31 °C Budapest
Védettségi igazolás: ennyibe kerül kiváltani, ha tünetmentes fertőzött voltál

Védettségi igazolás: ennyibe kerül kiváltani, ha tünetmentes fertőzött voltál

2021. február 11. 12:56

Bevezetik a védettésget igazoló okmányt Magyarországok, de még nem tudni, milyen jogosultságokat kapnak a birtokosok. Az okmányt azok kaphatják meg, akiknek már mindkét adag oltást beadták, vagy gyógyultnak minősítették őket az orvosok. Van egy harmadik eset is: Gulyás Gergely bejelentése alapján azok a magyarok is kiválthatják az igazolást, akiken tünetek nélkül ment át a koronavírus. Ezt egy laboratóriumi antigén-teszttel szükséges bizonyítani, amit az igénylőnek kell kfizetnie. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül, ha valaki így szeretne védettségi igazoláshoz jutni.

A szerdai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány döntése értelmében bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon. A miniszter elmondta, egyelőre nem tisztázott, hogy milyen jogosultságaik lesznek azoknak, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, de ez a rendszer is elősegítheti a nyitást. Ismertette, az igazolást három esetben igényelheti valaki:

  • ha megkapta mindkét adag COVID-vakcináját, és kialakult nála a védettéség,
  • ha igazoltan kigyógyult a betegségből,
  • illetve abban az esetben, ha az illető igazolni tudja, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen.

Utóbbi esetben Gulyás Gergely szerint az igénylőnek saját költségén kell beszereznie a laboratóriumi igazolást arról, hogy valóban vannak COVID-antitestek a szervezetében. A kancelláriaminiszter szavaiból nem derült ki, hogy ezen felül egyéb költségekkel kell-e majd számolnia a tünetmentes igénylőnek, annyit tudni, hogy az így kiadott igazolás 4 hónapig lesz érvényes. Egyelőre arról sem tudni, hogy a korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit elfogadják-e, és ha igen, akkor visszamenőleg meddig.

A védettségi igazolás bevezetésével vélhetően meg fog ugrani az igény a vérvételes antigén-tesztekre a magánszolgáltatóknál. Ahogy a neve is mutatja, ennél a vizsgálatnál vért vesznek, majd a laboratóriumban megnézik, hogy vannak-e COVID-antitestek a vérünkben, átestünk-e tünetmentesen a betegségen. Ha igen, akkor kaphatunk igazolást, és a vele járó - egyelőre ismeretlen - jogosultságok is érvényesek lesznek ránk.

De mennyibe is kerül ez? A legtöbb hazai, teszteléssel foglalkozó magánlaborban végeznek levett vérből történő antitest-kimutatást is, amelynek eredménye átlagosan 48-72 órán belül derül ki. Rövid keresés után kiderült, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

nagyjából 13-15 ezer forintot kell fizetni a vizsgálatért, és a szakvéleményért.

Amennyiben egyéb költségek nem lesznek, ennyibe fog kerülni tehát a védettségi igazolás annak, aki tünetmentesen átvészelte a koronavírust. Mivel a legtöbb esetben nem tudni, kin ment át tünetek nélkül a COVID, mindenkinek érdemes lehet teszteltetni, akinek a környezetében volt fertőzött az elmúlt hónapokban - illetve akkor sem árthat elmenni, ha korábban enyhébb influenzás tüneteink votak, de nem végeztek tesztet.

Magyarországon mindeddig több mint 381 ezer főnél mutatták ki a fertőzést, de a szakemberek szerint a valós megbetegedések száma akár ennek tízszerese is lehet - többségük tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel vészelhette át a betegséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?