23 °C Budapest
Petrochemical engineers work slowly and heavily with smart tablets in the oil and gas industry at night.

Évtizedekbe is telhet leválni az orosz gázról: nincs túl fényes helyzetben Magyarország

2022. március 30. 10:32

Litvániát és Szlovákiát szorosan követve hazánk a harmadik helyen áll az orosz energiaimport-függőség tekintetében az uniós országok listáján, írta meg a Világgazdaság. A szakértők szerint akár tíz évbe is telhet mire teljesen leválunk az orosz energiáról, de a többi ország se áll jobban.

Magyarország energiaimport-függősége az oroszoktól kifejezetten magas az európai összehasonlításban, derül ki az Eurostat friss adataiból. Egy 2020-ban készült statisztika alapján a kőolajtermékek esetében 87, a földgáz 76, míg a fosszilis tüzelőanyagok esetében 44 százalékos a behozatal aránya. Ez azért is lényeges, mert az unió 27 tagállamának átlagos energiaimport-függősége 57,5 százalék, amibe a nem csak a fosszilis tüzelőanyagok, a földgáz, olaj-és kőolajtermékek, hanem a megújuló energiaforrások és a bioüzemanyagok is beletartoznak.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak teljes Európa függ az orosz energiától, hanem kölcsönös függésről beszélünk: az oroszoknak Európa a legnagyobb földgáz-exportpiaca. Bár a statisztika nem a legszerencsésebb, hiszen a koronavírus-járvány kezdetétől számol, viszont ennek ellenére is pontosan mutatja, hogy Magyarország mennyivel jobban függ Oroszországtól. Erre bizonyíték, hogy hazánk bruttó rendelkezésre álló energiájának 54,2 százaléka származik orosz importból, míg az unió 27 tagállamának átlaga 24,4 százalék mindössze.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj-, és gázipari elemzője elmondta, hogy bár Magyarországnak van bizonyos mértékű földgáztermelése és az adriai LNG-terminálból is jöhet hozzánk gáz, mégis ki vagyunk téve az orosz földgáz-függésnek. Ez pedig kiszolgáltatott helyzetet eredményezhet, hiszen nehéz jó alternatívát találni korlátozott időn belül. Ugyanis a legjobb forgatókönyvek szerint is minimum 4-5 év múlva lenne eredménye a választott beruházási programnak. De még ekkor is legalább tíz év lenne, hogy teljesen le tudjunk válni az orosz földgázról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 11:50
Portálunk, a Media1 elsőként írt arról cikket, hogy az állami M1 tévécsatorna Híradójának segítségév...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem