16 °C Budapest
Applying adhesive bandage on cotton wool on female hand after collecting blood sample from vein, health care and medicine concept

Akár félmilliót is kereshetsz itthon a véreddel: teljesen legális, rengetegen csinálják

2022. február 11. 05:49

Az elmúlt 20 évben drámaian megnőtt a kereslet a vérplazmából készült gyógyszerek iránt, melyek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára készülnek. A vérplazma azonban mesterségesen nem állítható elő, csak donorok véréből lehet kinyerni, akik azonban minden esetben pénzt kapnak érte, és ha rendszeresen járnak, szép kis summát szedhetnek össze: fél év alatt akár közel félmillió forintot is.

Nagyvárosainkban ma már egyre sűrűbben találkozhatunk plazmagyűjtő pontokkal, ahol térítés ellenében szinte bárki adhat vérplazmát. A mesterségesen nem előállítható vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára. Ezen kívül plazma szükséges például a műtétek során használt fibrinragasztó és tetanusz elleni vakcina előállításához is. A plazmát a legkülönbözőbb sürgősségi és intenzív ellátási körülmények között is használják, ami tovább növeli terápiás jelentőségét és szükségességét az egész világon.

A plazmából készült gyógyszerek iránti kereslet az elmúlt 20 évben drámaian megnőtt, és folyamatosan növekszik. A plazma alapú terápiák az emberi plazmából nyert, hiányzó fehérjéket pótolják. Számos veleszületett és szerzett betegségben szenvedő beteg a plazmakészítményeket megelőzési és/vagy terápiás célból élethosszig kapja. Európában becslések szerint mintegy 1 millió személy részesül rendszeresen plazma komponens kezelésben. Az alkalmazott terápiák révén a betegek élettartama évtizedekkel is megnőhet, továbbá életminőségük az egészséges egyénekével egyezhet meg.

Csak Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre, például egy felnőtt hemofíliás beteg egyéves kezeléséhez 1200 plazmadonációra van szükség. Bárki kerülhet élete során olyan helyzetbe, hogy szüksége lehet rá. Ennek megfelelően élénk az érdeklődés a donorok részéről is. 

A plazmaadás gyakoriságára vonatkozó szigorú szabályozást mindenütt nemzeti szabályozó testületek határozzák meg.

A magyar előírások szerint plazmát adni 72 óránként és 365 nap alatt maximum 45 alkalommal lehet.

Kiből lehet donor?

Az a tapasztaltunk, hogy az emberek többsége hiányos információkkal rendelkezik a plazmaadásról, sok a tévhit és fals információ ezzel kapcsolatban. Ezért gyakran kezdeményezünk ismeretterjesztő kampányokat, ahol leírjuk, miért nélkülözhetetlen a vérplazma, mire használják, hogyan zajlik maga a folyamat, és miért biztonságos

 - mondta el a Pénzcentrumnak Dr. Nyerges Judit, a Vascular és Sanaplasma plazmaközpontokat üzemeltető BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. Plazmadonor lehet minden 18 év és 60 év közötti egészséges személy, aki legalább 50 kg testsúlyú, a megelőző 4 hónapban nem csináltatott tetoválást vagy piercinget, illetve nem szoptat vagy terhes.

A plazmaadás előtt a donorjelöltnek átfogó orvosi vizsgálaton kell átesnie, és a plazmaadás csak megfelelő eredmények esetén engedélyezett. A vizsgálat napján a regisztrációt követően először egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívet kell kitölteni, amely a jelentkező egészségét érintő kérdésekből áll.

Az orvosi vizsgálat során a plazmaközpont orvosa fizikálisan is megvizsgálja a donort, vérnyomást, pulzust mér és átbeszéli vele a kérdőívet. A plazmaadás során nyert plazmamintából minden alkalommal HIV, hepatitis B és hepatitis C vírusok szűrővizsgálatát végzik el, és a bizonyos gyógyszereket szedő, aktív fertőzésben szenvedő, nem teljesen egészséges személyeket kiszűrik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azok, akik rendszeresen adnak vérplazmát rendszeres orvosi és labor kontroll alatt állnak, így időben észlelhető egy esetleges megbetegedés.

Ahhoz, hogy plazmadonor legyen valaki, figyelmet kell fordítani az étkezésre és a folyadékbevitelre. A plazmaadással fehérjéket veszít a szervezet, ahhoz, hogy  újratermelődjön, sok zöldséget, fehérjedús ételeket, és a plazmaadás előtti napon legalább 2 liter folyadékot tanácsos fogyasztani, illetve kerülni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást

Betartva az előírt gyakoriságot és javasolt indikációkat a plazmaadás hosszú távon sem egészségkárosító hatású.

Ennyi most költségtérítés összege

Mivel a plazmaadás több időt vesz igénybe, mint a véradás, a donorok minden plazmaadás után rendeletben szabályozott mértékű költségtérítést (a mindenkori minimál órabér ötszöröse készpénzben), valamint egyéb juttatásokat kapnak. Magyarországon jelenleg ennek összege 5 500 forint, de alkalmanként 8000-18 000 forintnyi támogatás is kapható, mivel a pénzben folyósított költségtérítésen felül sok helyen ajándékutalványban is részesülhetnek a plazmaadók. Fél év alatt közel félmillió forintot is össze lehet gyűjteni - olvasható a tájékoztatásokban.

Covid után

A COVID járvány kapcsán világszerte megfigyelt csökkenő plazmadonáció és a megnövekedett igények miatt különösen fontos a plazmaadás népszerűsítése, elősegítése, a donorok pontos információkkal történő ellátása, hiszen csak így biztosíthatók a nélkülözhetetlen plazmakészítmények a betegek számára. A pandémia kezdete óta sok ember számára kérdéses volt, hogy a korlátozások ideje alatt is adhat-e plazmát.

Az a tapasztalatunk, hogy a védőoltások megjelenésével és a korlátozások enyhülésével a donorok fokozatosan visszatérnek hozzánk, nagyságrendileg megközelítve a pandémiás időszak előtti állapotot. Nyilvánvalóan ezt a folyamatot hónapról hónapra befolyásolja az aktuális járványhelyzet, valamint a donorokat célzó intenzív kampányaink is

- mondta el Dr. Nyerges Judit, a plazmaadás ösztönzésére irányuló erőfeszítéseiket különféle akciókkal és figyelemfelkeltő kezdeményezésekkel is bővítik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM