Inflation in newspapers

Virág Barnabás: az infláció csak 2023 második felére csökkenthet számottevően

2022. november 22. 15:51

Nem módosított a jegybanki alapkamat szintjén a Monetáris Tanács a mai döntés értelmében. Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Alelnöke a mai kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása van összhangban az árstabilitási cél elérésével. Az MNB a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulásaira fókuszál, az októberben bevezetett eszközöket a kockázatok trendszerű javulásáig fenntartja. 

Virág Barnabás kiemelte, hogy a korábbi kamatdöntés óta javul a kockázatvállalási hajlandóság a világban, viszont a háború fejleményei továbbra is komoly bizonytalansági tényezőt jelentenek. Beszélt a harmadik negyedévben bekövetkezett GDP lassulásról, illetve a belső kereslet lassulásáról. Ugyanakkor az export terén javulás mutatkozott, az ipari termelés dinamikája változatlanul erős, ezek együttes hatására a folyó fizetési mérleg egyenleg javulását várják. E tekintetben már túl vagyunk a mélyponton.

Az MNB alelnöke az infláció kapcsán elmondta, hogy döntően az élelmiszerárak emelkedése okozza a hazai magas inflációt. A jegybank várakozásai szerint az élelmiszerek ára, így az általános infláció is tovább fog emelkedni év végéig, 2023-ban várható csak mérséklődés. Kérdésre válaszolva a beszélgetés végén megjegyezte: a keresletcsökkenés és a nemzetközi hatások révén, bázishatásoknak köszönhetően már az első negyedévben fordulat követhet be, azonban számottevő mérséklődésre a 2023-as év második felében lehet csak várni. Arról is beszélt, hogy a világ országainak közel felében már az infláció lassulását lehetett tapasztalni, ez bizakodásra ad okot.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a transzmisszó erősítése és a piaci stabilitás megőrzése változatlan fontosságú. A jelenlegi 13 százalékos kamatot már megfelelőnek tartják a fundamentális inflációs folyamatok kezelésére. A likviditás szűkítésére is szükség van, mert ez turbulens pénzpiaci környezetben hatékonyabb reakciót tesz lehetővé. Szükség van a célzott intézkedésekre, betéti és deviza-csere tenderekre. Az MNB decemberben ismét megtartja a devizaswap tendereit és diszkontkötvény aukcióit. 

Az eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderek december 15-én és 30-án, a diszkontkötvény aukciók december 5-én, 15-én és 22-én lesznek. A kéthónapos betéti tender november 30-án hirdetik meg. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem