13 °C Budapest
Happy family having a garden party

Megdőlt a vörösbor-tévhit: még kis mértékben sem egészséges fogyasztani?

2021. október 10. 13:05

Több tanulmány született arról, hogy az alkoholnak, és főleg a vörösbornak milyen hatása lehet az egészségünkre, azonban arról, hogy tudatunkra hogyan hat, már kevesebb adat áll rendelkezésünkre.

A korlátlan italfogyasztás függőséget, depressziót sőt komoly betegségeket okozhat. Egészségünket több módon óvhatjuk, azonban ha szeretünk jó minőségű vörösbort mértékkel fogyasztani, úgy ennek jótékony hatásaival is jó tisztában lennünk. A kutatások zöme arra fókuszál, hogy milyen hatással van a testünkre az ital, most egy új kutatás azonban arra fókuszál, hogy a tudatunkra hogyan hat a csoportos borfogyasztás.

Míg a mértéktelen alkoholfogyasztás máj elégtelenséghez vezethet, valamint elhízáshoz, depresszióhoz, sőt függőséghez, a Healthline összeszedte azokat a dolgokat is, amelyekre egy minőséges pohár bor jó hatást gyakorolhat.

Férfiaknál napi 1-2 pohár, nőknél 1-1.5 pohár számít mérsékelt alkohol fogyasztásnak, azzal, hogy érdemes hetente 1-2 napot alkoholmentesen tölteni májunk egészsége érdekében.

Míg azt talán ki lehet mondani, hogy az alkalmankénti alkoholfogyasztás egyes embereknél akár védő hatású is lehet a szívbetegségek tekintetében, nincs orvos a világon, aki bárkinek javasolná, hogy kezdjen el inni az egészsége érdekében, így mindig törekedjünk a mérsékelt fogyasztásra.

Francia paradox

A vörösbor állhat a francia paradox megfejtésében is. Franciaországban ugyanis kisebb a szív-és érrendszeri megbetegedések előfordulása annak ellenére, hogy zsírosan étkeznek. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy a vörösbor védi a szívet és az érrendszert, sőt a fogyasztóknál 30 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy kialakuljon a gyilkos kór. A bor tele van antioxidánsokkal, és gyulladáscsökkentő anyagokkal, csak úgy, mint a zöldtea, a cékla vagy éppen a kakaó, így akár csökkentheti a szívproblémák kialakulásának kockázatát, továbbá növelheti a HDL koleszterol szintet.

Egy kisebb kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek akik 1-2 pohár bort ittak 4 héten át, nekik növekedett 11 – 16 százalékkal a HDL koleszterol szintjünk azokhoz képest, akik nem ittak vörösbort.

A HDL koleszterol szint növekedése pedig jótékony hatással van érrendszerünkre, és szívünkre. De a vörösbor jótékony hatásai még nem állnak meg itt, hiszen az antioxidások segítik agyunkat is karban tartani, és az életéveinket is meghosszabíthatja. A vörösbor resveratol tartalma pedig a cukorbetegeknek is segíthet, és csökkenthetik az ízületi fájdalmakat is.

A Newscientist azonban most egy teljesen új szempontú kutatást közölt, amely a bornak, és borfogyasztásnak a tudatunkra gyakorolt hatását vizsgálta. A lisszaboni Alkalmazott Pszichológiai Intézet kutatója, Rui Miguel Costa és kollégái egy népszerű borozóban vizsgálták a kérdést, hogy milyen hatással van a tudatunkra a borfogyasztás, valamint az, ha borozóban fogasztjuk az italt.

A kutatásban 102 résztvevőt vizsgáltak, akik borozóban fogyasztottak két pohár vörösbort, egyedül, kettes valamint maximum hat fős csoportokban. A borozás után kérdőívet töltöttek a résztvevők, ezt hasonlították össze a kutatók. Az eredmények alapján nem találtak nagy különbséget a férfiak, és nők között, valamint azok között sem, akik maguk, vagy társaságban ittak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beérkezett válaszok alapján a vörösbor növelte az izgalmat és a kreativitást, csökkentette az idő tudatosságát, lelasította annak szubjektív múlását, fokozta a jelen pillanatra való koncentrációt.

Továbbá csökkentette a testtudatot, lassította a gondolati sebességet, élénkebbé tette a képzeletet, és azt, ahogyan a környezetet érzékelték a résztvevők.

Függetlenül attól, hogy csoportosan ittak, vagy egyedül mindenki átfogóan tapasztalta a béke, és szeretet érzését. Az idősebb korosztálynál az örömérzet jobban növekedett, míg a fiatalabb korosztályt jobban érdekelte a borozó környezete, helyzete, berendezése. Amit viszont a kutatásban résztvevő összes alany tapasztalt, az az összetartozás élménye, amelyet a közös italfogyasztás, valamint a helyszín váltott ki belőlük.

Csakis mértékkel

Azonban fontos megjegyezni, hogy a sok jótékony hatás mellett a mértéktelen alkoholfogyasztás következményei az egész életünkre hatással lehetnek. Korábban közöltük az unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatalának a 2019-es adatokon alapuló felmérését, amely kimutatta hogy

az Európai Unióban az összlakosság 8,4 százaléka, minden tizenkettedik felnőtt naponta fogyaszt alkoholt.

A felmérés alapján a napi szinten alkoholt fogyasztók aránya Portugáliában a legmagasabb, ahol a lakosság egyötöde - 20,7 százaléka - iszik napi szinten, ezt követi Spanyolország és Olaszország. Magyarországon a 15 év fölötti lakosság 6,3 százaléka, azaz valamivel több mint fél millió ember iszik napi szinten. Ez az arány Lettországban és Litvániában a legalacsonyabb, csupán 1 százalék. 

A felmérésből kiderült ugyanakkor az is, hogy e két balti államban a legmagasabb a heti és havi szinten italozók száma, 31,1 és 31,3 százalék. A havi egy alkalmas túlzott ivászat Dániában, Romániában és Luxemburgban a legmagasabb. Magyarország a 27 uniós tagállam közül a 21-ik helyen áll, a magyarok 13 százaléka issza le magát havonta egyszer. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem