16 °C Budapest
Megint kígyózó sorok jöhetnek a benzinkutakon? Ez várhat a magyar autósokra az újabb szankciók után

Megint kígyózó sorok jöhetnek a benzinkutakon? Ez várhat a magyar autósokra az újabb szankciók után

2023. február 22. 19:00

Nagy bajban vannak az oroszok, mert az egy éve tartó háború miatt rájuk kirótt szakciók a gazdaságuk egyik alapját, az olaj- és gázexportot is veszélybe sodorták az elmúlt hónapokban. De reális veszély-e, hogy emiatt Magyarország felé is leálljon a szállítás, és újra jöhet-e benzinhiány? Szakértőket kérdeztünk arról, kell-e újra a kutaknál hatalmas sorokra készülnünk.

Felerősödtek az utóbbi hetekben azok a félelmek, melyek az Oroszországgal szemben az immár egy éve tartó háború miatt kivetett szankciók miatt úgy gondolják, hogy előbb vagy utóbb Magyarország energiaellátását, közelebbről az olaj- és földgázimportot veszélyeztetik. Annyi biztos, hogy az oroszok egyre nagyobb bajban vannak, ugyanis – mint azt a Pénzcentrum a megkérdezett szakértőktől megtudta – a már így is jelentős visszaesés a termelésben Magyarországot is érintheti.

De valóban reális veszély-e, hogy leáll a termelés és az ellátás, és megint olyan hiánnyal kell szembenéznünk, mint a decemberben kivezetett benzinárstop legutolsó napjaiban?

Kellünk az oroszoknak

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője a Pénzcentrum megkeresésére úgy vélekedett, hogy bár mind Ukrajna, mind Oroszország úgy vigyáz az olajvezetékekre és a terminálokra, mint a hímes tojásra, érdekes hónapok következhetnek az energiapiacon. Az azonban szerinte nem fenyeget, hogy Magyarország egyik napról a másikra ne kapjon olajat vagy földgázt.

Az utolsó európai partnerek között vagyunk, akiknek az oroszok még el tudják adni, egyáltalán eladhatják ezt a két jelentős nyersanyagot, így az jó eséllyel nem várható, hogy egyszer csak leáll a szállítás. Az már érdekesebb kérdés, hogy az unió mikor unja meg mindezt: szerintem elképzelhető forgatókönyv, hogy Brüsszelből kap a magyar kormány egy olyan jelzést, hogy gyorsítsa fel a leválást. Ellátási gondok ugyanakkor szerintem nem lesznek: az orosz gazdaság már így is komoly zuhanórepülésben van, így amíg egy csepp olajat is eladhat bármelyik nyugati országnak, azt meg is fogja tenni, hiszen minden fillér számít

- mondta Pletser Tamás.

Lehet mixelni is

Hasonló véleményen van Holoda Attila energetikai szakértő, egykori államtitkár is. Ő azt mondta lapunknak, hogy régi szerződések kötik az oroszokat a magyarokhoz is, de nem kizárólag hozzánk – Csehország és Szlovákia sem teheti meg, hogy akár hónapokon belül másik beszállító partner után nézzen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban ugye már kifejtettem, hogy az EU-nak nem tetszene, ha a Mol vagy a magyar állam olyan fejlesztésekre kérne pénzt az uniótól, amit a saját profitjából is meg tud oldani. Ennek ellenére sem látom, hogy a következő hetekben ellátási nehézségek adódnának. Az okozhat nehézséget, hogy az EU-ban immár a finomított termékekre is szankció vonatkozik, ez pedig gondot jelenthet a Mol-nak, ugyanis a finomított termékeket a pozsonyi finomítójában dolgozza fel, ami a legjobb a háromból. Bajban lennének a csehek is, ha hirtelen Németországból kellene beszerezni a finomított olajat.

Holoda Attila kitért arra is: Pozsonyban nem adottak azok a feltételek, amelyek a Dunai Finomítóban igen, vagyis mindenképp Százhalombattára hárulna ez a feladat, ha a baj bekövetkezne.

A százhalombattai finomítóban hatalmas tartályok vannak. Ha itt létrehoznak egy keverőüzemet, akkor meg lehet csinálni, hogy más típusú kőolajból kikevernek például urali típusú kőolaj-mixet. Ugyanez viszont nincs a pozsonyi finomítóban: ott ezt a keverést nem tudják megoldani a finomítói kapacitásnak megfelelően megcsinálni

- tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 00:02
A Yahoo natív hirdetési felületei mostantól Magyarországon és további 20 piacon a Project Agorán ker...
Kiszámoló  |  2024. június 13. 21:28
Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ez...
Bankmonitor  |  2024. június 13. 15:08
Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról: a mai kormányinfón elhangzottak...
Holdblog  |  2024. június 13. 08:00
Olyan ádáz technológiai és mérnöki verseny lapul a jövő egyik legfontosabb trendje mögött, ami alapj...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem