10 °C Budapest
Romania, Bucharest, Palace of Parliament, worlds second-largest building, view of Unirii Boulevard

Itt a súlyos igazság: még a román boltokban sem fáj annyira a drágulás, mint Magyarországon

2022. szeptember 20. 13:03

Bár Romániában a hivatalos adatok szerint nem sokkal volt alacsonyabb az infláció mértéke augusztusban a magyarországinál, több, itthon csúcsdráguló termék ára is jóval kisebb mértékben emelkedett a szomszédban. Ilyenek például az élelmiszerek, amelyek itthon majdnem 31 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve, ezzel szemben kint "csak" 18,2 százalékot nőttek az árak. Erre többek között az lehet a magyarázat, hogy a román inflációt jócskán felhúzzák az energiaárak, amelyek még nem feltétlenül látszanak az augusztusi magyar adatokban.

Elképesztően kilőtt az infláció Magyarországon: a KSH szerint augusztusban összességében a fogyasztói árak átlagosan 15,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 30,9%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Ráadásul az Eurostat még ennél is rosszabb adatot közölt, mivel ők már az augusztus elsejétől megemelkedő rezsidíjakat is beleszámolták a statisztikába. Így pedig szerintük Magyarországon 18,6 százalékos volt az infláció augusztusban. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest 3,7 százalékpontos volt a növekedés, amivel a miénk a legmagasabb érték az unióban.

Most az inflációs statisztikákat megvizsgálva megnéztük, mi a helyzet drágulás tekintetében Romániában, amely a szomszédos, uniós országok között jellemzően a legrosszabb helyzetben van. Bár a romániai statisztikai hivatal nem feltétlenül ugyanazokat termékeket vizsgálja, mint a magyar, de az ő számításaik szerint Romániában augusztusban összességében 15,3 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbiaknál.

Ahogy az ábrán is látható, a román inflációt leginkább az energiaárak emelkedése húzta fel, viszont ott a

vizsgált élelmiszerek "csak" 18,2 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest.

A magyar drágulás-bajnok margarinnak (itthon 66,9 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor) Romániában csak 25,9 százalékkal emelkedett az ára. És hasonló a helyzet a kenyérrel, sajttal is.

Sőt, a vizsgált 21 termékkörből csak 6 olyan van, amely Romániában nagyobb mértékben drágult, mint Magyarországon. Ráadásul ezek közül az áram és a gáz ugye itthon még "rezsicsökkentett" áron került számításra, az étolaj és a cukor pedig az élelmiszerárstop miatt nem drágult meg jelentősen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Drágulás tekintetében 10 százalék alatti különbséget csak 4 vizsgált terméknél láthatunk, ezek:

  • a halkonzerv
  • a sertéshús
  • a sör
  • és a bor.

Mindemellett azt is érdemes megvizsgálni, hogy miképpen változott a román fizetőeszköz árfolyama a forinthoz képest egy év alatt. Nos, az MNB adatai szerint mialatt tavaly augusztus elején még 72,7 forint volt egy román lej, addig ma már nagyjából 10 forinttal kell többet adni érte.

Az ábrán is látható, hogy az árfolyam a háború kirobbanásával szállt el. Tavaly év végén pedig már az euró bevezetésének céldátumát is közzétették: Florin Georgescu, a Román Nemzeti Bank első kormányzó-helyettese szerint 2029-ben jöhet az országban a közös európai fizetőeszköz.

Sőt, mint kb. egy hónapja kiderült, bár Románia az utolsó előtti az EU-ban a GDP nagysága alapján, azonban hátulról a hatodik helyet foglalja el az egy főre jutó GDP-alapú vásárlóerőben. És csak Portugália választja el Magyarországtól, ugyanis hazánk a 20. helyen áll.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17