13 °C Budapest
Romania, Bucharest, Palace of Parliament, worlds second-largest building, view of Unirii Boulevard

Itt a súlyos igazság: még a román boltokban sem fáj annyira a drágulás, mint Magyarországon

2022. szeptember 20. 13:03

Bár Romániában a hivatalos adatok szerint nem sokkal volt alacsonyabb az infláció mértéke augusztusban a magyarországinál, több, itthon csúcsdráguló termék ára is jóval kisebb mértékben emelkedett a szomszédban. Ilyenek például az élelmiszerek, amelyek itthon majdnem 31 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve, ezzel szemben kint "csak" 18,2 százalékot nőttek az árak. Erre többek között az lehet a magyarázat, hogy a román inflációt jócskán felhúzzák az energiaárak, amelyek még nem feltétlenül látszanak az augusztusi magyar adatokban.

Elképesztően kilőtt az infláció Magyarországon: a KSH szerint augusztusban összességében a fogyasztói árak átlagosan 15,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 30,9%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Ráadásul az Eurostat még ennél is rosszabb adatot közölt, mivel ők már az augusztus elsejétől megemelkedő rezsidíjakat is beleszámolták a statisztikába. Így pedig szerintük Magyarországon 18,6 százalékos volt az infláció augusztusban. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest 3,7 százalékpontos volt a növekedés, amivel a miénk a legmagasabb érték az unióban.

Most az inflációs statisztikákat megvizsgálva megnéztük, mi a helyzet drágulás tekintetében Romániában, amely a szomszédos, uniós országok között jellemzően a legrosszabb helyzetben van. Bár a romániai statisztikai hivatal nem feltétlenül ugyanazokat termékeket vizsgálja, mint a magyar, de az ő számításaik szerint Romániában augusztusban összességében 15,3 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbiaknál.

Ahogy az ábrán is látható, a román inflációt leginkább az energiaárak emelkedése húzta fel, viszont ott a

vizsgált élelmiszerek "csak" 18,2 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest.

A magyar drágulás-bajnok margarinnak (itthon 66,9 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor) Romániában csak 25,9 százalékkal emelkedett az ára. És hasonló a helyzet a kenyérrel, sajttal is.

Sőt, a vizsgált 21 termékkörből csak 6 olyan van, amely Romániában nagyobb mértékben drágult, mint Magyarországon. Ráadásul ezek közül az áram és a gáz ugye itthon még "rezsicsökkentett" áron került számításra, az étolaj és a cukor pedig az élelmiszerárstop miatt nem drágult meg jelentősen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Drágulás tekintetében 10 százalék alatti különbséget csak 4 vizsgált terméknél láthatunk, ezek:

  • a halkonzerv
  • a sertéshús
  • a sör
  • és a bor.

Mindemellett azt is érdemes megvizsgálni, hogy miképpen változott a román fizetőeszköz árfolyama a forinthoz képest egy év alatt. Nos, az MNB adatai szerint mialatt tavaly augusztus elején még 72,7 forint volt egy román lej, addig ma már nagyjából 10 forinttal kell többet adni érte.

Az ábrán is látható, hogy az árfolyam a háború kirobbanásával szállt el. Tavaly év végén pedig már az euró bevezetésének céldátumát is közzétették: Florin Georgescu, a Román Nemzeti Bank első kormányzó-helyettese szerint 2029-ben jöhet az országban a közös európai fizetőeszköz.

Sőt, mint kb. egy hónapja kiderült, bár Románia az utolsó előtti az EU-ban a GDP nagysága alapján, azonban hátulról a hatodik helyet foglalja el az egy főre jutó GDP-alapú vásárlóerőben. És csak Portugália választja el Magyarországtól, ugyanis hazánk a 20. helyen áll.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem