2 °C Budapest
Inflation in newspapers

Virág Barnabás: az infláció csak 2023 második felére csökkenthet számottevően

2022. november 22. 15:51

Nem módosított a jegybanki alapkamat szintjén a Monetáris Tanács a mai döntés értelmében. Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Alelnöke a mai kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása van összhangban az árstabilitási cél elérésével. Az MNB a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulásaira fókuszál, az októberben bevezetett eszközöket a kockázatok trendszerű javulásáig fenntartja. 

Virág Barnabás kiemelte, hogy a korábbi kamatdöntés óta javul a kockázatvállalási hajlandóság a világban, viszont a háború fejleményei továbbra is komoly bizonytalansági tényezőt jelentenek. Beszélt a harmadik negyedévben bekövetkezett GDP lassulásról, illetve a belső kereslet lassulásáról. Ugyanakkor az export terén javulás mutatkozott, az ipari termelés dinamikája változatlanul erős, ezek együttes hatására a folyó fizetési mérleg egyenleg javulását várják. E tekintetben már túl vagyunk a mélyponton.

Az MNB alelnöke az infláció kapcsán elmondta, hogy döntően az élelmiszerárak emelkedése okozza a hazai magas inflációt. A jegybank várakozásai szerint az élelmiszerek ára, így az általános infláció is tovább fog emelkedni év végéig, 2023-ban várható csak mérséklődés. Kérdésre válaszolva a beszélgetés végén megjegyezte: a keresletcsökkenés és a nemzetközi hatások révén, bázishatásoknak köszönhetően már az első negyedévben fordulat követhet be, azonban számottevő mérséklődésre a 2023-as év második felében lehet csak várni. Arról is beszélt, hogy a világ országainak közel felében már az infláció lassulását lehetett tapasztalni, ez bizakodásra ad okot.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a transzmisszó erősítése és a piaci stabilitás megőrzése változatlan fontosságú. A jelenlegi 13 százalékos kamatot már megfelelőnek tartják a fundamentális inflációs folyamatok kezelésére. A likviditás szűkítésére is szükség van, mert ez turbulens pénzpiaci környezetben hatékonyabb reakciót tesz lehetővé. Szükség van a célzott intézkedésekre, betéti és deviza-csere tenderekre. Az MNB decemberben ismét megtartja a devizaswap tendereit és diszkontkötvény aukcióit. 

Az eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderek december 15-én és 30-án, a diszkontkötvény aukciók december 5-én, 15-én és 22-én lesznek. A kéthónapos betéti tender november 30-án hirdetik meg. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?