vagyunk-e az elérhető állami támogatásokra, banki kedvezményekre, mekkora hitelösszeget vehetünk fel és annak mekkora lesz a havi törlesztőrészlete. Az internetes kalkulátorral előzetesen kiszámolt hitel felvételéhez azonban a legtöbb esetben személyesen kell megjelennünk (akár a bankfiókban, akár a közvetítő irodájában), viszont egy online felülettel kényelmesen gyorsíthatjuk fel a hitel megigényléséig tartó ügyintézést.

Mire jó az online felület?

Sokan intézik ügyeiket netbankon keresztül, hiszen nemcsak időt, hanem gyakran pénzt is spórolhatunk vele - az online tranzakciók jellemzően alacsonyabb díjszabásúak, mintha telefonon vagy a bankfiókban intéznénk őket. Az online hitelügyintézés is hasonló okokból jó lehetőség, autóhitelek esetén például már korábban is online (illetve faxon) intézhettük a hitelfelvételt, és céges ügyfeleknek szintén volt lehetősége a világhálón keresztül benyújtani az igénylésüket.

Az online igénylés előnye, hogy az előzetes ügyintézés jó részét a kanapén ülve intézhetjük, nem kell a bankfiók nyitva tartásához, vagy az ügyintéző időbeosztásához igazodnunk.

Ez különösen a jelzáloghiteleknél lényeges, mivel ha ilyen kölcsönt szeretnénk felvenni, akkor számos adatot és dokumentumot kell megadnunk, így ezek összeszedésében és nyilvántartásában nagy segítségünkre lehet az erre alkalmas online banki felület.

Az egyik első online lakossági hiteligénylést segítő rendszert az FHB Bank vezette be, amelyen egyelőre a jelzáloghitelek és a közvetlen állami támogatások (például a CSOK) igénylése könnyíthető meg az úgynevezett Online dosszié segítségével, ami számítógépről, tabletről és mobilról egyaránt elérhető. A regisztrációt a banki ügyintéző végzi el, a hozzáférést e-mailben kapjuk meg. Célszerű a banki tanácsadóval történt egyeztetéskor és a hitel kiválasztásakor kérni az Online dossziét, mert segíti a finanszírozási igény kérelméhez szükséges dokumentumok hibátlan kitöltését és hiánytalan benyújtását.

A rendszeren belül az igényléshez benyújtandó dokumentumokat láthatjuk személyre szabottan felsorolva, ezeket kell feltöltenünk a hitelkérelem benyújtásához. Az online felületen megnézhetjük az igényelni kívánt hitelünk adatait (típusát, összegét), illetve megtaláljuk a saját hitelügyintézőnk nevét és telefonszámát, így ha elakadnánk, telefonon is el tudjuk érni őt, tehát van mód szóban is egyeztetni a felmerülő részleteket.

A dokumentumokat

  • a feltöltésre váró,
  • az elbírálásra váró,
  • a benyújtható és
  • a nem benyújtható kategóriákban találhatjuk.

A hiteligény elbírálásához a nyomtatványok kitöltésére van szükség, ezeket innen is letölthetjük, majd a kitöltés után feltölthetjük a felületre. Okostelefonunkkal lefényképezve is feltölthetjük a kitöltött nyomtatványt, akár kézhezvétel után közvetlenül is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A már feltöltött dokumentumokat az ügyintéző ellenőrzi, majd az online felületen ad visszajelzést arról, hogy az adott dokumentum benyújtható, vagy sem. A nem benyújthatónak minősített dokumentumoknál az ügyintéző egy, az Online dossziéban olvasható üzenetben megírja a szükséges javítást. Erről, és minden más aktivitásáról e-mailes értesítést küld a rendszer.

A harmadik menüpont alatt a fedezetként felajánlott ingatlan adatait nézhetjük meg. Ha még nem adtuk meg a szükséges adatokat, akkor itt tehetjük meg. Ha további ingatlant szeretnénk fedezetként felajánlani a banknak a hitelhez, ezt szintén ebben a menüpontban intézhetjük.

Mennyivel gyorsabban kapjuk meg a hitelünket?

A rendszer frissessége miatt egyelőre nehéz megmondani, hogy mennyivel gyorsíthatja fel a hiteligénylést egy online rendszer, azonban az szinte biztos, hogy néhány dolog egyszerűbbé válik:

  • Nem kell a bankba bemennünk és sorban állni ahhoz, hogy előzetesen leellenőrizze az ügyintéző az igényléséhez szükséges összes dokumentumot, hiszen a hiányzó és a javítandó tételeket a rendszeren keresztül láthatjuk.
  • A benyújtás teljes és kifogástalan lehet, nem lesz szükség a hitelbírálatot lassító hiánypótlásra.
  • A rendszer segítségével nyilvántarthatjuk az összes, a hiteligényléshez szükséges dokumentumot.

Persze a dokumentumok beszerzése továbbra is a mi feladatunk lesz, így a legtöbb időt akkor spórolhatjuk meg, ha minden szükséges iratot gyorsan beszerzünk, a nyomtatványokat pedig minél előbb kitöltjük és elküldjük a rendszeren keresztül.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem