Attractive woman with healthy skin applying sunscreen to shoulder. Woman applying sunscreen creme on tanned shoulder. Skincare. Body Sun protection suncream.

Súlyos tévhit dőlt meg a napozás kapcsán: ezt a legtöbb magyar még ma is rosszul csinálja

2023. július 5. 18:33

Az UV-indextől is függ a fényvédelem hatékonysága, ezért szintetikus parfümöt ne használjunk a bőrünkön, mert „barnább foltocska” alakulhat ki miatta. Sőt, lehet, hogy a bőrszínünkhöz kiválasztott fényvédő feleannyi védelmet sem jelent, ha magas az UV index!

Gőzerővel tombol a nyár, elindult a vízparti nyaralások szezonja és ezzel együtt a napégések száma is arányosan megnő. Pedig egy kis körültekintéssel elkerülhetjük, hogy a bőrünk komolyabb károsodásokat szenvedjen. Sokan gondolják, hogy nincs már mit mondani az UV-sugarak veszélyeiről és a fényvédők használatáról. Azonban még ma is sok tévhit él az emberek fejében a napozással és annak bőrre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A fényvédők között két nagy csoportot különíthetünk el: a fizikai fényvédőkét, amelyek ásványi pigmentekkel védenek, és a kémiai fényvédőkét, amelyek olyan molekulák, amelyek két-háromfelé törnek a napfény erős kvantumai hatására, mélyen beszívódnak a bőrbe és így óvják meg őket. Utóbbi azonban könnyen okozhat több kárt, mint hasznot!

Sajnos az a baj, hogy a kémiai fényvédők erős, aktív, nagy energiájú szabadgyökökké alakulnak és mélyrétegi károsodásokat okozhatnak a bőrben. A biokozmetikumoknak ellenben nincs semmiféle ilyen kockázata, ezért érdemes kerülni a kémiai anyagokat, helyettük inkább az ásványi fényvédőket ajánlom

– árulta el Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője.

Gyerekeknek bőrgyógyászatilag tesztelt terméket válasszunk

A szakember szerint egyáltalán nem idejétmúlt az a gyakorlat, hogy a gyerekekre érdemes egy hosszú ujjú, vékony anyagból készült inget vagy pamutpólót adni a nagyon napsütéses időszakokban. „Az is nagyon fontos, hogy a nyaralás első napjaiban egy erősebb fizikai fényvédőt használjunk a gyerekeken. 40-50-es faktorral kezdjünk, este, zuhanyzás után pedig napozás utáni nyugtató balzsammal kenjük be őket. A felnőtteknek 20-as vagy 30-as faktorral ajánlott kezdeni a nyarat, amíg a bőrük fehérebb és nem olyan „napedzett”, mint nyár végén."

Arra is ügyeljünk, hogy a termék, amit használunk, vízlepergető-e, ugyanis, ha nem, úszás, fürdés után mindenképp újra be kell kenni magunkat. A vízlepergető krémek azonban fürdés alatt akár negyven percig is megőrzik a fényvédelemnek legalább a felét, ezért vízparti nyaralások alkalmával mindenképpen ez ajánlott. Arra is figyeljünk, hogy főleg a gyerekeknek olyan terméket válasszunk, amely „bőrgyógyászatilag tesztelt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- hívta fel rá a figyelmet a biológus. A bio termékek azért is kínálnak remek alternatívát nyáron, mert nemcsak a fényvédelemben adnak hathatós segítséget, de mentesek az erőteljes kemikáliáktól, és az alkalmazott színezőanyagok, illatanyagok/parfümök is természetesek.

A szakember azt is kifejtette, hogy a fényvédelem nemcsak attól függ, mekkora SPF-érték van feltüntetve egy-egy terméken, de nagyban befolyásolja a nap UV-sugárzásának hullámhossz tartománya is. „Nagyon fontos, hogy ha az UV-index 5 feletti, a fényvédők fele annyit sem érnek. Arra kell gondolni, hogy amellett, hogy 11 és 14 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, ha hosszabb időt töltenénk a napon, nagyon magas UV érték esetén az SPF-érték a felét vagy a harmadát éri a védelemben. Ilyenkor mindig válasszunk jóval erősebb fényvédelmet nyújtó terméket, mint általában” - tette hozzá.

„Érdemes főleg gyerekek esetében egy kis testápolót vagy kézkrémet a kicsik arcára, vállára, hátára kenni, és csak utána apró, lapogató mozdulatokkal vigyük fel az ásványi, fizikai fényvédő krémet, hogy ne szívja be a bőrük hamar a védőkrémet. A felnőttek esetében arra érdemes figyelni, hogy a parfümök használatát kerüljük, amikor napra megyünk, mert ha szintetikus parfümöt viszünk fel a bőrre, és ott éri nap, könnyebben alakul ki pigmentációs zavar a bőrön. Ha mindenképpen szeretnénk nyáron is parfümöt, vagy illóolajas terméket használni, érdemes természetes anyagokkal illatosított készítményt választani" - mondta el a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem