0 °C Budapest

Védettségi igazolás: ennyibe kerül kiváltani, ha tünetmentes fertőzött voltál

2021. február 11. 12:56

Bevezetik a védettésget igazoló okmányt Magyarországok, de még nem tudni, milyen jogosultságokat kapnak a birtokosok. Az okmányt azok kaphatják meg, akiknek már mindkét adag oltást beadták, vagy gyógyultnak minősítették őket az orvosok. Van egy harmadik eset is: Gulyás Gergely bejelentése alapján azok a magyarok is kiválthatják az igazolást, akiken tünetek nélkül ment át a koronavírus. Ezt egy laboratóriumi antigén-teszttel szükséges bizonyítani, amit az igénylőnek kell kfizetnie. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül, ha valaki így szeretne védettségi igazoláshoz jutni.

A szerdai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány döntése értelmében bevezetik a védettséget igazoló okmányt Magyarországon. A miniszter elmondta, egyelőre nem tisztázott, hogy milyen jogosultságaik lesznek azoknak, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, de ez a rendszer is elősegítheti a nyitást. Ismertette, az igazolást három esetben igényelheti valaki:

  • ha megkapta mindkét adag COVID-vakcináját, és kialakult nála a védettéség,
  • ha igazoltan kigyógyult a betegségből,
  • illetve abban az esetben, ha az illető igazolni tudja, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen.

Utóbbi esetben Gulyás Gergely szerint az igénylőnek saját költségén kell beszereznie a laboratóriumi igazolást arról, hogy valóban vannak COVID-antitestek a szervezetében. A kancelláriaminiszter szavaiból nem derült ki, hogy ezen felül egyéb költségekkel kell-e majd számolnia a tünetmentes igénylőnek, annyit tudni, hogy az így kiadott igazolás 4 hónapig lesz érvényes. Egyelőre arról sem tudni, hogy a korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit elfogadják-e, és ha igen, akkor visszamenőleg meddig.

A védettségi igazolás bevezetésével vélhetően meg fog ugrani az igény a vérvételes antigén-tesztekre a magánszolgáltatóknál. Ahogy a neve is mutatja, ennél a vizsgálatnál vért vesznek, majd a laboratóriumban megnézik, hogy vannak-e COVID-antitestek a vérünkben, átestünk-e tünetmentesen a betegségen. Ha igen, akkor kaphatunk igazolást, és a vele járó - egyelőre ismeretlen - jogosultságok is érvényesek lesznek ránk.

De mennyibe is kerül ez? A legtöbb hazai, teszteléssel foglalkozó magánlaborban végeznek levett vérből történő antitest-kimutatást is, amelynek eredménye átlagosan 48-72 órán belül derül ki. Rövid keresés után kiderült, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

nagyjából 13-15 ezer forintot kell fizetni a vizsgálatért, és a szakvéleményért.

Amennyiben egyéb költségek nem lesznek, ennyibe fog kerülni tehát a védettségi igazolás annak, aki tünetmentesen átvészelte a koronavírust. Mivel a legtöbb esetben nem tudni, kin ment át tünetek nélkül a COVID, mindenkinek érdemes lehet teszteltetni, akinek a környezetében volt fertőzött az elmúlt hónapokban - illetve akkor sem árthat elmenni, ha korábban enyhébb influenzás tüneteink votak, de nem végeztek tesztet.

Magyarországon mindeddig több mint 381 ezer főnél mutatták ki a fertőzést, de a szakemberek szerint a valós megbetegedések száma akár ennek tízszerese is lehet - többségük tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel vészelhette át a betegséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?